Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Δύο ταχύτητες στο Κίνημα Αλλαγής για την ονομασία της ΠΓΔΜ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δύο ταχύτητες στο Κίνημα Αλλαγής για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ -και, πιο σωστά, της επιτακτικότητας της επίλυσής του- συνεχίζει να τυγχάνει διαφορετικών προσεγγίσεων στις τάξεις του Κινήματος Αλλαγής. Ήδη πριν από το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα είχαν καταγραφεί στο Πολιτικό Συμβούλιο και στις εσωκομματικές συζητήσεις οι διαφορετικές ταχύτητες ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Συζήτηση που λαμβάνει νέα διάσταση, καθότι τα δύο κόμματα πλέον συνυπάρχουν στον νέο φορέα.

Ο επικοινωνιακός αχός, που σε πολύ μεγάλο βαθμό ενορχηστρώθηκε γύρω από το συλλαλητήριο της Αθήνας προκειμένου να εξυπηρετηθεί κυρίως το κόμμα του Κυρ. Μητσοτάκη και να καλυφθούν τεράστιες εσωτερικές αντιφάσεις του επί του θέματος, δεν άφησε ανεπηρέαστα τα αντανακλαστικά της Χαριλάου Τρικούπη απέναντι στην εκπροσώπηση και του λεγόμενου "πατριωτικού ΠΑΣΟΚ". Έκτοτε, η πρόεδρος του κόμματος και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κρατά μια καταφανώς πιο αμυντική στάση σε σύγκριση με τις αρχικές τοποθετήσεις της, που διαφοροποιούσαν κατηγορηματικά τη ΔΗ.ΣΥ. από τη Ν.Δ. Μάλιστα, η Φ. Γεννηματά είχε φροντίσει να πάρει θέση, πρώτη από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗ.ΣΥ. προσέρχεται με επιφυλάξεις στη συνάντηση με τον ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά την ερχόμενη Τρίτη. Συνεργάτες της σχολίαζαν ότι δεν γνωρίζουν "εάν η πρόσκληση ήρθε επειδή επίκειται αποτυχία ή επειδή υπάρχει ουσιαστική εξέλιξη προς επίτευξη συμφωνίας". Η θέση της, την οποία διατύπωσε και στο ιδρυτικό συνέδριο, έγκειται σε "μια συνολική λύση-πακέτο που θα καλύπτει όλες τις πτυχές του προβλήματος- της ονομασίας, νομικά δεσμευτικές ρυθμίσεις για την καταπολέμηση κάθε πτυχής αλυτρωτισμού ή παραχάραξης της Ιστορίας. Μια συνολική λύση ως διεθνή συμφωνία που θα οδηγεί και στην τροποποίηση του Συντάγματος των Σκοπίων". Παράλληλα, δεν έχει εγκαταλείψει την πρόταση για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη ανέφεραν στην "Α" ότι αναμένουν να δουν αν πρόκειται για "πακέτο" που θα βρίσκει σύμφωνο το ΚΙΝ.ΑΛΛ., προσθέτοντας ότι "τοποθετούμαστε από θέση αρχής".

Στον αντίποδα, ο Στ. Θεοδωράκης διατηρεί την αρχική προωθημένη διάθεση για επίλυση, εκκινώντας από το σκεπτικό ότι "οι εκκρεμότητες με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ πρέπει να κλείσουν και οι αναβολές είναι εις βάρος του ελληνικού λαού". Από το ιδρυτικό συνέδριο είχε συστήσει στον νέο φορά να επιδείξει "υπευθυνότητα" στα πατριωτικά θέματα, εγκαλώντας παράλληλα τη Ν.Δ. για το "παραμύθι ότι όλα θα είναι πιο εύκολα όταν έρθει ο Μητσοτάκης στην κυβέρνηση και ο Καραμανλής και ο Σαμαράς στην εξουσία!". Ζητώντας ουσιαστικά να μην ετεροπροσδιοριστεί το ΚΙΝ.ΑΛΛ σε αυτό το θέμα, σχολίασε ότι "εμείς δεν έχουμε κοινά σημεία με όσους υπερασπίζονται μια φοβισμένη Ελλάδα, μια Ελλάδα που βλέπει παντού συνωμοσίες".

Την Παρασκευή, και ενώ επίκειται η συνάντηση του με τον Ν. Κοτζιά, έστειλε μήνυμα -εμμέσως πλην σαφώς - προς τη Ν.Δ., αλλά και προς το ΚΙΝ.ΑΛΛ., τονίζοντας ότι "πρέπει όλοι να είναι σοβαροί και να μην κοιτούν το μικροκομματικό τους συμφέρον όταν πρόκειται για τα εθνικά θέματα". Δήλωσε πως "αν η λύση που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή είναι η πατριωτική, τότε θα ψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία, γιατί θα είναι μια ευρωπαϊκή λύση".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL