Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Η ενδυνάμωση πολιτικών και οικονομικών σχέσεων στη συνάντηση του Αλ.Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ινδίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ενδυνάμωση πολιτικών και οικονομικών σχέσεων στη συνάντηση του Αλ.Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ινδίας

Ο Αλέξης Τσίπρας καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Ινδίας Ραμ Ναθ Κοβίντ στην Ελλάδα «σε μια πολύ κρίσιμη και ενδιαφέρουσα στιγμή». «Τη στιγμή», όπως είπε, «που βγαίνουμε από μια πολύχρονη οικονομική κρίση, έχοντας καταφέρει να σταθούμε στα πόδια μας, αλλά και τη στιγμή που επιδεικνύουμε έναν ιδιαίτερο ρόλο στη γεωπολιτική σκηνή, λύνουμε χρόνια προβλήματα στη γειτονιά μας».

«Χθες καταφέραμε», τόνισε ειδικότερα ο πρωθυπουργός, «μια σημαντική συμφωνία με τους βόρειους γείτονες μας και θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό ότι με την επίτευξη αυτής της συμφωνίας από εδώ και στο εξής και η χώρας σας, η Ινδία, δεν θα ονομάζει την γειτονική μας χώρα με τη συνταγματική της ονομασία, αλλά με τη νέα της ονομασία ως "Βόρεια Μακεδονία"». Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο γιατί η Μακεδονία είναι γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας, αλλά γιατί κουβαλά και την ιστορική κληρονομιά, την αρχαιοελληνική ιστορική κληρονομιά και την παράδοση αυτή που είναι γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο». Επισήμανε ότι αυτές οι εξελίξεις είναι σημαντικές και συμπλήρωσε ότι «η Ινδία είναι μια χώρα που παίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή».

Καλωσορίζοντας τον Ραμ Ναθ Κοβίντ στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη μεγάλη χαρά και τιμή του να υποδέχεται τον Πρόεδρο μιας τόσο σημαντικής χώρας, της Ινδίας, μιας χώρας ιδιαίτερα αναπτυσσόμενης το τελευταίο διάστημα που παίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία αλλά και στη διεθνή διπλωματική σκηνή. Ο κ. Τσίπρας εξήρε το γεγονός ότι ο Ινδός Πρόεδρος επέλεξε την Ελλάδα σαν μια από τις πρώτες χώρες που επισκέπτεται στην Ευρώπη ως Πρόεδρος. «Κι αυτό είναι σημαντικό για εμάς», πρόσθεσε, «καθώς δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε ότι και η Ινδία και η Ελλάδα εκπροσωπούν δύο αρχαίους πολιτισμούς και το γεγονός ότι μπορούμε να κουβεντιάζουμε για το μέλλον, κουβαλώντας αυτή τη μεγάλη ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, είναι πολύ σημαντικό».

«Η Ινδία και η Ελλάδα είναι δυο αρχαίοι πολιτισμοί. Οι δεσμοί μας πηγαίνουν πίσω στις ημέρες του βασιλιά Αλέξανδρου και του βασιλιά Πώρου», είπε ο Ινδός Πρόεδρος και τόνισε ότι η επιλογή να επισκεφθεί πρώτα την Ελλάδα κατά την επίσκεψή του στην Ευρώπη, αντανακλά την μακροχρόνια φιλία των δύο χωρών και την επιθυμία για εμβάθυνση των δεσμών με την Ελλάδα. Υπογράμμισε τη σημαντική συμβολή -που ήταν μια από τις μεγαλύτερες- της αρχαίας Ελλάδας στον ανθρώπινο πολιτισμό και είπε στον πρωθυπουργό ότι είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί κάποια από τα αρχαία μνημεία μέσα και γύρω απ' την Αθήνα και συγκεκριμένα το «μεγαλείο» της Ακρόπολης, το Παναθηναϊκό Στάδιο τους «μαγευτικούς» Ναούς του Δίας και του Ποσειδώνα.

Σημείωσε ότι οι δύο χώρες είχαν εποικοδομητικές ανταλλαγές σε πολιτικό, οικονομικό και πολιτισμικό επίπεδο για αιώνες, καθώς και βαθιά διάδραση στον τομέα των ιδεών και της φιλοσοφίας. «Είμαστε τυχεροί», είπε, «που έχουμε ένα τόσο πλούσιο παρελθόν», προσθέτοντας ότι πρέπει να το εκμεταλλευθούν για τη βελτίωση των σύγχρονων δεσμών των δύο χωρών.

Σε αυτό στοχεύει άλλωστε και η επίσκεψή του στην Αθήνα, όπως τόνισε: «στην ενδυνάμωση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων μας».

Ο Ινδός Πρόεδρος μιλώντας για αυτές τις σχέσεις έκανε σύντομη αναδρομή των υψηλού επιπέδου ανταλλαγών και επαφών με την Ελλάδα, υπενθυμίζοντας ότι η τελευταία Προεδρική επίσκεψη από την Ινδία ήταν το 2007 και τις πολλές υπουργικές επισκέψεις στο πρόσφατο παρλεθόν. «Αυτές οι επισκέψεις διατήρησαν το μομέντουμ στις σχέσεις μας», είπε. Τόνισε ότι οι δύο χώρες έχουν εξαιρετικές πολιτικές σχέσεις, επισημαίνοντας ότι ιστορικά μιλώντας οι δύο χώρες πάντα υπήρξαν ευαίσθητες με τα ενδιαφέροντα, η μια της άλλης. Ευχαρίστησε την Ελλάδα για την αλληλεγγύη και την υποστήριξη της στο θέμα του Κασμίρ, εκφράζοντας τη βαθύτατη εκτίμηση του για αυτό και εξέφρασε την υψηλότερη υποστήριξη του στη χώρα μας για το Κυπριακό ζήτημα. Μιλώντας για την εξαιρετική συνεργασία σε πολυμερές επίπεδο, αναφέρθηκε και ευχαρίστησε για την υποστήριξη της ινδικής υποψηφιότητας για τη μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Οι πολιτικές σχέχεις μας είναι πολύ ισχυρές και αντανακλούν την βαθιά αμοιβαία εμπιστοσύνη και αισιοδοξία στην συνεργασία μας», σημείωσε, τέλος, ο Ραμ Ναθ Κοβίντ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL