Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Τ. Κουίκ: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος της σύγχρονης δημοσιογραφίας είναι τα " fake news"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τ. Κουίκ: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος της σύγχρονης δημοσιογραφίας είναι τα " fake news"

Την έναρξη των εργασιών του φόρουμ κήρυξε η Πρόεδρος της Αιθιοπίας Σλακε Γουόρκ Ζέουντα (Sale-Gouork Zeounta).

O Έλληνας υφυπουργός είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Πρόεδρο της Αιθιοπίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού , η Πρόεδρος της Αιθιοπίας είπε στον κ. Κουίκ: «Πριν δύο μήνες σας δέχθηκα στο Προεδρικό Μέγαρο και τώρα χαίρομαι που η Ελλάδα ξανά είναι εδώ κοντά μας σε ένα τόσο σημαντικό βήμα που κάνει η χώρα μου, στο πλαίσιο πολλών μεταρρυθμίσεων, ως προς την πλήρη ελευθερία του Τύπου. Ευχαριστώ την κυβέρνησή σας που είναι τόσο κοντά στη χώρα μου»

Σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση ότι στις μεταρρυθμίσεις του νέου πρωθυπουργού της Αιθιοπίας, Αμπίι Αχμεντ (Abiy Ahmed) είναι και τα θέματα των ΜΜΕ, με πρώτο σημαντικό βήμα την απελευθέρωση από τις φυλακές όλων των εδώ και χρόνια κρατούμενων δημοσιογράφων.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος παρέθεσε γεύμα στους Ευρωπαίους και Αφρικανούς υπουργούς, είναι και το πρόσωπο που - όπως ανακοινώθηκε στο φόρουμ - θα βραβευθεί φέτος από την UNESCO για τη συμβολή του στην ελευθερία του Τύπου στην Αιθιοπία.

Ο κ. Κουίκ, καλεσμένος από τους συνδιοργανωτές του φόρουμ, εστίασε την ομιλία του στα fake news και στην επίδραση της ενημέρωσης από την εξέλιξη της τεχνολογίας και στον τύπο και στα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα και στο internet, αναφέρει στην ίδια ανακοίνωσή του. «Τα fake news είναι ένας επικίνδυνος εχθρός ο οποίος παρεμβαίνει παγκόσμια σε πολλούς τομείς κυβερνητικών δραστηριοτήτων, στοχεύοντας κυρίως στην εξωτερική πολιτική, την άμυνα, την οικονομία, τις εκλογές, τις προσωπικές ζωές κυρίως πολιτικών, αλλά και αναταράσσοντας ακόμα και την καθημερινότητα απλών ανθρώπων» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κουίκ και επισήμανε: «Οι πηγές αυτής της επικίνδυνης δυσλειτουργίας της δημοσιογραφίας είναι αρκετές. Χωρίς να τις ιεραρχώ, μία αιτία σίγουρα είναι το γεγονός ότι τα μίντια δεν είναι όπως ήταν σε περασμένες δεκαετίες, αλλά τώρα πια στα χέρια ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, με ακραία παρεμβατικότητα στο κάθε τι που θέλουν. Άλλη αιτία είναι και η κούρσα της πρωτιάς για τη διανομή της είδησης που γίνεται κυρίως από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, διαδικτυακά ή ραδιοτηλεοπτικά, όπου μία fake είδηση δεν ‘διπλοτσεκάρεται’ ως προς την πηγή που τη γέννησε και παραδίδεται αβασάνιστα στους πολίτες.

Θα μπορούσα να προσθέσω ότι σε αυτόν τον "πόλεμο" της παραπληροφόρησης τα τελευταία χρόνια, έχει πολλές φορές καταγγελθεί και η παρέμβαση μυστικών υπηρεσιών ή μέσων που υπηρετούν κρατικά ή πολιτικά, ή ακόμα και προσωπικά συμφέροντα.

Η Ελλάδα την περίοδο της κρίσης των μνημονίων είχε δεχθεί ανελέητο πόλεμο από ΜΜΕ, κυρίως ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών. Τελικά αντισταθήκαμε. Και εκείνοι βγήκαν οι χαμένοι και οι αναξιόπιστοι, όχι εμείς».

Στο περιθώριο του φόρουμ (World Press Freedom Day), ο υφυπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση και με τον διευθύνοντα αντιπρόεδρο της Αφρικανικής Ένωσης Kwesi Quartey.

Τον κ. Κουίκ συνόδευε ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Αιθιοπία Νικόλαος Πατακιάς.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL