Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Γ. Κατρούγκαλος για Ρωσία: Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους

Eurokinissi

«Περιμένουμε ειδικά από τους φίλους μας να ανταποκρίνονται στις μεταξύ μας σχέσεις με τον ίδιο σεβασμό που και εμείς αποδίδουμε σε αυτές»

"Η χώρα μας επιδιώκει να έχει καλές σχέσεις με όλα τα κράτη, στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής" δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων αναφορικά με την ακύρωση της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο ίδιος, μιλώντας στο ραδιόφωνο "Στο Κόκκινο 105,5" εξήγησε ότι με τη Ρωσία, έχουμε παραδοσιακά φιλικές σχέσεις και όχι μόνο αυτό, καθώς στο πλαίσιο της ΕΕ έχουμε επιδιώξει πολλές φορές να είμαστε ένα είδος γέφυρας ανάμεσα σ’ αυτή - που είναι το πολιτικό μας σπίτι - και τη Ρωσία  που είναι μια παραδοσιακά φιλική χώρα. «Από κει και πέρα όμως οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως «Περιμένουμε ειδικά από τους φίλους μας να ανταποκρίνονται στις μεταξύ μας σχέσεις με τον ίδιο σεβασμό που και εμείς αποδίδουμε σε αυτές».

Αναφορικά με τους Ρώσους διπλωμάτες που απελάθηκαν από την Ελλάδα εξήγησε ότι «υπήρξε πράγματι ένα επεισόδιο που δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τη σημασία του σε καμία περίπτωση από την άλλη μεριά δεν είναι τέτοιο που – σε ό,τι μας αφορά – θα ανατρέψει την καλή σχέση που έχουμε με τη Ρωσική Δημοκρατία περιμένουμε ακόμα την αντίδραση της. Δε θεωρούμε ότι μια απέλαση διπλωμάτη δικού μας θα είναι δικαιολογημένη για τον απλό λόγο ότι εμείς, η δική μας διπλωματική αποστολή δεν έχει παραβιάσει κάποια από τις υποχρεώσεις της στη Ρωσική Δημοκρατία».

Ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε ως εντελώς αβάσιμη την κατηγορία για «αμερικανικό δάκτυλο» και τόνισε τα εξής: «Έχουμε σαφή στοιχεία, διασταυρωμένα στοιχεία τα οποία τέθηκαν υπ’ όψιν τους και που δείχνουν ότι ενήργησαν όπως δεν θα έπρεπε να ενεργούν μέλη της διπλωματικής αντιπροσωπείας οποιουδήποτε κράτους σ’ ένα φιλικό κράτος»

«Οι σχέσεις μας με οποιοδήποτε κράτος καθορίζονται από δύο πράγματα, το εθνικό μας συμφέρον και την προσπάθεια να έχουμε πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Το διεθνές δίκαιο όμως αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε διμερή ή πολυμερή σχέση. Εμείς ούτε λόγο είχαμε να αλλάξουμε αυτές τις βασικές μας αρχές ούτε το κάναμε ούτε πρόκειται να το κάνουμε. Αλλά όπως ξαναείπα οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Και ειδικά μεταξύ φίλων πρέπει να τηρούνται αυτές οι αρχές του αμοιβαίου σεβασμού και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γ. Κατρούγκαλος.

Δείτε όλα τα σχόλια