Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Ρεαλισμό υπέδειξε στην ΠΓΔΜ ο Ν. Κοτζιάς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρεαλισμό υπέδειξε στην ΠΓΔΜ ο Ν. Κοτζιάς

Με την επιθυμία επίτευξης λύσης στο θέμα της ονομασίας της FYROM προσήλθε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς στην τριμερή με τον ομόλογό του Ν. Ντιμιτρόφ και τον ειδικό μεσολαβητή Μ. Νίμιτς, που συνεχιζόταν ως αργά χθες, όταν η "Α" βρισκόταν στο τυπογραφείο.

Νωρίτερα, μετά τη συνάντησή του με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες, ο Ν. Κοτζιάς είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτός ο νέος γύρος των συνομιλιών να διαρκέσει μόνο μια μέρα και όχι δύο, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, ενώ ερωτηθείς για τους ισχυρισμούς των Σκοπίων πως έχουμε πλέον περάσει στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων, ανέφερε με νόημα πως η ΠΓΔΜ "δεν έχει παρά να το δείξει αύριο". "Κοιτάξτε, εγώ λέω ότι ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος είμαι, αλλά έχω τη θέληση να βρω λύση. Και πρέπει να έχει η άλλη πλευρά τον πραγματισμό και τον ρεαλισμό να βρει λύση. Οι λύσεις είναι λύσεις συμβιβασμού. Ξέρω ότι πολλές δυνάμεις και στις δύο κοινωνίες θα προτιμούσαν λύσεις κατά το δοκούν, αλλά δεν υπάρχουν στις διεθνείς σχέσεις τέτοιου είδους λύσεις" είχε υπογραμμίσει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, στο πλαίσιο τηλεμαχίας με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης (VMRO DPMNE) Χρίστιαν Μίτσκοσκι, εξέφρασε την εκτίμηση πως "είμαστε κοντά σε λύση". Μάλιστα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ζ. Ζάεφ υποστήριξε πως "δεν είχαμε καλύτερη ευκαιρία τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια, ούτε θα έχουμε καλύτερη ευκαιρία την επόμενη περίοδο. Αν χάσουμε την ευκαιρία, τα επόμενα δέκα χρόνια θα είναι πιο δύσκολη η διαπραγμάτευση και θα έχει ακόμα μικρότερες πιθανότητες λύσης" είπε, καλώντας τους πολιτικούς της χώρας του "να επιδείξουν σοβαρότητα και νηφαλιότητα. Εγώ είμαι έτοιμος να αναλάβω το δικό μου μερίδιο της ευθύνης στη λήψη των αποφάσεων" συμπλήρωσε, για να επαναλάβει ότι τελικά θα αποφασίσουν οι πολίτες με δημοψήφισμα.

"Θέλουμε να βρεθεί λύση που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Διότι μπορεί ο Ζάεφ και ο Τσίπρας να δώσουν τα χέρια, αλλά είναι οι θεσμοί αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις - σε μας και οι πολίτες με το δημοψήφισμα" κατέληξε.

Αντιπολιτευτική κριτική

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του VMRO DPMNE άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για «υπερβολική έκθεση» στο θέμα του ονόματος και προέβλεψε ότι η διαπραγματευτική διαδικασία «δεν θα τελειώσει με καλό τρόπο». Κατηγόρησε ακόμα τον Ζ. Ζάεφ ότι υπαναχωρεί από θέσεις που είχε διατυπώσει προεκλογικά και είχε επαναλάβει πρόσφατα. Ως ενδεικτικό παράδειγμα ανέφερε συνέντευξη του Ζ. Ζάεφ στο "Spiegel" τον Φεβρουάριο, όπου είχε πει ότι η λύση του θέματος της ονομασίας δεν πρέπει να αναζητείται στην τροποποίηση του συντάγματος.

Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα η Ν.Δ. επιχειρεί να επιβάλει τη δική της ατζέντα στη συζήτηση, με τον αντιπρόεδρό της Κ. Χατζηδάκη να ζητά από τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν συζητά το "Μακεδονία του Ίλιντεν", παρότι ο Αλ. Τσίπρας τοποθετήθηκε καθαρά από προχθές στη Βουλή.

Κυπριακό με Γκουτέρες

Στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες, ο Ν. Κοτζιάς συζήτησε το Κυπριακό, ενώ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για την επανέναρξη του διαλόγου, εκτίμησε πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί μετά το πέρας των τουρκικών εκλογών. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ν. Κοτζιάς εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην επιλογή της ειδικής συμβούλου για το Κυπριακό που ακόμα δεν έχει αποδεχτεί η Τουρκία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL