Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ουσιαστική προετοιμασία για το Κυπριακό ζητεί ο Ν.Κοτζιάς

Eurokinissi

Ο υπουργός Εξωτερικών κατά τη συνάντησή του με την Eιδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό πρόσθεσε ότι το κύριο θέμα για τους Ελληνοκύπριους είναι να νιώθουν ασφαλείς στο νησί τους και κατά συνέπεια, την ανάγκη κατάργησης της «Συνθήκης Συμμαχιών» και της «Συνθήκης Εγγυήσεων»

«Το Κυπριακό είναι πριν απ' όλα ζήτημα κατοχής» τονισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς απευθυνόμενος στην Eιδική Απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λούτε κατά τη συνάτνηση που είχαν την Τρίτη στο υπουργείο Εξωτερικών. 

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η «κα Λούτε δεν είναι διαμεσολαβητής. Έρχεται περισσότερο για να πάρει μια εικόνα γύρω από τις απόψεις που έχουν όλες οι πλευρές που συμμετέχουν για την εν δυνάμει λύση του Κυπριακού».

«Της εξέθεσα τις απόψεις μας για τα δικαιώματα Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, καθώς και των τριών μικρών μειονοτήτων. Της είπα ότι το κύριο θέμα για τους Ελληνοκύπριους είναι να νιώθουν ασφαλείς στο νησί τους και κατά συνέπεια, την ανάγκη να καταργηθούν οι δύο μικρές συνθήκες, η λεγόμενη «Συνθήκη Συμμαχιών» και η λεγόμενη «Συνθήκη Εγγυήσεων», υπογράμμισε ο νίκος Κοτζιάς μετά τη συνάντηση με την Eιδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ. 

Ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι «συζητήσαμε για το πώς εμείς βλέπουμε και το χρονοδιάγραμμα και τη μεθόδευση για μία συζήτηση για το Κυπριακό και υπογράμμισα την ανάγκη ότι οποτεδήποτε αποφασίσει ο Γενικός Γραμματέας να πάμε για μία ουσιαστική συζήτηση και διαπραγμάτευση για το Κυπριακό, να έχει προηγηθεί μία ουσιαστική και αποτελεσματική προεργασία. Να έχουμε δει αν πράγματι υπάρχει η θέληση, η ικανότητα και η δυνατότητα για ουσιαστικές και παραγωγικές λύσεις στο Κυπριακό».

Ο Νίκος Κοτζιάς, θα έχει συνάντηση, αύριο Τετάρτη, στις 18:00 με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Δεν θα γυρίσουμε πίσω

Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογικές αναμετρήσεις, υπάρχει η ανάγκη να συνειδητοποιήσει ο κόσμος της Αριστεράς κάποια πολύ βασικά πράγματα. Το πρώτο: η κυβέρνηση έφτασε ώς εδώ δίνοντας την πιο δύσκολη...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο