Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C22.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.2°C20.2°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.4°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 77%
Από το erga omnes κρέμεται η λύση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από το erga omnes κρέμεται η λύση

Με τη διαπραγμάτευση να έχει φτάσει στον "πυρήνα" του προβλήματος και της διαφωνίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, οι επόμενες συναντήσεις και επαφές μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών κρίνονται ως ιδιαίτερα σημαντικές και καθοριστικές, καθώς θα φανεί κατά πόσον αυτή τη φορά μπορεί το "Μακεδονικό" να λυθεί και να πάψει να αποτελεί μια ιστορία χαμένων ευκαιριών.

Εδώ και αρκετούς μήνες, οι επαφές των δύο πλευρών σε διμερείς συναντήσεις, αλλά και σε συσκέψεις υπό την αιγίδα του ειδικού διαμεσολαβητή του γ.γ. του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς, είναι πυκνές. Όπως διαβεβαιώνουν πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων, μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων έχουν συζητηθεί τα πάντα, έχουν εξεταστεί όλες οι πτυχές της διαπραγμάτευσης για μια θετική, συνολική συμφωνία και έχουν εντοπιστεί οι δυσκολίες.

Η μπάλα στην ΠΓΔΜ

Είναι ενδεικτικό ότι, παρά το γεγονός ότι στην αρχή της διαπραγμάτευσης αυτονοήτως το μείζον θέμα ήταν να συμφωνηθεί μια κοινά αποδεκτή ονομασία, πλέον αυτό κάθε άλλο παρά... πρόβλημα αποτελεί. Αντιθέτως, οι πληροφορίες επιμένουν ότι οι δύο πλευρές έχουν βρει τουλάχιστον δύο προτάσεις σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό και, με τον τρόπο αυτό, η... μισή κόκκινη γραμμή της ελληνικής πλευράς έχει ήδη ικανοποιηθεί.

Ωστόσο πέραν της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, η βασική εθνική κόκκινη γραμμή, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008 και εξής, περιέχει άλλες δύο φράσεις: "έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις". Πρόκειται για το περίφημο erga omnes, που αυτή τη στιγμή είναι, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, ο πυρήνας του προβλήματος. Η ΠΓΔΜ, δηλαδή, με δεδομένη και την πολιτική και κοινοβουλευτική αδυναμία της κυβέρνησης Ζάεφ να βρει ενισχυμένη πλειοψηφία για να αλλάξει τώρα το σύνταγμα της χώρας, επιμένει στην υιοθέτηση μιας διπλής ονομασίας: ένα όνομα για διεθνή χρήση, που θα είναι κοινά συμφωνημένο με την Ελλάδα και τη διατήρηση της συνταγματικής ονομασίας Δημοκρατία της Μακεδονίας για εσωτερική χρήση. Ωστόσο, αυτό έχει ήδη απορριφθεί ως ενδεχόμενο από την ελληνική πλευρά και, όπως λένε πηγές με γνώση των ώς τώρα διαμειφθέντων στη διαπραγμάτευση, πλέον απομένει στην ΠΓΔΜ να κάνει τα τελευταία βήματα και να αποδεχθεί μια ονομασία για όλες τις χρήσεις. "Αλλιώς, θα ήταν κοροϊδία" είναι μια φράση που ακούγεται συχνά στο υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, άλλωστε, δεν ήταν τυχαία η δήλωση του Ν. Κοτζιά προχθές, από τις Βρυξέλλες, μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ: "Καταστήσαμε σαφές ότι, προκειμένου να πάρει πρόσκληση η ΠΓΔΜ για το ΝΑΤΟ, θα πρέπει να υλοποιηθούν η απόφαση του Βουκουρεστίου του 2008 καθώς και τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης. Πρέπει να γίνει κατανοητό από την άλλη πλευρά ότι πρέπει να συμφωνήσει στο erga omnes και να προχωρήσουμε σε μια συνολική θετική συμφωνία", διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών. Αυτό αναμένεται να επαναλάβει ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στον ομόλογό του Ν. Ντιμιτρόφ στις δύο συναντήσεις που θα έχουν τις επόμενες ημέρες (στις 3-4 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη και στις 10-11 στο Σούνιο). Και από τις απαντήσεις του τελευταίου θα εξαρτηθεί κατά πόσο η ιστορία των χαμένων ευκαιριών θα τελειώσει εδώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL