Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Το VMRO θέλει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας των Πρεσπών / Τεστ αλήθειας για τη Ν.Δ. από τον ομογάλακτο Χρ. Μίτσκοσκι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το VMRO θέλει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας των Πρεσπών / Τεστ αλήθειας για τη Ν.Δ. από τον ομογάλακτο Χρ. Μίτσκοσκι

Πρόσκληση στον Κυριάκο Μητσοτάκη να επαναδιαπραγματευτούν τη Συμφωνία των Πρεσπών απηύθυνε ο πολιτικός του φίλος Χρίστιαν Μίτσκοσκι, πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO - DPMNE! Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Ζάεφ συνεχίζει την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών σε δύο ενοχλητικούς τομείς: την τουριστική εκστρατεία της χώρας και τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων.

Ο Χρ. Μίτσκοσκι περνά ουσιαστικά από τεστ αλήθειας τον πρόεδρο της Ν.Δ. Ο τελευταίος έχει δηλώσει ότι θα επιχειρήσει “να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που θα προκύψουν κατά την εφαρμογή της συμφωνίας” και ότι η κυβέρνησή του “διατηρεί το δικαίωμά της να θέσει βέτο στην πιθανή διαδικασία ένταξης του βόρειου γείτονά μας στην Ε.Ε. εάν θεωρήσει ότι δεν εξυπηρετούνται τα εθνικά της συμφέροντα”. Και τώρα έρχεται ο Μίτσκοσκι και του προτείνει να ξαναγράψουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, δηλώνοντας ότι είναι έτοιμος να επαναδιαπραγματευτεί την "επιβλαβή" για τη "Δημοκρατία της Μακεδονίας συμφωνία". Δήλωσε μάλιστα ότι αν ο Κ. Μητσοτάκης ανοίξει το θέμα, εκείνος θα καθίσει στο τραπέζι έχοντας μαζί του “μια σοβαρή ομάδα με ειδικούς”.

Επομένως, η πρόσκληση του VMRO προς την ομογάλακτη Ν.Δ. (ανήκουν και οι δύο στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) για επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι ανοιχτή. Το ερώτημα είναι αν ο Κ. Μητσοτάκης, που υποστηρίζει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα, θα τολμήσει να ανοίξει το θέμα, καθώς αν δεν το κάνει, καταρρίπτεται η κριτική του...

Λύσεις από την κυβέρνηση Ζάεφ

Από την πλευρά πάντως της Βόρειας Μακεδονίας συνεχίζεται η επίλυση προβλημάτων στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ήδη λύνεται με σταδιακό τρόπο το πρόβλημα που είχε προκύψει με την τουριστική εκστρατεία της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς άλλαξε η ονομασία της καμπάνιας. Συγκεκριμένα, ο τίτλος του ιστότοπου άλλαξε στην πρώτη σελίδα και είναι πλέον North Macedonia Timeless, προφανώς ως πρώτο δείγμα κινητικότητας, ενώ η διαδικασία θα συνεχιστεί.

Νέες πινακίδες

Επίσης, εντός της εβδομάδας θα κυκλοφορήσουν οι νέες πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων. Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας “Nova Macedonija”, από το υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων της Βόρειας Μακεδονίας υπήρξε ενημέρωση ότι η έκδοση νέων πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων με το ακρωνύμιο «NMK», όπως προκύπτει ως υποχρέωση από τη Συμφωνία των Πρεσπών, πρέπει να ξεκινήσει περί τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας (από 15 Ιουνίου 2019). Σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα, τώρα πλέον στη γαλάζια λωρίδα της πινακίδας, αντί του μέχρι τώρα υφιστάμενου κωδικού “MK”, θα αναγράφεται ο κωδικός “NMK”. Από το υπουργείο Εσωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας ενημέρωσαν επίσης ότι τα αυτοκόλλητα με τον κωδικό “NMK” θα συνεχίσουν να εκδίδονται μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2024.

Η εφημερίδα των Σκοπίων υπενθυμίζει ότι στις συνοριακές διόδους για τα οχήματα που εισέρχονταν από τη Βόρεια Μακεδονία στην Ελλάδα εκδίδονταν αυτοκόλλητα με τον κωδικό “NMK” ως ενδιάμεση λύση μέχρι την επεξεργασία των νέων πινακίδων κυκλοφορίας. Επίσης, τα οχήματα της Βόρειας Μακεδονίας που έφεραν πινακίδες με τον κωδικό “MK”, σύμφωνα με τη “Nova Macedonija”, αποτελούσαν συχνά στόχο στην Ελλάδα και πολλοί πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας επέστρεφαν από την Ελλάδα με οχήματα που είτε είχαν υποστεί ζημίες είτε πάνω σε αυτά είχαν αναγραφεί εθνικιστικά μηνύματα.

Γ. Σταθάκης: "Αναβαθμίστηκε η Ελλάδα"

Με τη Συμφωνία των Πρεσπών αναβαθμίστηκε διεθνώς η Ελλάδα τόνισε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, υπογραμμίζοντας πως αυτή η εξέλιξη είχε τεράστια σημασία για τη ροή των επενδύσεων. “Αυτό”, είπε ο Γ. Σταθάκης μιλώντας στο 2ο InvestGR Forum 2019, “επιτεύχθηκε με τη Συμφωνία των Πρεσπών, που δημιουργεί ένα περιβάλλον σταθερότητας και ανάπτυξης στα Βαλκάνια, αλλά και μέσω συνεργασιών με τα κράτη της ανατολικής Μεσογείου, που δημιουργούν ένα προνομιακό πεδίο για τη χώρα με επίκεντρο τα ενεργειακά ζητήματα στα οποία παρατηρείται η μεγαλύτερη ροή ξένων επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ο TAP, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις, ολοκληρώθηκε, ενώ ξεκινούν ο IGB και πολλά ακόμη έργα υποδομής”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL