Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
TAZ: «Με στόχο την αποκλιμάκωση» ο Τσίπρας στην Τουρκία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

TAZ: «Με στόχο την αποκλιμάκωση» ο Τσίπρας στην Τουρκία

«Μετά την επίλυση του ονοματολογικού με την Βόρεια Μακεδονία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρα επισκέπτεται με ούριο άνεμο την Τουρκία», γράφει η Tageszeitung (taz) του Βερολίνου, σε άρθρο με τίτλο «Με ζητούμενο την αποκλιμάκωση». Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει πως «το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να επιβάλει την επίλυση του ονοματολογικού, παρά τις μεγάλες αντιστάσεις στο εσωτερικό ενισχύει το κύρος του στην Τουρκία. Πολλοί παρατηρητές στην Άγκυρα ελπίζουν ότι ίσως τώρα είναι εφικτή μια πρόοδος και στο ζήτημα των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Όμως και για μια προσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων η βελτίωση του κλίματος Ελλάδας-Τουρκίας αποτελεί προϋπόθεση».

«Οι δύο ηγέτες έχουν συμφέρον από καλύτερες διμερείς σχέσεις. Ο μεν Τσίπρας συγκεντρώνει πόντους ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου, ο δε Ερντογάν επιδιώκει λόγω των προβλημάτων στη Συρία να διασφαλίσει την ηρεμία στα δυτικά σύνορα της Τουρκίας. Ευκολότερα από τις διαφωνίες στο Αιγαίο, ίσως επέλθει βελτίωση στο ζήτημα των μειονοτήτων στις δύο χώρες. Με εθνικιστικά κίνητρα, παρόμοια με εκείνα που στέκονταν εμπόδιο σε μια επίλυση του ονοματολογικού, η Ελλάδα αρνείται στην τουρκική μειονότητα της Θράκης πολιτιστικά δικαιώματα. Αντιστοίχως διάφορες τουρκικές κυβερνήσεις ταλανίζουν την ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη», καταλήγει η Taz.

Euronews: Υψηλότατη συμβολική αξία η επίσκεψη του πρωθυπουργού Α.Τσίπρα στη Θεολογική Σχολή Χάλκης

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, η λειτουργία της οποίας έχει ανασταλεί από το 1971, έχει υψηλότατη συμβολική αξία και θα επαναφέρει στο προσκήνιο τη διεθνή εκστρατεία για την επανέναρξη της λειτουργίας της, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό στην εποχή της Προεδρίας του Ερντογάν μεταδίδει το Euronews.

Το δημοσίευμα δίνει επίσης πληροφορίες για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, σημειώνοντας ότι η έναρξη λειτουργίας της έγινε το 1844, έχουν αποφοιτήσει από αυτήν 990 σπουδαστές, πολλοί εκ των οποίων έφτασαν να καταλάβουν υψηλά αξιώματα στον κλήρο, ενώ στο απόγειό της η βιβλιοθήκη της σχολής διέθετε πάνω από 120.000 βιβλία, εφημερίδες και χειρόγραφα.

To Euronews σημειώνει ότι η διεθνής εκστρατεία για την επανέναρξη της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης εισέρχεται στο 40ο έτος της και έχει λάβει την υποστήριξη από πολλούς δυτικούς ηγέτες, ενώ έχει καταστεί συνυφασμένη με τις συζητήσεις για την πιθανότητα ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι τον Απρίλιο του 2009 σε ομιλία του ενώπιον της τουρκικής Βουλής, ο τότε Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε επαναβεβαιώσει την ανάγκη να επιτρέψει η Τουρκία την επανέναρξη της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι δεν υπάρχει επίσημος λόγος για τον οποίο δεν έχει επιτραπεί η επαναλειτουργία της Σχολής, ωστόσο αυτό που είναι γνωστό είναι πως το ακροδεξιό κόμμα με τον οποίο έχει συνασπιστεί το AKP του Ερντογάν είναι απολύτως αντίθετο στην ιδέα της επαναλειτουργίας της σχολής, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε «ένα μικρό Βατικανό» στην Κωνσταντινούπολη.

Είναι επίσης ασαφές εάν ο Τσίπρας θα χρησιμοποιήσει την επίσκεψή του την Τετάρτη για να ζητήσει να ανοίξει και πάλι τις πόρτες της η Σχολή. Συμφωνα με το Euronews η επίσκεψή έχει πολύ υψηλή συμβολική αξία, διότι θα επιβεβαιώσει την υποστήριξη της Ελλάδας στο διαρκές αίτημα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής. Θα προσφέρει επίσης υποστήριξη στους λίγους ξεχασμένους ορθόδοξους Χριστιανούς που έχουν παραμείνει στην Τουρκία, αναφερει το Euronews.

Πηγή: Deutsche Welle - Euronews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL