Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Γ. Τσίπρας: Γέφυρα επενδύσεων και με την Ρωσία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Τσίπρας: Γέφυρα επενδύσεων και με την Ρωσία

Πολύ θετικά υποδέχθηκαν στην Μόσχα την πρόταση για δημιουργία ελληνορωσικού επενδυτικού fund, ίσως πρέπει να περιμένουμε εξελίξεις το αμέσως επόμενο διάστημα, εκτίμησε ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά. Το ύψος των κεφαλαίων που θα διαχειριστεί θα επιδιωχθεί να είναι αντίστοιχο των 400 εκατ. ευρώ του όμοιου fund που συνέστησαν από κοινού Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η τελευταία επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Μόσχα «ήταν κατά κύριο λόγο πολιτική ... για την επιβεβαίωση των πολύ καλών διμερών σχέσεων», είπε ο κ. Τσίπρας.

Σε επίπεδο επενδύεων, πέρας αυτής στην Κρήτη, στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Πούτιν και αφορά τουρισμό και real estate, «στο χώρο της οικονομίας μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχε η πρόταση της ελληνικής πλευράς για την δημιιουργία ενός κοινού ελληνορωσικού fund για επενδύσεις και προς τις δύο πλευρές. Η πρόταση αυτή είχε πολύ θετική αποδοχή και ίσως πρέπει να περιμένουμε εξελίξεις το επόμενο διάστημα», όπως προέβλεψε.

Θύμισε ότι αντίστοιχο fund η Ελλάδα «έχει δημιουργήσει φέτος με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τώρα είμαστε σε διαδικασία διαμόρφωσης των πρώτων επενδυτικών project», ενώ η Ρωσία έχει τέτοια fund «με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία». Το ύψος των κεφαλαίων για το ελληνορωσικό fund «είναι υπό συζήτηση. Αν είναι ενδεικτικό, το fund με τα ΗΑΕ είναι ύψους 400 εκατ. ευρώ, αντίστοιχο θέλουμε να είναι αυτό με την Ρωσία ... για επενδύσεις και στις δύο πλευρές. Στην Ρωσία υπάρχει ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα, θέλουμε να υπάρξει πολύ περισσότερη επενδυτική δραστηριότητα προς την Ελλάδα ... μέχρι τώρα αυτό δεν έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό. Σε αυτό έχουν παίξει ρόλο και οι Ρώσοι, υπάρχει θέμα "ασφάλειας επενδύσεων" κυρίως στο χρηματοοικονομικό πεδίο. Στο βαθμό που αυτά ξεπεραστούν, θα έχουμε περισσότερες ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα ... προφανώς, το τέλος των κυρώσεων (σ.τ.σ. της Δύσης εις βάρος της Ρωσίας) θα ήταν το καλύτερο, αλλά δεν νομίζω ότι είναι στο τραπέζι».

Επίσης, στον χώρο των μεταφορών, υπάρχει ρωσικό ενδιαφέρον, «υπογράφηκε και η σχετική συμφωνία ... και για λιμάνια και για σιδηροδρομικές γραμμές και για οδικές γραμμές, κυρίως προς τα βορειοανατολικά και την Βουλγαρία», ενώ στα ενεργειακά, «υπάρχει το θέμα του Turkish Stream που έχει δύο διαστάσεις: μία της ροής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη ... αν κλειδώσει ο NordStream II αυτό σημαίνει μία ροή 100 bcm (δισ. κυβικά μέτρα) ετησίως ... στη δική μας περίπτωση συζητάμε για ροή 15 δισ. bcm ... από την άλλη, είναι απόφαση της Ρωσίας από πού θέλει να περάσει ... θα πρέπει να ξεκαθαρίσει την θέση της».

Όσον αφορά τους στόχους της ελληνικής οικονομίας για τη χρονιά που έρχεται, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το 2019, «το κεντρικό ζήτημα είναι η ανάπτυξη, τα ποιοτικά και ποσοτικά της στοιχεία. Πρώτον, να αυξηθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης, αλλά κυρίως να επεκταθεί σε όσο γίνεται περισσότερους τομείς της οικονομίας με πιο βιώσιμα χαρακτηριστικά». Στις επενδύσεις υπάρχει «ριζικά διαφορετικό τοπίο. Τα στοιχεία τόσο για τις άμεσες ξένες επενδύσεις και τις επενδύσεις γενικά είναι ενδεικτικά. Έχουμε αύξηση που είχαμε να δούμε από πολύ πριν μπούμε στα μνημόνια, έχουμε ξεπεράσει τα περυσινά μεγέθη».

Αναφερόμενος εξάλλου στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και τις αναφορές της αντιπολίτευσης σε «παροχολογία» για τα θετικά μέτρα που ψηφίζονται υλοποιώντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά ότι η αντιπολίτευση «την παροχολογία όπως την χαρακτηρίζει, αναγκάζεται και την ψηφίζει. Είναι προφανές και στον πιο δύσπιστο ότι έχουμε περάσει σε μία νέα περίοδο για την χώρα, είναι ο πρώτος προϋπολογισμός με μέτρα ανακούφισης και μέτρα αναπτυξιακά, καταρρέει το αφήγημα ότι είτε δεν βγήκαμε από το μνημόνιο είτε μπήκαμε σε άλλο. Πλέον, υπάρχει μνημόνιο με το λαό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL