Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Στρίβει διΆ της... απουσίας του από το "Μακεδονικό" ο Κυρ .Μητσοτάκης

Αποφεύγει την ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών - "Σκιώδης αρχηγός" της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Σε... "σκιώδη αρχηγό" της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξελίσσεται ο Κυρ. Μητσοτάκης, καθώς ο ίδιος και το κόμμα του "αποσύρονται" από όλα τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα, είτε υπό τον φόβο εσωκομματικών ρηγμάτων, είτε για λόγους μικροκομματικού αντιπολιτευτικού "σκληρού ροκ".

Η στάση "ωσεί παρόντος" του Κυρ. Μητσοτάκη αναδείχθηκε -και αναμένεται να "φωτιστεί" ακόμη περισσότερο αυτή την εβδομάδα- μέσω του "Μακεδονικού", καθώς ο πρόεδρος της Ν.Δ. έφτασε στο σημείο να... αρνηθεί το αίτημα του Ν. Κοτζιά για συνάντηση με σκοπό να του παρασχεθεί εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση όχι μόνο για τις διαπραγματεύσεις Αθήνας - Σκοπίων, αλλά για όλα τα ανοιχτά θέματα εξωτερικής πολιτικής. Έτσι, αυτή την εβδομάδα με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα συναντηθεί για ενημέρωση ο τομεάρχης Εξωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Κουμουτσάκος, καθώς και προχθές η Ν.Δ. επέμεινε με ανακοίνωσή της πως "θα ενημερωθεί στο επίπεδο που όρισε η κυβέρνηση".

Μπρος - πίσω

Βεβαίως, η απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη να μην δεχθεί στο γραφείο του τον υπουργό Εξωτερικών δεν έγινε ασμένως δεκτή από πολλούς στη Ν.Δ., καθώς, πέραν των "σαμαρικών", ουδείς άλλος έχει χαρεί από το γεγονός ότι ο πρόεδρος του κόμματος πετά με επιμονή την μπάλα στην εξέδρα, αποφαινόμενος ότι η επίλυση του θέματος "δεν είναι της παρούσης". Ενδεικτικά ήταν όσα είπε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν. Δένδιας στην "Εφημερίδα των Συντακτών", επισημαίνοντας ότι "η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να έχει πολλά ανοιχτά θέματα στα σύνορά της".

Άλλωστε, οι διαφωνίες στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκκινούν από τις πρωτοφανείς παλινωδίες Μητσοτάκη εδώ και δύο μήνες, όταν ο πρόεδρος της Ν.Δ. προσπαθούσε να ισορροπήσει μεταξύ του "καραμανλικού" Βουκουρεστίου και του "σαμαρικού" "ούτε Μακεδονία ούτε παράγωγο" υπό το βάρος και των συλλαλητηρίων, όπως επίσης και της φημολογίας περί ίδρυσης... "Λέγκας του Βορρά".

Νέο μήνυμα Σαμαρά

Εξάλλου, η "σαμαρική" πτέρυγα συνεχίζει να στέλνει μηνύματα στον Κυρ. Μητσοτάκη και δεν είναι τυχαίο ότι κάθε φορά που η διαπραγμάτευση για το "Μακεδονικό" φτάνει σε ένα κρίσιμο σημείο επανεμφανίζεται ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός για να δώσει τον τόνο: πριν από ενάμιση μήνα ήταν η παρουσία του στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα που έστειλε μήνυμα στον Κυρ. Μητσοτάκη. Προχθές, την ημέρα που Ν. Κοτζιάς και Ν. Ντιμιτρόφ συνομιλούσαν με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς, ο Αντ. Σαμαράς, με συνέντευξή του στο περιοδικό "Crash", ουσιαστικά τάχθηκε κατά της όποιας λύσης σε αυτή τη συγκυρία: "Όσο υπάρχει ισχυρό το ψευτομακεδονικό ιδεολόγημα, το πρόβλημα μεταξύ μας δεν λύνεται. Ευτυχώς όμως, το ιδεολόγημα αυτό υπονομεύεται πλέον μέσα στα Σκόπια, με την αλλαγή των εθνοτικών ισορροπιών μεταξύ τους: Αλβανοί και Σλάβοι... Οπότε δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε εμείς" κατέληξε, διαμηνύοντας, ουσιαστικά, στον Κυρ. Μητσοτάκη να... μη διανοηθεί να βιαστεί ο ίδιος.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η διπλή σημασία των ευρωεκλογών

Στο ερώτημα αν οι ευρωεκλογές έχουν ευρωπαϊκό ή εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα δεν υπάρχει καθαρή απάντηση. Όλες οι εκλογές έχουν εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα, πόσο μάλλον οι ευρωεκλογές, που διεξάγονται με απλή αναλογική σε ενιαία πανελλαδική περιφέρεια.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο