Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
Από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. / Ομόφωνη απόφαση για κυρώσεις στην Τουρκία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. / Ομόφωνη απόφαση για κυρώσεις στην Τουρκία

Βρυξέλλες, Χριστίνα Βασιλάκη

Στην έγκριση των κυρώσεων κατά της Τουρκίας λόγω των παράνομων γεωτρήσεων στην Κύπρο προχώρησαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε., σε συνέχεια της συνόδου κορυφής του Ιουνίου και μετά από τις ενταντικές διαπραγματεύσεις της προηγούμενης εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μέτρα που περιλαμβάνουν την αναστολή των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία περί ολοκληρωμένων αερομεταφορών και συμφωνούν να μην διεξάγεται προς το παρόν το Συμβούλιο Σύνδεσης και άλλες συναντήσεις των διαλόγων υψηλού επιπέδου Ε.Ε. - Τουρκίας. Επιπλέον, "το Συμβούλιο προσυπογράφει την πρόταση της Επιτροπής για μείωση της προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία για το 2020 και καλεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να επανεξετάσει τις δανειοδοτικές της δραστηριότητες στην Τουρκία, ιδίως σε ό,τι αφορά τα δάνεια με κρατική στήριξη".

Σε ό,τι αφορά περαιτέρω μέτρα, στο τελικό κείμενο οι 28 προειδοποιούν την Άγκυρα ότι “σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου", είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε “στοχευμένα μέτρα” εάν αυτό κριθεί αναγκαίο στο μέλλον, κάτι που μεταφράζεται σε κυρώσεις εναντίον προσώπων και επιχειρήσεων οι οποίες εμπλέκονται στις γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Σημειώνεται ότι τα εν λόγω μέτρα δημοσιεύτηκαν χθες το βράδυ, καθώς υπήρξε αίτημα από την τουρκική πλευρά να καθυστερήσουν λόγω των προγραμματισμένων εκδηλώσεων για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Η Τουρκία μάλιστα ζήτησε να μην δημοσιευθούν καν χθες, αλλά δύο μέρες μετά, κάτι που όμως δεν δέχτηκε η ευρωπαϊκή πλευρά. Σχετική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε χθες η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, όπως ανακοίνωσε η ίδια.

Την ικανοποίησή του για την “ομόφωνη” στήριξη της Κύπρου από όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. εξέφρασε χθες από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας. “Μου έκανε ιδιαίτερα θετική εντύπωση η ομόφωνη τοποθέτηση όλων των συναδέλφων στα ζητήματα που αφορούν την τουρκική προκλητικότητα έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας” δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, σημειώνοντας πως οι αποφάσεις του Συμβουλίου κινούνται “προς τη σωστή κατεύθυνση”. “Προς την κατεύθυνση της υπενθύμισης προς την Τουρκία του διεθνούς δικαίου, του περιβάλλοντος στο οποίο πρέπει να κινείται, αλλά και των συνεπειών που μπορεί να έχει μια συμπεριφορά που δεν είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο” είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ν. Δένδιας πραγματοποίησε χθες στο περιθώριο του Συμβουλίου διμερή συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, στη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε το εξαίρετο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, με τους δύο υπουργούς να υπογραμμίζουν τη δέσμευσή τους για συνέχιση και περαιτέρω ενίσχυση της στενής συνεργασίας τόσο σε διμερές όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο, τονίστηκε η σημασία της κοινής δράσης της Κύπρου και της Ελλάδας στο πλαίσιο των τριμερών συνεργασιών αλλά και της ομάδας των μεσογειακών κρατών - μελών της Ε.Ε. (MED-7).

Τέλος, ο νέος υπουργός είχε σύντομες συναντήσεις και με άλλους ομολόγους του -κυρίως για το μεταναστευτικό-, μεταξύ των οποίων τον Ιταλό υπουργό Ένζο Μιλανέζι, τον Βρετανό Τζέρεμι Χαντ, τον Ολλανδό Στεφ Μπλοκ και τον Φινλανδό Πέκα Χααβίστο, ενώ είχε επίσης μια σύντομη, πρώτη συνομιλία με την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL