Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Η ΕΕ προετοιμάζει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ΕΕ προετοιμάζει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «κατάλληλα μέτρα» κατά της Τουρκίας σε συνέχεια των νέων παράνομων εξορυκτικών επιχειρήσεων στην Κύπρο βρίσκονται στο τραπέζι του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, όπως επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδια για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Μάγια Κοτσίγιανσιτς.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν, σύμφωνα με έγγραφο που έχει διαρρεύσει στον Τύπο, την αναβολή του διαλόγου υψηλού επιπέδου με την Τουρκία, την αναστολή των συζητήσεων για τη συμφωνία αερομεταφορών καθώς και την περικοπή των προενταξιακών κονδυλίων.

«Σε συνέχεια της εντολής που έλαβαν από τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης παρουσίασαν αυτήν την εβδομάδα τις προτάσεις για κατάλληλα μέτρα εναντίον της Τουρκίας. Τώρα εναπόκειται στο Συμβούλιο να προχωρήσει τη διαδικασία», σημείωσε η εκπρόσωπος.

Επιπλέον, παρέπεμψε σε πρόσφατη ανακοίνωση της ύπατης εκπροσώπου, Φεντερίκα Μογκερίνι με την οποία αντιδρούσε στις «τελευταίες εξελίξεις» που αποτελούν «απαράδεκτη κλιμάκωση των παραβιάσεων κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων» της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η εν λόγω δήλωση περιέχει επίσης μια νέα έκκληση προς τις τουρκικές αρχές να «αναστρέψει» τη συγκεκριμένη ενέργεια, είπε η κ. Κοτσίγιανσιτς.

Τέλος, η ίδια εκπρόσωπος ενημέρωσε πως ο επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, παρουσίασε χθες στο Κολέγιο των Επιτρόπων την τρέχουσα κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων των προτάσεων για κυρώσεις.

Σημειώνεται, ότι το ζήτημα συζητιέται σήμερα σε επίπεδο εθνικών απεσταλμένων στις Βρυξέλλες με στόχο να υιοθετηθούν οι προτάσεις της Επιτροπής τελικά στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα.

Η ΕΕ προετοιμάζει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναστείλει τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου με την Άγκυρα και το 2020 θα περιορίσει την προενταξιακή βοήθεια που της παρέχει εξαιτίας των παράνομων γεωτρήσεων για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα ανοικτά της Κύπρου, σύμφωνα με προσχέδιο ανακοίνωσης το οποίο περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters.

Η κοινή απόφαση της ΕΕ, η οποία ενδέχεται να τροποποιηθεί, θα συζητηθεί μεταξύ των εκπροσώπων των χωρών μελών της Ένωσης που θα συναντηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες με στόχο να υιοθετηθεί από τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών κατά τη σύνοδό τους τη Δευτέρα.

«Με δεδομένες τις συνεχιζόμενες και νέες παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας, η ΕΕ αποφάσισε να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις για την Συνολική Συμφωνία Αερομεταφορών και συμφωνεί να μην πραγματοποιήσει προς το παρόν περαιτέρω συναντήσεις διαλόγου υψηλού επιπέδου», αναφέρεται στο προσχέδιο της ανακοίνωσης.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στηρίζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να περιοριστεί το 2020 η προενταξιακή βοήθεια που παρέχεται στην Τουρκία και καλεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αναθεωρήσει τις δανειοδοτικές δραστηριότητές της στην Τουρκία, κυρίως σε ό,τι αφορά τα δάνεια που συνδέονται με κρατικές εγγυήσεις», συνεχίζει το προσχέδιο της ανακοίνωσης.

Σε αυτό αναφέρεται επίσης ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να επιβάλει επιπλέον περιοριστικά μέτρα στην Τουρκία, αν η Άγκυρα συνεχίσει τις γεωτρήσεις.

Ευρωπαίος διπλωμάτης που συμμετέχει στις συνομιλίες δήλωσε εξάλλου στο Reuters: «Θα αφορούν μόνο πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτές τις συγκεκριμένες, παράνομες δραστηριότητες. Προσπαθούμε να το ρυθμίσουμε αυτό προσεκτικά διότι χρειαζόμαστε την τουρκική συνεργασία στο θέμα της μετανάστευσης, στο ΝΑΤΟ και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

«Κάποιες χώρες μέλη βασίζονται στην Τουρκία για τη μεταφορά ενέργειας, οπότε πρέπει να προχωράμε προσεκτικά. Μην αναμένετε ευρείες οικονομικές κυρώσεις», πρόσθεσε ο ίδιος διπλωμάτης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL