Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ένα βήμα μπροστά οι σχέσεις Αθήνας- Βελιγραδίου

Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών μέσα σε ένα ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα συμφώνησαν να προχωρήσουν σε ένα ανώτερο επίπεδο συνεργασίας των δύο χωρών μετατρέποντας τη φιλία των δύο λαών σε «έμπρακτη δύναμη»

Ένα βήμα μπροστά στο δρόμο της στενής συνεργασίας Ελλάδας- Σερβίας σε όλα τα επίπεδα έφερε η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στο Βελιγράδι.
 
Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών μέσα σε ένα ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα συμφώνησαν να προχωρήσουν σε ένα ανώτερο επίπεδο συνεργασίας των δύο χωρών μετατρέποντας τη φιλία των δύο λαών σε «έμπρακτη δύναμη».
 
«Είμαστε δύο λαοί που έχουμε περάσει μαζί λύπες και χαρές στην Ιστορία της περιοχής», είπε ο κ. Κοτζιάς στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Σερβίας Ιβιτσα Ντάτσις, μετά τη δίωρη συνάντηση που είχε μαζί του.
 
«Η Ελλάδα συναισθάνεται στην ευθύνη που έχει για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής και συνεργάζεται με τη Σερβία σε μία τέτοια κατεύθυνση» τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, εξηγώντας ότι τα θέματα στα οποία εστιάστηκε η προσοχή με τον κ. Ντάτσιτς ήταν τα προβλήματα της περιοχής και οι πρακτικοί τρόποι εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο υπουργείων, η κοινή δράση και η συνεργασία στην ΕΕ, αλλά και όπου θα μπορούσε να βοηθήσει ο ένας τον άλλον με την εμπειρία και την εμπειρογνωμοσύνη του.
 
Σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Σερβίας, η οποία αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης των δύο υπουργών, ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Σερβία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια», και όπως είπε, «είναι μία ανεπτυγμένη κοινωνία με γνώση και τεχνολογία και πρέπει σήμερα όχι μόνο να συζητάει τα κεφάλαια για την ένταξή της στην ΕΕ, αλλά και το πώς βλέπει και εκείνη το κοινό μας μέλλον στην ΕΕ».
 
Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τον κ. Ντάτσις στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί, με πρωτοβουλία του, τον προσεχή Μάιο στο Σούνιο, των χωρών μελών της ΕΕ των Βαλκανίων με τις χώρες του Βίσεγκραντ και τις υποψήφιες πέντε προς ένταξη χώρες της ΕΕ.
 

Η Σερβία υποστηρίζει τις θέσεις της Ελλάδας σε όλα τα θέματα της περιοχής και επιδιώκει τη στενή συνεργασία των δύο χωρών σε περιφερειακά ζητήματα ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς. Εξέφρασε, μάλιστα, την άποψη ότι θα πρέπει μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας να οικοδομηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός συνεργασίας που θα επιτρέπει την κοινή αντιμετώπιση περιφερειακών ζητημάτων.
 
Ο Σέρβος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι ενημέρωσε λεπτομερώς τον κ. Κοτζιά για τις εξελίξεις στο θέμα του Κοσόβου και τις προσπάθειες που κάνει η Σερβία για μία συμβιβαστική λύση στο ζήτημα και ευχαρίστησε την Ελλάδα που δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου. Επισήμανε δε ότι η οριστική επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου θα πρέπει να είναι συμβιβαστική και διεμήνυσε ότι ποτέ η Σερβία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.
 
Ο Ί. Ντάτσις ανέφερε, επίσης, ότι μέσα στο 2018 θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι η δεύτερη συνάντηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας.
 
Ενδεικτικό του καλού κλίματος στις σχέσεις των δύο χωρών αποτελεί και το γεγονός ότι στο δείπνο που είχαν εχθές βράδυ οι δύο υπουργοί, ο Ίβιτσα Ντάτσιτς τραγούδησε ελληνικά τραγούδια. Μάλιστα ικανοποίησε και το αίτημα του Έλληνα υπουργού ο οποίος ζήτησε να ακούσει ένα παλιό πατριωτικό σερβικό τραγούδι που αναφέρεται στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την φιλοξενία στην Ελλάδα των Σέρβων στρατιωτών.
 
Μετά το πέρας της συνάντησης ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Σημαντικές οι σχέσεις με την Ελλάδα»

Η Σερβία αποδίδει μεγάλη σημασία στις σχέσεις με την Ελλάδα, οι οποίες βασίζονται σε σταθερή φιλία, ιστορικά επιβεβαιωμένη εγγύτητα και αλληλεγγύη των δύο λαών, αναφέρεται σε ανακοινωθέν που εξέδωσε η σερβική Προεδρία της Δημοκρατίας για τη συνάντηση του Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς με τον υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά.
 
Ο Πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς -αναφέρεται στο ανακοινωθέν- σχετικά με το ζήτημα του Κοσόβου τόνισε ότι το Βελιγράδι εκτιμά ιδιαίτερα τη συνεχή υποστήριξη της Ελλάδας στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ενημέρωσε τον κ. Κοτζιά για τα προβλήματα και τη στασιμότητα στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Βρυξελλών και ευχαρίστησε την Ελλάδα για το ενδιαφέρον που επιδεικνύει για το διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.
 
Ο Πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε στον κ. Κοτζιά ότι στην κορυφή των προτεραιοτήτων της εξωτερικής πολιτικής της Σερβίας βρίσκεται η πλήρης ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εκτίμησε ότι η ενσωμάτωση όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην ΕΕ είναι η μόνη πραγματική εγγύηση για μια διαρκή σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή.
 
Ο κ. Βούτσιτς, αναφέρεται επίσης στο ανακοινωθέν της Προεδρίας, τόνισε στον κ. Κοτζιά ότι για τη Σερβία έχει μεγάλη σημασία η βοήθεια που παρέχει η Ελλάδα στη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της χώρας του.

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η διπλή σημασία των ευρωεκλογών

Στο ερώτημα αν οι ευρωεκλογές έχουν ευρωπαϊκό ή εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα δεν υπάρχει καθαρή απάντηση. Όλες οι εκλογές έχουν εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα, πόσο μάλλον οι ευρωεκλογές, που διεξάγονται με απλή αναλογική σε ενιαία πανελλαδική περιφέρεια.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο