Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
Ο Ρώσος πρέσβης δεν βλέπει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Ρώσος πρέσβης δεν βλέπει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

"Αποκλείεται να γίνει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Δεν μπορώ να φανταστώ μια ένοπλη σύγκρουση μέσα στο ΝΑΤΟ, μέλη του οποίου είναι και η Ελλάδα και η Τουρκία". Τάδε έφη ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοφ, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, στην οποία κάλεσε με βασικό στόχο να παρουσιάσει τη ρωσική γραμμή τόσο στην υπόθεση Σκριπάλ (σ.σ.: του πρώην Ρώσου κατασκόπου και της κόρης του που δηλητηριάστηκαν στο βρετανικό Σόλσμπερι) όσο και στη Συρία. Κι έχει ένα ενδιαφέρον η δήλωσή του, καθώς το τελευταίο διάστημα ο Αμερικανός ομόλογός του Τζέφρι Πάιατ δεν κουράζεται να εκφράζει τις ανησυχίες του περί του αντιθέτου.

Αξιόπιστος εταίρος η Ελλάδα

Ο Ρώσος διπλωμάτης θέλησε να υπογραμμίσει πόσο σημαντικό θεωρεί "εντός του ψυχροπολεμικού κλίματος που επικρατεί λόγω των ψεύτικων κατηγοριών της Δύσης" σε βάρος της Μόσχας -"μας επιτίθενται από παντού"- ότι η Ελλάδα είναι ένας "αξιόπιστος εταίρος" της Ρωσίας, με τις διμερείς σχέσεις να έχουν σημειώσει τα τελευταία χρόνια "πρόοδο άνευ προηγουμένου". Αυτό αποδεικνύεται, σύμφωνα με τον Μάσλοφ, από τις συχνές (4) συναντήσεις μεταξύ Πούτιν και Τσίπρα και τα ακόμη συχνότερα (7-8) τηλεφωνήματα, αλλά και από την αύξηση τόσο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών (κατά 27% το 2017) όσο και του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία προς την Ελλάδα (δεν αποκλείεται φέτος να φτάσει το 1 εκατομμύριο τουρίστες), αλλά και των ρωσικών επενδύσεων στον τουριστικό τομέα ("η μεγαλύτερη ξένη επένδυση στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι η κατασκευή ρωσικού ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην Κρήτη").

Καθησυχαστικός για τους S400

Εμφανής ήταν η προσπάθεια του Ρώσου πρέσβη να... καθησυχάσει τις ΝΑΤΟϊκές -και ελληνικές- ανησυχίες για την πώληση του αντιπυραυλικού συστήματος S400 στην Τουρκία: "Είναι αποκλειστικά αμυντικό σύστημα, δεν αποτελεί απειλή για την Ελλάδα", είπε, "άλλωστε έχετε και σεις S300" και επέμεινε ότι "οι σχέσεις μας με την Άγκυρα δεν προσανατολίζονται εναντίον κανενός".

Διεθνές δίκαιο

Ερωτηθείς για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο περιορίστηκε στο "Η θέση της Ρωσίας είναι η αυστηρή τήρηση του διεθνούς δικαίου", ενώ ανάλογη ήταν η απάντησή του για τις παρενοχλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ: "Το θέμα να λυθεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου". Στο ερώτημα που του ετέθη εάν τελικά ο πρόεδρος Πούτιν μίλησε με τον Πρόεδρο Ερντογάν για το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη η απάντησή του ήταν "δεν ξέρω, δεν έχω ενημέρωση".

Τέλος, θέλησε να... αποφορτίσει τις κυπριακές -και όχι μόνο- ανησυχίες για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου, στη Νότια Τουρκία, που ετοιμάζεται να κατασκευάσει η Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του έχει μακρά παράδοση και γνώση στην ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας και είναι σε θέση να χτίσει ένα ασφαλές τέτοιο εργοστάσιο σε σεισμογενή περιοχή.

"Μακεδονικό": Λύση χωρίς... έξωθεν πιέσεις

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων για το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ο Μάσλοφ επανέλαβε τις δηλώσεις του πολιτικού προϊσταμένου του Σεργκέι Λαβρόφ, ότι όποια λύση κι αν βρεθεί μεταξύ των δύο χωρών βεβαίως θα γίνει αποδεκτή, "αρκεί να βρεθεί άνευ έξωθεν πιέσεων και τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων". Ήταν εμφανές ότι στον νου του είχε τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον προσεχή Ιούλιο, όπου η γείτων χωρίς όνομα θέλει να ενταχθεί και γι' αυτό χρειάζεται να έχει λυθεί το ονοματολογικό. Φρόντισε, λοιπόν, να τονίσει ότι "η Ρωσία δεν θέλει να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ", καθώς θεωρεί ότι η διεύρυνση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στα Δυτικά Βαλκάνια είναι "αρνητικός παράγοντας".

Η κόντρα με τη Δύση...

Στην υπόθεση Σκριπάλ ο Μασλόφ έπλεξε το εγκώμιο των ελληνικών ΜΜΕ - κάτι που δεν είναι απαραίτητα τίτλος... τιμής: "Χαίρομαι που κατανοούν το ολοφάνερο", είπε και υποστήριξε ότι οι Βρετανοί είναι αυτοί που θέλουν κάτι να κρύψουν, ενώ δεν είναι η Ρωσία αυτή που δεν θέλει τον διάλογο για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, αντιθέτως πρότεινε τη διεξαγωγή κοινής έρευνας. Αναφερόμενος εμμέσως στις εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών για την υπόθεση Σκριπάλ, τόνισε πως «εκτιμάμε το ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. πως η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει την υπόθεση αυτή με τρόπο υπεύθυνο και προσεκτικό χωρίς να φτάσει σε ακραία ένταση με τη Ρωσία».

Μάλιστα, ο Ρώσος διπλωμάτης υποστήριξε ότι η υπόθεση Σκριπάλ είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα των "ψεύτικων κατηγοριών" της Δύσης και κυρίως των ΗΠΑ, όπως αυτές για το ντόπινγκ των Ρώσων αθλητών ή την ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές. Πίσω από τις κατηγορίες αυτές, κατά τον Μάσλοφ, κρύβεται κυρίως το γεγονός ότι "στις ΗΠΑ δεν αρέσει ο δίκαιος ανταγωνισμός" και θέλουν να πωλούν το δικό τους ακριβό υγροποιημένο αέριο στις αγορές που φτάνει το φθηνότερο ρωσικό αέριο.

...και η Συρία

"Ψεύτικες, όπως και αυτές στο Σόλσμπερι", χαρακτήρισε και τις κατηγορίες ότι ο Άσαντ βομβάρδισε τη Δευτέρα με χημικά την Ντούμα, στην κοιλάδα της ανατολικής Γούτα, έξω από τη Δαμασκό, ενώ υποστήριξε ότι η Ρωσία είναι δεσμευμένη στη διαδικασία της Άστανα (σ.σ.: την "ειρηνευτική" πρωτοβουλία Μόσχας- Άγκυρας- Τεχεράνης για τη Συρία), η οποία, όπως είπε, "ήδη αποδίδει καρπούς". "Από κοινού καταφέραμε να δημιουργήσουμε ζώνες αποκλιμάκωσης", υποστήριξε, "και τασσόμαστε και οι τρεις υπέρ της εθνικής κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, κάτι που μας καθιστά συμμάχους με την πλειοψηφία του συριακού λαού". Πάντως, απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας ανοιχτής σύγκρουσης Ρωσίας- ΗΠΑ στη Συρία.

Εντός του 2018 ο Τσίπρας στη Μόσχα

"Ευελπιστούμε" η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα να γίνει εντός του 2018, είπε ο Μάσλοφ και εργαζόμαστε διά της διπλωματικής οδού γι' αυτό", καθώς φέτος συμπληρώνονται 190 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας, και γι' αυτό προγραμματίζονται πολλές διμερείς εκδηλώσεις. Η Ρωσία, σύμφωνα με τον πρέσβη της στην Αθήνα, επιδιώκει την περαιτέρω σύσφιξη των "παραδοσιακά" καλών διμερών σχέσεων και θα ήθελε πολύ να ξεκινήσουν και πάλι οι εξαγωγές των ποιοτικών ελληνικών αγροτικών προϊόντων στο έδαφός της, πλην όμως, μόνο εάν αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας (σ.σ.: που επιβλήθηκαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τα κράτη - μέλη της Ε.Ε.). Οι Βρυξέλλες, κατά τον Μάσλοφ, είναι και το "αγκάθι" στην υπόθεση του αγωγού Turkish Stream: "Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα θα ήθελε την επέκταση του αγωγού στο έδαφός της, πλην όμως, απαιτούνται σταθερές εγγυήσεις από την Ε.Ε. ότι δεν θα παρενοχληθεί το έργο", τόνισε υπενθυμίζοντας τα εμπόδια που μπήκαν στον αγωγό South Stream μερικά χρόνια νωρίτερα.

Από τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Βλ. Πούτιν τον Μάιο του 2016 στην Αθήνα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL