Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ν.Κοτζιάς: Κατάλληλη προετοιμασία πριν τον νέο κύκλο συνομιλιών για το Κυπριακό

ΑΜΠΕ

«Η αγωνία μας είναι να λυθεί το Κυπριακό. Αλλά να λυθεί με τρόπο δίκαιο, δημιουργικό και προς όφελος του λαού της Κύπρου. Και όχι τρίτων», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών

Στην ανάγκη κατάλληλης προετοιμασίας, πριν την έναρξη νέου κύκλου συνομιλιών για το Κυπριακό επικεντρώθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατά την εθιμοτυπική συνάντησή του με τον προκαθήμενο της Εκκλησίας Κύπρου, αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Επιπρόσθετα, στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν θέματα σχετικά με την Ορθόδοξη Εκκλησία και την πορεία του Κυπριακού σε συνδυασμό με τη δυσχερή οικονομική κατάσταση της Τουρκίας.

Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος επισήμανε ότι «μόνο με την αρμονική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων μπορεί να υπάρξουν λύσεις και να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα προκύψουν, για το καλό πρωτίστως του κυπριακού λαού και την απονομή δικαιοσύνης».

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία του με τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου, σημειώνοντας ότι «είναι πάντοτε επωφελής η ανταλλαγή απόψεων και θέσεων ιδιαίτερα για μείζονα θέματα, όπως το Κυπριακό».

Εξάλλου, σε δηλώσεις στο μετόχιο της Μονής Κύκκου, μετά την υπογραφή συμφωνίας για την πώληση οικοπέδου έναντι προνομιακής τιμής στο ελληνικό Δημόσιο, o κ. Κοτζιάς δήλωσε: «Η αγωνία μας είναι να λυθεί το Κυπριακό. Αλλά να λυθεί με τρόπο δίκαιο, δημιουργικό και προς όφελος του λαού της Κύπρου. Και όχι τρίτων».

Σε ερώτηση για το ποιες ενδείξεις υπάρχουν μετά τη συνάντηση του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ στη Σμύρνη, ο Έλληνας υπουργός απάντησε ότι οι ενδείξεις δεν υπάρχουν από μόνες τους, τις ενδείξεις θα πρέπει να τις δημιουργούμε. «Σε τέτοια προβλήματα, όμως, όπως είναι το Κυπριακό, δεν αρκεί μόνο να δημιουργούμε εμείς, πρέπει να υπάρχει ανταπόκριση και από τους άλλους που συμμετέχουν στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού», σημείωσε.

Επίσης, επισήμανε πως το 2016 είχε τονίσει ότι είναι ανάγκη να υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία για να διερευνηθεί αν πράγματι μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία, γιατί, εξήγησε, «δεν θεωρώ παραγωγικό να πηγαίνουμε σε διαπραγματεύσεις που οδηγούν σε αδιέξοδα, όπως σε δημοψηφίσματα που δεν έχουν να απαντήσουν θετικά στις προτάσεις που γίνονται».

«Από αυτή τη σκοπιά ελπίζω», προσέθεσε ο Ν.Κοτζιάς, «η συζήτηση που είχαμε στη Σμύρνη με τον κ. Τσαβούσογλου, ότι θα επιδιώξουμε να δούμε αν μπορεί να υπάρχει σύγκλιση -εγώ δε λέω λύση- πριν ξεκινήσουμε τις διαδικασίες της άμεσης διαπραγμάτευσης, να υπάρξει καλύτερο πνεύμα από ό,τι στο παρελθόν από την άλλη πλευρά. Αλλά γι΄ αυτό δεν μπορώ να σας εγγυηθώ. Εγώ μπορώ να σας εγγυηθώ ότι θα το παλέψουμε».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν θα έλεγε ότι πέρσι στο Κραν Μοντανά υπήρξε ναυάγιο. Και αυτό, όπως επισήμανε, γιατί «για πρώτη φορά, κατά τη δική μας εκτίμηση, μετά από μια διαπραγμάτευση του Κυπριακού πάμε στην επόμενη με καλύτερες θέσεις από ό,τι την προηγούμενη». Συνήθως στο Κυπριακό, κάθε διαπραγμάτευση, σημείωσε, ήταν σε συνθήκες χειρότερες από την προηγούμενη. «Τώρα, έχουμε πάνω στο τραπέζι το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ το έχει αποδεχθεί, το έχει υιοθετήσει στη διάρκεια του Κραν Μοντανά, άρα είμαστε σε καλύτερη θέση από ό,τι προηγουμένως, είμαστε σε δημιουργική πλεύση», κατέληξε ο ο ίδιος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Μια καθαρή νίκη για την Ελλάδα των πολλών

Η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στις περιοδείες και τις ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει την πραγματικότητα: ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, και ιδιαίτερα οι πιο αδύναμοι,

Δειτε ολοκληρο το αρθρο