Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Π. Ρήγας: Ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας να είναι πιο προσεκτικός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π. Ρήγας: Ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας να είναι πιο προσεκτικός

Η επέκταση των χωρικών υδάτων είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμά μας τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Άμυνας, Παναγιώτης Ρήγας.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Documento μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις επικείμενες συναντήσεις του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, τις σχέσεις με τη Ρωσία, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με αιχμή τα θέματα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, στο ζήτημα με την Εκκλησία και στη συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος.

Συγκεκριμένα για τις συναντήσεις υψηλού επιπέδου που θα πραγματοποιηθούν τον Δεκέμβριο στην Ουάσινγκτον, ο κ. Ρήγας αφού παρατήρησε ότι «οι ΗΠΑ παραδοσιακά είχαν στραμμένο το βλέμμα τους στη χώρα μας, αλλά αυτό γινόταν με μονοδιάστατο τρόπο και κυρίως σε σχέση με το στρατιωτικό σκέλος», εκτίμησε ότι «τώρα όμως οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για να αναζητηθούν συνεργασίες σε ένα διευρυμένο οικονομικοπολιτικό πεδίο που συμπεριλαμβάνει και τη στρατιωτική συνεργασία εντός του πλαισίου της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι αμοιβαία επωφελής για τους δύο λαούς. Μέρος του στρατηγικού διαλόγου είναι και οικονομικά και ενεργειακά ζητήματα, με γνώμονα τη συνανάπτυξη στην περιοχή των Βαλκανίων», διευκρίνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις με τη Ρωσία, ο κ. Ρήγας σχολίασε ότι «δεν έχουμε κανένα λόγο να μην επιζητούμε καλή συνεργασία με την οποιαδήποτε χώρα. Προφανώς αν αυτή η διαδικασία δεν αντιστοιχεί στα δικά μας συμφέροντα δεν θα συμμετέχουμε σε μια ανισότιμη συνεργασία».

Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Ρήγας παρατήρησε ότι «οι προηγούμενες κυβερνήσεις επένδυσαν στον ακραίο εθνικισμό και όχι στον πατριωτισμό, οδηγώντας την κατάσταση σε αδιέξοδο. Σήμερα, όμως, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο προς όφελος των Βαλκανίων, της Ελλάδας και της πΓΔΜ».

Σχετικά με την κίνηση του Τούρκου υπουργού Εθνικής Αμυνας, ο οποίος παρουσίασε χάρτες στη λιβυκή κυβέρνηση για να αποδείξει ότι η Ελλάδα σφετερίζεται την υφαλοκρηπίδα της Λιβύης ο Π. Ρήγας σημείωσε:

«Θα συνιστούσα στον Τούρκο υπουργό Εθνικής Αμυνας να είναι πιο προσεκτικός σε ό,τι αφορά τα λεγόμενά του και τις πράξεις του. Το να διαλαλεί στη Λιβύη ότι η τουρκική ΑΟΖ «ταξιδεύει» έως τα νότια της Κρήτης για να συναντηθεί με τη λιβυκή ΑΟΖ μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται και αποτυπώνει την αγωνία της απομόνωσης στην οποία βρίσκεται αυτήν τη στιγμή η Τουρκία, κάνοντας ακροβατισμούς πάνω στο Διεθνές Δίκαιο».

Σχολιάζοντας τη ρητορική της τουρκικής πλευράς για την επικείμενη επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης ο κ. Ρήγας επανέλαβε ότι «η επέκταση των χωρικών υδάτων είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμά μας και εμείς θα αποφασίσουμε πότε και πώς θα το ασκήσουμε. Πρέπει να επισημάνουμε όμως ότι για τη διαμόρφωση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο απαιτείται συνεννόηση των δυο κρατών. Αρα εδώ έχουμε ένα ζήτημα που πρέπει να λύσουμε με βάση τους όρους του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Ως προς την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα στο Ιόνιο, πρόκειται για θέμα το οποίο έχει προχωρήσει, αλλά εμείς θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα και στο Αιγαίο για να αποδώσει τον πλούτο που διαθέτει.Θα ήταν ευχής έργον να καταλήγαμε με τη σύμμαχο Τουρκία στη διαμόρφωση της ΑΟΖ στο Αιγαίο. Συζητήσεις γίνονται, αλλά η Τουρκία ακολουθεί τη γνωστή της τακτική και σε καμία περίπτωση δεν διευκολύνει ένα αποτέλεσμα τέτοιας μορφής».

Σχολιάζοντας τη συζήτηση στη Βουλή για τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης ο κ.Ρήγας εκτίμησε ότι «δεν διαφάνηκε στη Βουλή καμία διάθεση συναίνεσης από την πλευρά της ΝΔ. Η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να θεσμοθετήσει στον καταστατικό χάρτη της χώρας τον νεοφιλελευθερισμό και αυτό καταδεικνύεται από την πρότασή της για τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς».

Για την κυβερνητική πρωτοβουλία για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας - Κράτους σχολίασε ότι «πρόβλημα έχει η ΝΔ. Τη μέρα του κοινού ανακοινωθέντος ο κ. Μητσοτάκης αποκάλεσε θετική την πρωτοβουλία και μετά κατέληξε για μικροκομματικούς σκοπούς -αλλά και επειδή η ακροδεξιά πτέρυγα του τράβηξε το αυτί- να αλλάξει στάση».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης - επιστροφή αναδρομικών, μείωση ασφαλιστικών εισφορών- ο κ. Ρήγας σχολίασε ότι «ουσιαστικά παίρνει σάρκα και οστά ο μεγαλύτερος φόβος της ΝΔ, η επιτυχία αυτής της κυβέρνησης, και γι' αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης ζητά εδώ και τρία χρόνια εκλογές. Εμείς κάναμε μια πολιτική επιλογή και το λέμε ευθέως. Θέλουμε το σύνολο της κοινωνίας συμμέτοχο στην οικονομική ανάπτυξη. Τα πρώτα τρία χρόνια της διακυβέρνησης μας στηρίξαμε όσους οριακά επιβίωναν, σήμερα διευρύνουμε αυτήν τη στήριξη και σε άλλες κοινωνικές ομάδες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL