Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Γ.Κατρούγκαλος: Πλήρης ταύτιση των οικονομικών συμφερόντων μεταξύ Ελλάδας και Κίνας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ.Κατρούγκαλος: Πλήρης ταύτιση των οικονομικών συμφερόντων μεταξύ Ελλάδας και Κίνας

Στην πλήρη ταύτιση των οικονομικών συμφερόντων μεταξύ Ελλάδας και Κίνας επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στην ηλεκτρονική έκδοση του ειδησεογραφικού πρακτορείου XinHua (Νέα Κίνα), εν όψει της συμμετοχής του στην ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, στο δεύτερο Φόρουμ της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη - Ένας Δρόμος» (Βelt and Road Initiative) στο Πεκίνο. 

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι Κίνα απετέλεσε την πρώτη χώρα επίσκεψής του υπό την ιδιότητά του ως ΥΠΕΞ, γεγονός που οφείλεται στο καλύτερο ίσως επίπεδο διμερών σχέσεων που οι δύο χώρες απολαμβάνουν τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, «χτίζοντας πάνω στην φιλία, τον αμοιβαίο σεβασμό που διακρίνει τις διμερείς σχέσεις και την ήδη ανεπτυγμένη στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας - Κίνας», ο Γ.Κατρούγκαλος διεμήνυσε ότι θα διερευνήσει με τους συνομιλητές του στην Κίνα τρόπους για την περαιτέρω προώθηση της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας των δύο χωρών. 

Αναφερόμενος ειδικότερα στην παρουσία της COSCO Shipping στον Πειραιά, ο ίδιος τόνισε ότι πρόκειται για ιδιαίτερα επιτυχημένη επένδυση, η οποία έχει αποδώσει τον Πειραιά ένα πολύ μεγάλο μέρος του εμπορίου που διεξάγεται μέσω της Μεσογείου.

«Οι επιπρόσθετες επενδύσεις της COSCO στην επέκταση των υποδομών του λιμανιού», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, «θα συμβάλουν στην κοινή προσπάθεια των δύο χωρών για την περαιτέρω ενίσχυση του εμπορικού ρόλου του λιμανιού του Πειραιά».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι η επιτυχία της εν λόγω επένδυσης δεν εξαντλείται στον οικονομικό τομέα, αλλά έχει και κοινωνικό χαρακτήρα καθότι βοήθησε την τοπική κοινωνία κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης. 

Αναφορικά με την κινεζική πρωτοβουλία «Ένας Δρόμος - Μία Ζώνη», ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για το πώς δυο χώρες πρέπει να αντιμετωπίζουν το κοινό μέλλον όλων των χωρών αναφορικά με την οικονομική ευημερία.

«Η Ελλάδα θέλει να εκμεταλλευτεί το στρατηγικό της πλεονέκτημα, ως γέφυρας μεταξύ της Ασίας, της Αφρικής και της Ευρώπη και να συνδεθεί η κινεζική πρωτοβουλία με τα αντίστοιχα σχέδια συνδεσιμότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μετατραπεί η χώρα, μέσω έργων υποδομών που θα συνδέουν τον Πειραιά με την Κεντρική Ευρώπη, κέντρο μεταφορών και επιμελητειακής υποστήριξης, καθώς και πύλη εισόδου για τα κινεζικά προϊόντα στην Ευρώπη», σημεώισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Τέλος, ο ίδιος επεσήμανε ότι «ο ρόλος της Ελλάδας, είναι να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης, στην οποία ανήκει, και της Κίνας, αναδεικνύοντας τα κοινά σημεία τους που είναι η προσήλωση στην πολυμέρεια στις διεθνείς σχέσεις (multilateralism), στις ειρηνικές σχέσεις και στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL