Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σ. Αναγνωστοπούλου: Ο σεβασμός της μειονότητας προϋπόθεση για τις καλές σχέσεις με την Αλβανία

Eurokinissi

Όσο υπάρχει πολιτική αστάθεια στην Αλβανία και κυρίως όσο υπάρχουν προβλήματα σε σχέση με το μειονοτικό, δεν μπορεί να προχωρήσει η ένταξη της χώρας στην Ε.Ε, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου σε τηλεοπτική συνέντευξη, αναφερόμενη παράλληλα στο ισχυρό πλέγμα συμμαχιών που έχει δημιουργήσει η σημερινή κυβέρνηση.

Τη βούληση της Ελλάδας να έχει καλές φιλικές σχέσεις με την Αλβανία υπό την αίρεση ότι θέματα όπως του σεβασμού της μειονότητας και των δικαιωμάτων θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή, εξέφρασε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου.

Σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra, η κ. Αναγνωστοπούλου τόνισε ότι όσο υπάρχει πολιτική αστάθεια στην Αλβανία και κυρίως όσο υπάρχουν προβλήματα σε σχέση με το μειονοτικό, το περιουσιακό τής μειονότητας, δεν μπορούν να διευθετηθούν άλλες εκκρεμείς υποθέσεις, όπως η ένταξή της στην ΕΕ. 

Σε ό,τι αφορά την καταγγελία της ΝΔ για χρήση του όρου «Μακεδονία» από ιστοσελίδα των Σκοπίων με τουριστικό περιεχόμενο, η αναπληρώτρια υπουργός σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει κάνει τα διαβήματα που πρέπει να κάνει» και προσέθεσε: «Αυτό όμως που είναι πραγματικά γελοίο με την αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι μέχρι να έχουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, η Βόρεια Μακεδονία χρησιμοποιούσε παντού τον όρο Μακεδονία σκέτο. Τώρα, μπορούμε να κάνουμε και διάβημα. Η γειτονική χώρα έχει αλλάξει πάρα πολλά πράγματα, έχει αλλάξει σε ό,τι αφορά τη δημόσια πολιτική της, την κρατική πολιτική της και όπου διαπιστώνουμε παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών βεβαίως, αμέσως επεμβαίνουμε. Μας εγκαλεί για ποιο πράγμα η αξιωματική αντιπολίτευση;».

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία και τις απόψεις που διατυπώνονται περί κινδύνου θερμού επεισοδίου, η κ. Αναγνωστοπούλου υπογράμμισε ότι «δεν φοβόμαστε, είμαστε σε εγρήγορση συνεχώς». «Όταν έχουμε μια αυξημένη και αυξανόμενη προκλητική συμπεριφορά εκ μέρους της Τουρκίας και την έχουμε τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα την κυπριακή ΑΟΖ», επεσήμανε, «εκεί βεβαίως βρισκόμαστε σε εγρήγορση γιατί ο κίνδυνος για ένα θερμό επεισόδιο είναι υπαρκτός και είναι υπαρκτοός εδώ και χρόνια με τις εντάσεις και τις παραβιάσεις που έχουμε».

Στο σημείο αυτό, έκανε ειδική αναφορά στις συμμαχίες που έχει οικοδομήσει η Ελλάδα. «Η χώρα όμως και συγκεκριμένα αυτή η κυβέρνηση κατόρθωσε να φτιάξει ένα πλέγμα συμμαχιών, φιλικών σχέσεων, αλληλεξαρτήσεων που βοηθάνε πάρα πολύ τη χώρα. Διπλωματικά είναι πιο ισχυρή από ποτέ. Πότε η Ευρωπαϊκή Ένωση με τόσο κατηγορηματικό τρόπο, πήρε το μέρος της δικής μας χώρας; Η Ευρωπαϊκή Ένωση είπε κατηγορηματικά ότι η Τουρκία έχει προκλητική συμπεριφορά, ότι αυτή η συμπεριφορά είναι καταδικαστέα και είναι αποσταθεροποιητικός παράγοντας. Πρώτη φορά η χώρα έχει τέτοιες συμμαχίες και φιλικές σχέσεις και τονίζω ότι είναι σχέσεις αλληλεξάρτησης γιατί είναι σημαντικό το ότι υπάρχει ένα πλέγμα, για παράδειγμα με τα ενεργειακά. Η χώρα δεν είναι απομονωμένη με εχθρούς γύρω της. Ίσα- ίσα έχει σταθερούς δεσμούς φιλίας. Θέλουμε σταθερότητα και ειρήνη. Η Τουρκία εμφανίζεται αυτή τη στιγμή μια χώρα η οποία λειτουργεί αποσταθεροποιητικά και δημιουργεί προκλητικές καταστάσεις και ενέργειες. Εμείς είμαστε πάντα σε ετοιμότητα και εγρήγορση, κινητοποιώντας πάντα ένα διπλωματικό δίκτυο, πολύ ισχυρό για αυτή την περίπτωση» σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια