Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C17.8°C
5 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 63%
Ν. Κοτζιάς: Απομένουν τα λιγότερα αλλά πιο δύσκολα θέματα (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Κοτζιάς: Απομένουν τα λιγότερα αλλά πιο δύσκολα θέματα (Video)

«Όσο πιο κοντά ερχόμαστε και λύνουμε τα ζητήματα, απομένουν όλο και λιγότερα θέματα για συζήτηση, αλλά είναι και τα πιο δύσκολα», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά τις κοινές δηλώσεις με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ, μετά από τη συνάντησή τους στην Οχρίδα.https://www.youtube.com/embed/IhEEX2cGQf8?rel=0

Σημείωσε ότι οι δυο υπουργοί προσπαθούν να λύσουν προβλήματα που δημιουργήθηκαν άλλες εποχές από άλλους, αλλά αυτή είναι η δουλειά της διπλωματίας. Όπως είπε «κάθε φορά που συναντιόμαστε έχοντας να κουβεντιάσουμε δύσκολα θέματα αποκτάμε καλύτερη αλληλοκατανόηση»,

Δήλωσε επίσης ότι «μεταξύ άλλων έχουμε να συζητήσουμε το πλαίσιο της κοινής δράσης και ανάπτυξης συνεργασιών, αλλά και το πολύ σοβαρό για εμάς ζήτημα του αλυτρωτισμού».

«Κάναμε τα θετικά βήματα που μπορέσαμε σήμερα και πάντα ελπίζουμε να κάνουμε εύκολα και τα πιο δύσκολα βήματα», συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο  Ν. Κοτζιάς προανήγγειλε πως θα έχει συνάντηση με τον Ν. Ντιμιτρόφ στη Θεσσαλονίκη στις 3 και 4 Μαΐου, καθώς και στις 11 και 12 Μαΐου στην Αττική, όπου όπως είπε, «επιτέλους θα συζητήσουμε κάτι άλλο, το μέλλον της Ευρώπης».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ χαρακτήρισε ανοιχτές και ειλικρινείς τις συζητήσεις και προσέθεσε: «Συζητήσαμε για όλα τα ζητήματα τα οποία αφορούν το θέμα της ονομασίας. Για κάποια ζητήματα υπάρχει πρόοδος, για κάποια άλλα υπάρχουν ακόμα διαφορές. Συζητήσαμε για το χρονικό πλαίσιο για πρώτη φορά και για τα επόμενα βήματα που απομένουν να γίνουν εφόσον προκύψει συμφωνία. Η συζήτηση ήταν χωρίς υπεκφυγές. Ήταν μια συζήτηση με μεγάλη κατανόηση για τις ανάγκες των άλλων. Και το βασικότερο μέλημά μας ήταν πώς θα φτάσουμε σε μια πιθανή συμφωνία. Παράλληλα συναντήθηκαν και οι ομάδες εργασίες των δύο χωρών, οι οποίες βάσει της προόδου στη Βιέννη, πριν περίπου από δέκα ημέρες, σχεδόν συμφώνησαν το κείμενο για τη μελλοντική συνεργασία σε διάφορους τομείς, μεταξύ άλλων και για την αποτροπή του αλυτρωτισμού και από τις δύο πλευρές. Επίσης, μελέτησαν το προοίμιο των συζητήσεων. Θα ενημερώσουμε τους πρωθυπουργούς μας. Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης συνεχίζεται. Έχει σχεδιαστεί μια μελλοντική τετραμερής συνάντηση, όπου θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ εκ νέου με τον ομόλογό μου Νίκο Κοτζιά. Θα είμαστε σε επαφή».

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών ξεκίνησαν στις 10:00 το πρωί ώρα Ελλάδος στη Βίλα Οχρίδα, γνωστή ως βίλα του Τίτο στην περιοχή, ένα δημόσιο πλέον οίκημα δίπλα στην ομώνυμη λίμνη, όπου διεξάγονται οι συνομιλίες και ολοκληρώθηκε περίπου μία ώρα μετά μεσημέρι (13:00 ώρα Ελλάδος) και με τις κοινές δηλώσεις Κοτζιά- Ντιμιτρόφ.

Αμέσως μετά τις δηλώσεις ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και η ελληνική αποστολή αναχώρησαν για την Πρίστινα, όπου ο κ. Κοτζιάς είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι.

Το βράδυ ο Νίκος Κοτζιάς επιστρέφει στην Αθήνα.

https://www.youtube.com/embed/nOj4dXfQeYM

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL