Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
Ο Ερντογάν κλιμακώνει την επιθετική πολιτική έναντι της Ελλάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Ερντογάν κλιμακώνει την επιθετική πολιτική έναντι της Ελλάδας

Επιμένει η Τουρκία στον επικίνδυνο δρόμο των προκλήσεων απέναντι στην Ελλάδα, με τις κινήσεις και τη φρασεολογία της ηγεσίας της γείτονος να κλιμακώνονται όσο αδειάζει η κλεψύδρα προς τις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν και ο Μ. Τσαβούσογλου έδωσαν συνέχεια στην επιθετική πολιτική απέναντι στην Αθήνα -πρακτική που βεβαίως έχει και σημαντικές προεκτάσεις προς την Ε.Ε. -, με τις επικίνδυνες ακροβασίες τους να επιβεβαιώνουν τον χαρακτήρα της Τουρκίας ως "ασταθούς γείτονα" και να επιβαρύνουν τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Με ομιλία του ο Τούρκος Πρόεδρος, προκειμένου να πιέσει και την Ε.Ε., προχώρησε σε επίθεση κατά των διεθνών οίκων αξιολόγησης χρησιμοποιώντας την Ελλάδα ως "παράδειγμα" "χρεοκοπημένης χώρας", που "κακώς" αναβαθμίζεται, και αυτό με σκοπό να την αντιδιαστείλει με τις επιδόσεις της τουρκικής οικονομίας, την οποία αποκάλεσε "παγκόσμιο πρότυπο", κάτι που στοιχειοθετεί με αναφορές όπως: "Δεν υπάρχουν πλέον φτωχοί. Αν υπάρχει ένα ψυγείο σε κάθε νοικοκυριό, αυτό σημαίνει ότι έχουμε κατακτήσει ένα επίπεδο ευημερίας". "Οι γείτονές μας έχουν χρεοκοπήσει, έχουν τελειώσει, και αυτοί (οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης) την έχουν αναβαθμίσει τέσσερις φορές". "Αυτοί έχουν βουλιάξει, κατέρρευσαν, μπορείτε να τους σώζετε αναβαθμίζοντας την αξιολόγησή τους; Κοιτάξτε τους δρόμους τους και δείτε πόσο άθλιοι είναι", δήλωσε ο Ερντογάν.

Η στόχευση τέτοιας φρασεολογίας αφορά και στην εξυπηρέτηση εσωτερικών σκοπιμοτήτων, ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι οι ανησυχίες των πολιτών για τα προβλήματα της καθημερινότητας έρχονται ολοένα και περισσότερο στην επιφάνεια της προεκλογικής ατζέντας όσο η λίρα πέφτει και ο πληθωρισμός ανεβαίνει.

"Πάγωμα" Τσαβούσογλου

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανήλθε, με αφορμή τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, "ανακοινώνοντας" ότι, εν είδει... κυρώσεων για τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης, η Τουρκία "παγώνει" τη διμερή συμφωνία για την επαναπροώθηση των προσφύγων.

"Αυτό που έκανε η Ελλάδα είναι απαράδεκτο", δήλωσε, προσθέτοντας ότι "η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει υποφέρει περισσότερο από τα πραξικοπήματα και η κυβέρνηση έπρεπε να λύσει αυτό το θέμα". Είπε ότι "η Ελλάδα δέχεται μεγάλες πιέσεις από τη Δύση και ειδικά η Δικαιοσύνη". Διευκρίνισε ότι "έχουμε μια προσφυγική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία και εφαρμόζεται". Για να συνεχίσει: "Έχουμε όμως και μια διμερή συμφωνία με τη Ελλάδα για την επαναπροώθηση προσφύγων, την οποία παγώσαμε επί του παρόντος", και να προσθέσει ότι "η διαδικασία αυτή δεν έχει πάντως τελειώσει πλήρως, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε τις ενέργειές μας προς την Ελλάδα".

ΥΠΕΞ: "Ατυχής δήλωση"

Διπλωματικές πηγές χαρακτήρισαν ως "ατυχή" τη δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ, ο οποίος αναφέρθηκε στη διμερή συμφωνία με τη Ελλάδα για την επανεισδοχή προσφύγων, την οποία, όπως ισχυρίστηκε, "πάγωσε" η Τουρκία επί του παρόντος. Επισημαίνουν πως "αυτό που προαναγγέλλει ο κ. Τσαβούσογλου το έχει ήδη πράξει από το 2017" και υπογραμμίζουν ότι "σε κάθε περίπτωση η λειτουργία του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι άλλοθι για να παραβιάζουν ορισμένοι το διεθνές δίκαιο".

Η Ν.Δ. και το Κίνημα Αλλαγής στηλίτευσαν ως απαράδεκτη και υπονομευτική των σχέσεων καλής γειτονίας τη στάση της Τουρκίας. "Η Ελλάδα ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται", σχολίασε η Ν.Δ. "Εντελώς απαράδεκτες, στερούνται λογικής", "ανεπίτρεπτος εκβιασμός", είπε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Τα δύο κόμματα ζήτησαν άμεση και αποφασιστική παρέμβαση της Ε.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL