Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
Με τη χθεσινή συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτρόφ στην Αχρίδα / Στον "πυρήνα" των δυσκολιών εισέρχεται η διαπραγμάτευση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με τη χθεσινή συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτρόφ στην Αχρίδα / Στον "πυρήνα" των δυσκολιών εισέρχεται η διαπραγμάτευση

Τα πλέον δύσκολα θέματα, στα οποία ακόμη δεν υπάρχει σύγκλιση, έχει “αγγίξει” η διαπραγμάτευση για το "Μακεδονικό", όπως φάνηκε από τη χθεσινή, τρίτη εντός 30 ημερών, συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών στην Αχρίδα της ΠΓΔΜ.

«Κάναμε τα βήματα που μπορέσαμε να κάνουμε σήμερα (σ.σ.: χθες), θετικά, και πάντα ελπίζουμε και οι δύο μας να τα καταφέρουμε να κάνουμε και τα μεγάλα, τα πιο δύσκολα, να τα κάνουμε εύκολα», επισήμανε μετά την ολοκλήρωση της τρίωρης συνάντησής του με τον Ν. Ντιμιτρόφ ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Ν. Κοτζιάς. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών προανήγγειλε ότι οι δύο υπουργοί θα συναντηθούν εκ νέου στην τετραμερή διασυνοριακή διάσκεψη που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη στις 3 και 4 Μαΐου, ενώ η μεθεπόμενη συνάντησή τους θα διεξαχθεί στο Σούνιο της Αττικής μερικές ημέρες αργότερα, στις 11 και 12 του ίδιου μήνα.

Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε πως «όσο πιο κοντά ερχόμαστε και λύνουμε όλα τα ζητήματα μας, απομένουν όλο και λιγότερα θέματα για συζήτηση, αλλά είναι και τα πιο δύσκολα» και εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων. «Κάθε φορά που συναντιόμαστε με τον Ν. Ντιμιτρόφ, έχοντας να κουβεντιάσουμε και δύσκολα θέματα, πέρα από τα θέματα που λύνουμε, αποκτάμε και καλύτερη αλληλοκατανόηση. Θα συναντηθούμε το επόμενο χρονικό διάστημα», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τους διπλωμάτες των δύο κρατών, τους ειδικούς και τους καθηγητές που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις. Έκανε, μάλιστα, λόγο για “σοβαρές προόδους” στο τεχνοκρατικό κομμάτι των συζητήσεων, αλλά και «ιδιαίτερα όλο αυτό το πλαίσιο της κοινής δράσης και κοινής ανάπτυξης συνεργασιών, αλλά και στο πολύ σοβαρό για μας ζήτημα του αλυτρωτισμού», όπως τόνισε με νόημα. Τέλος, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υπενθύμισε πως «τα προβλήματα τα μεγάλα και δύσκολα τα βρήκαμε μπροστά μας. Προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα που δημιουργήθηκαν άλλες εποχές και από άλλους. Αλλά αυτή είναι η δουλειά της διπλωματίας».

Ικανοποίηση Ντιμιτρόφ

Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη των συζητήσεων εξέφρασε και ο Ν. Ντιμιτρόφ, χαρακτηρίζοντάς τις “ανοιχτές και ειλικρινείς”. «Συζητήσαμε για όλα τα ζητήματα τα οποία αφορούν το θέμα της ονομασίας. Για κάποια ζητήματα υπάρχει πρόοδος, για κάποια άλλα υπάρχουν ακόμα διαφορές. Συζητήσαμε για το χρονικό πλαίσιο για πρώτη φορά και για τα επόμενα βήματα που απομένουν να γίνουν εφόσον προκύψει συμφωνία. Η συζήτηση ήταν χωρίς υπεκφυγές. Ήταν μια συζήτηση με μεγάλη κατανόηση για τις ανάγκες των άλλων. Και το βασικότερο μέλημά μας ήταν πώς θα φτάσουμε σε μια πιθανή συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ. «Θα ενημερώσουμε τους πρωθυπουργούς μας. Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης συνεχίζεται. Έχει σχεδιαστεί μια μελλοντική τετραμερής συνάντηση, όπου θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ εκ νέου με τον ομόλογό μου Νίκο Κοτζιά. Θα είμαστε σε επαφή», κατέληξε ο κ. Ντιμιτρόφ μετά το πέρας της συνάντησής του στη “βίλα Αχρίδα”, γνωστή και ως “βίλα του Τίτο”, στη λίμνη. Σημειωτέον ότι χθες βράδυ, ο Ν. Κοτζιάς επέστρεψε στην Αθήνα, αφού πρώτα είχε μεταβεί στην Πρίστινα, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Κοσόβου, Χ. Θάτσι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL