Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.2°C24.8°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.5°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C23.0°C
3 BF 43%
Παραμένουν τα "αγκάθια": / Η ΠΓΔΜ ενώπιον δύσκολων αποφάσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παραμένουν τα "αγκάθια": / Η ΠΓΔΜ ενώπιον δύσκολων αποφάσεων

Στο γήπεδο της ΠΓΔΜ παραμένει η μπάλα για την επίλυση του "Μακεδονικού", σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, έπειτα από τη χθεσινή πολύωρη τριμερή συνάντηση στη Βιέννη.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς και Ν. Ντιμιτρόφ είχαν χθες μακρά συζήτηση με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το "Μακεδονικό", Μ. Νίμιτς, ενώ πλέον δίνουν ραντεβού στις 3-4 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στις 10-11 Μαΐου στο Σούνιο, προκειμένου να συνεχιστεί η συζήτηση.

Νίμιτς: “Εντατική και εγκάρδια συζήτηση”

Ο διπλωμάτης των Ηνωμένων Εθνών, πάντως, δεν παρέλειψε χθες, μετά τη συνάντηση στην τρίτη έδρα του ΟΗΕ στην αυστριακή πρωτεύουσα, να εκφράσει την ικανοποίησή του για τις συζητήσεις, αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε η συνάντηση. Ο κ. Νίμιτς επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ παραμένουν αφοσιωμένες στην επίτευξη της λύσης, ενώ πρόσθεσε: «Έγινε μία εντατική και εγκάρδια συζήτηση. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν».

Οι κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ δεν έκαναν δηλώσεις μετά τη συνάντηση -όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις. Παράλληλα, έως αργά χθες το βράδυ συνεχιζόταν το δείπνο εργασίας -και η διαπραγμάτευση για το "Μακεδονικό" και την εξεύρεση λύσης στα θέματα που παραμένουν “αγκάθια”...- μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών.

Αργά χθες βράδυ και αφότου η συνάντηση είχε ολοκληρωθεί, παράγοντες με γνώση της διαπραγμάτευσης έκαναν λόγο για μία “συνεχή διαδικασία” και για “εντατικό και εγκάρδιο διάλογο” προαναγγέλλοντας ότι η συζήτηση “θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες”.

Όπως προαναφέρθηκε, όλα δείχνουν ότι μείζον θέμα παραμένει το εύρος της χρήσης και το κατά πόσον η ονομασία που θα συμφωνηθεί θα είναι μία και ενιαία. Στο πλαίσιο αυτό μένει να φανεί αν η ΠΓΔΜ είναι έτοιμη να πάρει τις -ομολογουμένως δύσκολες- αποφάσεις που θα διασφαλίζουν το “erga omnes” (έναντι όλων) και θα αφήσει κατά μέρος τις επιδιώξεις περί “διπλής ονομασίας” -μία για το εξωτερικό και διεθνή χρήση και άλλη μία (την υπάρχουσα στο σύνταγμα της γείτονος χώρας) για εσωτερική χρήση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL