Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΟΧΡΙΔΑ / Τρίτη συνάντηση εντός τριάντα ημερών για Κοτζιά - Ντιμιτρόφ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΟΧΡΙΔΑ / Τρίτη συνάντηση εντός τριάντα ημερών για Κοτζιά - Ντιμιτρόφ

Εντείνονται οι προσπάθειες επίλυσης του “Μακεδονικού”, καθώς αύριο θα συναντηθούν στην Οχρίδα για τρίτη φορά εντός ενός μήνα οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, με στόχο να καταγραφεί περαιτέρω πρόοδος στις εν εξελίξει διαβουλεύσεις για την “ολιστική συμφωνία” που επιδιώκεται ένθεν κακείθεν.

Ο Ν. Κοτζιάς, εξάλλου, βρίσκεται από χθες βράδυ στο Βελιγράδι, που αποτελεί και τον πρώτο σταθμό της τριήμερης περιοδείας του στα Βαλκάνια.

Μετά τις επαφές που θα έχει στην πρωτεύουσα της Σερβίας, αλλά και στην Πρίστινα του Κοσόβου, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα βρεθεί στη Οχρίδα της ΠΓΔΜ και εκεί θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του Ν. Ντιμιτρόφ. Στόχος των δύο πλευρών είναι να διεξαχθεί άλλος ένας γύρος διαπραγμάτευσης επί των ανοιχτών θεμάτων, προκειμένου να μπει στην τελική ευθεία η συζήτηση. Άλλωστε, όλα τα δύσκολα θέματα έχουν ήδη ανοίξει στις συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ ενδεικτική της βούλησης και των Αθηνών και των Σκοπίων για λύση είναι η συχνότητα με την οποία συναντώνται οι δύο υπουργοί των Εξωτερικών.

Το “συνταγματικό” αγκάθι

Στην παρούσα φάση, λοιπόν, όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν ότι ουδείς μπορεί να κερδίσει “επτά στα επτά” στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση, ωστόσο το μείζον είναι να τηρηθούν οι “κόκκινες γραμμές” και οι ευαισθησίες του καθενός. Επί της ουσίας, το μεγαλύτερο “αγκάθι” αυτή τη στιγμή αποτελεί το πώς ακριβώς θα διασφαλιστεί το “erga omnes” (“έναντι όλων”), καθώς η ελληνική πλευρά δεν συζητεί τίποτα λιγότερο σε σχέση με το εύρος της χρήσης. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη την κοινοβουλευτική αδυναμία της κυβέρνησης Ζάεφ να αναθεωρήσει το σύνταγμα της ΠΓΔΜ, μένει να φανεί αν οι δύο πλευρές μπορούν να βρουν μια βιώσιμη λύση σε σχέση με τη συνταγματική ονομασία της γείτονος, που να θεραπεύει και τις προτεραιότητες και τις ευαισθησίες της ελληνικής πλευράς, αλλά και να μη ναρκοθετεί την πολιτική σταθερότητα της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.

Ένταξη στο ΝΑΤΟ μόνο με συμφωνία

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ήδη στέλνει πολλαπλά μηνύματα στο εσωτερικό της χώρας, με τον πρωθυπουργό Ζ. Ζάεφ να προειδοποιεί ότι αν δεν λυθεί το “Μακεδονικό”, η χώρα δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Επί της ουσίας, ο Ζ. Ζάεφ έχει ήδη αρχίσει να θέτει το διακύβευμα για να αποδεχθεί η κοινή γνώμη της γειτονικής χώρας έναν έντιμο συμβιβασμό, ενώ ταυτόχρονα απορρίπτει ισχυρισμούς των δυνάμεων της αντιπολίτευσης πως η ΠΓΔΜ θα μπορούσε να πάρει το “εισιτήριο” για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία χωρίς να βάλει νερό στο κρασί της. “Αυτό που λένε ορισμένοι ότι μπορούμε να μπούμε στο ΝΑΤΟ ως FYROM, ανεξάρτητα από την επίλυση του θέματος της ονομασίας, νομίζω ότι δεν είναι δυνατόν. Γιατί; Όταν ήρθε εδώ (σ.σ.: στα Σκόπια) ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε ότι αυτό δεν γίνεται. Και αυτό ήταν μια έντιμη στάση. Για να γνωρίζουμε και εγώ και οι πολίτες της Μακεδονίας, ότι αν δεν βρούμε λύση στο πρόβλημα που έχει η Ελλάδα με το συνταγματικό μας όνομα, πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ δεν θα λάβουμε” ξεκαθάρισε ο Ζ. Ζάεφ στην εν λόγω συνέντευξη, ενώ ταυτόχρονα κατέστησε σαφές ότι τον ίδιο και την κυβέρνησή του δεν θα τους κάλυπτε το σενάριο να λάβει η ΠΓΔΜ “καθεστώς συνδεδεμένου μέλους στο ΝΑΤΟ”, όπως η Σουηδία.

Περιοδεία Κοτζιά

Πριν επανεκκινήσει στην Οχρίδα τις διαπραγματεύσεις με τον Ν. Ντιμιτρόφ, ο Ν. Κοτζιάς θα έχει συναντήσεις στο Βελιγράδι και στην Πρίστινα. Στη Σερβία, θα συναντηθεί με τον ομόλογό του και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ίβ. Ντάτσιτς και κατόπιν θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλ. Βούτσιτς, ώστε να συζητήσουν όλες τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και να προωθήσουν τη διαδικασία εντατικοποίησης της διμερούς συνεργασίας, εν όψει του δεύτερου ανωτάτου συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας - Σερβίας. Αύριο, ο Ν. Κοτζιάς θα έχει συνάντηση και στην Πρίστινα με τον Πρόεδρο του Κοσόβου Χ. Θάτσι.

Νέα παρέμβαση Μέρτζου υπέρ της “λύσης”

Εν τω μεταξύ, σε νέα παρέμβαση υπέρ της λύσης του “Μακεδονικού” προέβη ο πάλαι ποτέ εμβληματικός “μακεδονομάχος” Ν. Μέρτζος, ο οποίος, μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ ΜΙΑ, επισήμανε πως “είναι απαραίτητο να βρεθεί λύση, τελεία”. “Πρέπει να βρούμε λύση και ο ένας λαός να μην προσβάλλει τον άλλο. Κυρίως ο ισχυρότερος να μην προσβάλλει τον πιο αδύναμο, αλλά και ο πιο αδύναμος να δείξει κατανόηση και πραγματική φιλία. Είμαι βέβαιος, είμαι πεπεισμένος από όσα έχω περάσει στη ζωή, ότι αν επιτευχθεί συμφωνία, μία έντιμη συμφωνία, σε είκοσι χρόνια δεν θα υπάρχουν καθόλου διαχωρισμοί” κατέληξε, τονίζοντας ότι “η λύση πρέπει να είναι ένα σύνθετο όνομα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL