Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Ι.Αποστολόπουλος: Ο Μ.Σαλβίνι είναι η πιο επιθετική έκφραση των πολιτικών της ΕΕ στο μεταναστευτικό (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ι.Αποστολόπουλος: Ο Μ.Σαλβίνι είναι η πιο επιθετική έκφραση των πολιτικών της ΕΕ στο μεταναστευτικό (Video)

Λόγω της ποινικοποίησης της διάσωσης στην Ιταλία, πλέον, υπάρχουν πολύ λίγα διασωστικά πλοία, δηλώνει ο Ιάσωνας Αποστολόπουλος, μέλος της ΜΚΟ Mediterranea, αναφερόμενος στο περιστατικό αποκλεισμού ιστιοπλοϊκού, της εν λόγω ΜΚΟ, το οποίο διέσωσε και μετέφερε 59 μετανάστες στο λιμάνι της Λαμπεντούζα στην Ιταλία.

Ο ίδιος μιλώντας στην ΕΡΤ, σημειώνει ότι στις 4/7 εντοπίστηκαν από την ιταλική ΜΚΟ 59 μετανάστες σε διεθνή ύδατα. Αφού διασώθηκαν έβαλαν πλώρη για το λιμάνι της Λαμπεντούζα που ήταν το κοντινότερο. Εκεί οι ιταλικές αρχές δεν επέτρεψαν την είσοδο στο λιμάνι.

https://www.youtube.com/embed/9AtQXv1zYLA

Ακόμη, ο Ι.Αποστολόπουλος πρόσθεσε ότι οι ιταλικές αρχές ωθούσαν τους διασώστες με τους 59 μετανάστες να πλεύσουν για τη Μάλτα.

Ωστόσο ο ίδιος προσθέτει ότι το ιστιοπλοϊκό είχε συνολικά 70 ανθρώπους (59 μετανάστες και 11 διασώστες) (άδεια για 18), γεγονός το οποίο καθιστούσε επικίνδυνο το ταξίδι.

Ο Ι.Αποστολόπουλος σημείωσε ότι μετά από 2 ημέρες στη θάλασσα, αποφάσισαν να σπάσουν τον αποκλεισμό και αποβίβασαν τους μετανάστες στο λιμάνι της Λαμπεντούζα, με αποτέλεσμα να κατασχεθεί το ιστιοπλοϊκό, την επιβολή προστίμου 70.000 ευρώ στη ΜΚΟ, και την απαγγελία κατηγοριών για απείθεια και αντίσταση κατά της αρχής και διακίνηση μεταναστών στα μέλη της ΜΚΟ που επέβαιναν στο ιστιοπλοϊκό.

«Η ποινικοποίηση της διάσωσης, το κλείσιμο των λιμανιών, το να στέλνονται άνθρωποι πίσω στη Λιβύη είναι ευρωπαϊκές πολιτικές που έχουν ξεκινήσει πολύ πριν το Σαλβίνι, ο οποίος είναι η πιο επιθετική έκφραση αυτών των πολιτικών», υπογράμμισε ο ίδιος.

Παράλληλα,ο Ι.Αποστολόπουλος υπογράμμισε αναφερόμενος στη διάσωση των μεταναστών και σπάσιμο του αποκλεισμού ότι «οι ενέργειες αυτές έχουν δημιουργήσει ρωγμές στην πολιτική Σαλβίνι. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να σταματήσουμε», πόσο μάλλον όταν απέναντι είναι ένας άνθρωπος ο οποίος «έχει χτίσει την πολιτική του καριέρα πάνω στον ρατσισμό, την ξενοφοβία και τον θάνατο των άλλων».

«Το δίκαιο της θάλασσας είναι πάνω από αυτό που λέει ο Σαλβίνι και ο κάθε Σαλβίνι. Όσο υπάρχει η ασφυκτική καταστολή υπάρχει και η εύλογη αντίδραση των ανθρώπων», πρόσθεσε ο ίδιος και υπογράμμισε ότι μόνη λύση είναι η ήττα των αυτών των πολιτικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL