Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

ΥΠΕΞ: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εκταφής Ελλήνων πεσόντων κατά τον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο στην Αλβανία

«Η ολοκλήρωση των εργασιών πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίλυσης χρονιζόντων διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. «Ένα ζήτημα που ταλάνιζε τις σχέσεις των δύο χωρών για άνω των 70 ετών» σημειώνει το ΥΠΕΞ

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στην περιοχή του Dragot της Αλβανίας, για την αναζήτηση και εκταφή των Ελλήνων πεσόντων κατά τον Ελληνο-Ιταλικό πολέμου (1940-1941), σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση των εργασιών πραγματοποιήθηκε κατ’ εφαρμογή της συμφωνίας που επήλθε μεταξύ του Ν.Κοτζιά και της αλβανικής πλευράς στο πλαίσιο της επίλυσης χρονιζόντων διαφορών μεταξύ των δύο χωρών. «Ένα ζήτημα που ταλάνιζε τις Ελληνο-αλβανικές σχέσεις για άνω των 70 ετών» σημειώνει το ΥΠΕΞ. 

Κατόπιν τούτου, αύριο, Παρασκευή, στις 12.00, θα πραγματοποιηθεί θρησκευτική τελετή ενταφιασμού των οστών 573 Ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών του Ελληνο-Ιταλικού πολέμου, στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο της Κλεισούρας στην Αλβανία, εκτός από τους 100 ακόμη έλληνες που έχουν ήδη ταφεί, σε θρησκευτική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο στρατιωτικό κοιμητήριο των Βουλιαρατών της Αλβανίας, στις 13 του περασμένου Ιουλίου.

Σύμφνα με το ΥΠΕΞ, οι εργασίες αναζήτησης και εκταφής θα συνεχισθούν στις περιοχές της Κοσσίνας, της Κλεισούρας και της Πρεμετής, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις της Μεικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (ΜΕΕ).

Η εν λόγω Επιτροπή είναι αρμόδια για την εφαρμογή της σχετικής Διακρατικής Συμφωνίας Ελλάδος-Αλβανίας που προβλέπει την αναζήτηση, εκταφή, προσδιορισμό της ταυτότητας και ενταφιασμό των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών σε πολεμικές επιχειρήσεις στην Αλβανία κατά τη διάρκεια του Ελληνο-Ιταλικού Πολέμου του 1940-1941, καθώς και την κατασκευή κοιμητηρίων στο έδαφος της Αλβανίας για τον ενταφιασμό τους. 

Σημειώνεται, ιδίως για τις ενώσεις συγγενών και φίλων των αποθανόντων, ότι στις 28 Οκτωβρίου θα διοργανωθεί από εκπροσώπους της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Αλβανίας επίσημη τελετή σε ανάμνηση των πεσόντων. Παρόμοιες τελετές θα διοργανώνονται την 28η Οκτωβρίου κάθε έτους, σύμφωνα με το άρθρο 1§8 της Διακρατικής Συμφωνίας.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Έχει δίκιο η Ν.Δ.

Ναι, φυσικά. Έχει δίκιο η Ν.Δ. Ο Τσίπρας φταίει που ακυρώθηκε το ντιμπέιτ. Βρήκε μια αστεία δικαιολογία, τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., η οποία θα αποφασίσει για τα πρόσωπα που θα ηγηθούν των ευρωπαϊκών μηχανισμών.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο