Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Ν. Κοτζιάς: "Έτοιμοι για να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Κοτζιάς: "Έτοιμοι για να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα"

Σε διαδικασία προσέγγισης παραμένουν Αθήνα και Σκόπια, καθώς στην τριμερή συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ χθες στη Βιέννη μπήκε άλλο ένα λιθαράκι στον διάλογο για την επίλυση του "Μακεδονικού" -χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι ο δρόμος για τη συμφωνία είναι... αυτόματος ή δεδομένος.

Η τριμερής

Ο Ν. Κοτζιάς, ο Ν. Ντιμιτρόφ και ο Μ. Νίμιτς κατηγοριοποίησαν χθες όλα τα θέματα της διαπραγμάτευσης, τα σημεία των προτάσεων της κάθε πλευράς, αλλά και τα ώς τώρα "κεκτημένα" των συζητήσεων, ενώ ξεχώρισαν και τα ακανθώδη ζητήματα που κρατούν ακόμη μακριά μια συμφωνία.

Σε κάθε περίπτωση, ενδεικτικό του ότι οι συζητήσεις πήγαν καλά ήταν και το κλίμα αισιοδοξίας που εξέπεμψε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στις δηλώσεις του μετά το πέρας της τριμερούς. "Είναι δύσκολα τα βήματα που κάνουμε, αλλά όλα τα βήματα μας φέρνουν πιο κοντά στην πιθανότητα μιας λύσης" επισήμανε από τη Βιέννη, ενώ ερωτηθείς αν έχει υπάρξει "σύγκλιση" στις μεγάλες διαφορές, ο Ν. Κοτζιάς αντέτεινε πως υπάρχει σύγκλιση για τη μέθοδο επίλυσης του θέματος. "Έχουμε καταγράψει στις λεπτομέρειές τους ποια είναι αυτά που συμφωνούμε και ποια που διαφωνούμε. Έχουμε εντοπίσει ποια είναι τα κύρια θέματα για κάθε πλευρά και ελπίζω στην επόμενη συνάντησή μας να είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα" τόνισε με νόημα ο υπουργός Εξωτερικών. Επίσης, έκανε λόγο για "σπουδαία δουλειά" αναφερόμενος στους Έλληνες διπλωμάτες, αποκαλύπτοντας ότι, πέραν της λύσης του ονοματολογικού, τα στελέχη του ελληνικού διπλωματικού σώματος έχουν διαμορφώσει με τον υπουργό Εξωτερικών τη "θετική μελλοντική ατζέντα για τη συνεργασία και την κοινή πορεία των δύο κρατών εφόσον, που όπως ελπίζω, λυθεί το ονοματολογικό".

Τούτων δοθέντων, όλα δείχνουν ότι τα ραντεβού και οι συναντήσεις θα συνεχιστούν, με τον Ν. Κοτζιά να δηλώνει, εξάλλου, ότι "υπάρχουν όλα τα αναγκαία βήματα, σχεδιασμός και συμφωνία".

Μ. Νίμιτς: "Εποικοδομητικές συναντήσεις"

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε και ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ. "Εργαζόμαστε πολύ εποικοδομητικά. Είχαμε εποικοδομητικές συναντήσεις και αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι εν όψει του μέλλοντος" είπε ο Μ. Νίμιτς, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι ακόμη υπάρχουν εκκρεμότητες.

Καταγγελία για προβοκάτσια

Εν τω μεταξύ, λίγο μετά τη συνάντηση, το υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε μια δημόσια καταγγελία, επιδεικνύοντας τη βούληση της ελληνικής πλευράς να διατηρηθεί το καλό κλίμα στη διαπραγμάτευση. Σε σχέση, λοιπόν, με δημοσιεύματα ιστοσελίδων, το υπουργείο ξεκαθάρισε χθες πως "ουδεμία διπλωματική ή άλλη ελληνική πηγή ισχυρίστηκε πως η σκοπιανή πλευρά δήλωσε διατεθειμένη για ορισμένες αλλαγές στο σύνταγμα της χώρας". "Η συγκεκριμένη αναφορά αποτελεί σκόπιμη προβοκάτσια από την πλευρά όποιου μέσου διακίνησε τη συγκεκριμένη πληροφορία", επισήμανε το υπουργείο Εξωτερικών.

Ν. Ντιμιτρόφ: "Παραγωγική συνάντηση"

Για "παραγωγική συνάντηση" έκανε λόγο και ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, προσθέτοντας πάντως πως "υπάρχουν θέματα που είναι δύσκολα και στα οποία υπάρχουν ακόμα διαφορές". "Δεν συνιστά έκπληξη ότι όσο πιο κοντά πλησιάζουμε σε μια απτή λύση, πολλές δυσκολίες έρχονται στην επιφάνεια" κατέληξε με νόημα ο Ν. Ντιμιτρόφ.

ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΜΙΚΡΟΚΟΜΜΑΤΙΚΑ Η Ν.Δ.

Δευτέρα και Τρίτη η ενημέρωση των κομμάτων

Σε κάθε περίπτωση, έπειτα από τη θετική έκβαση και της χθεσινής τριμερούς στη Βιέννη, προφανώς η ενημέρωση που θα παράσχει ο Ν. Κοτζιάς στα πολιτικά κόμματα την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη θα είναι ουσιαστική. Ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντήσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς πλην του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Ν. Κοτζιά. Μάλιστα, χθες, η Ν.Δ. επέμεινε στην άρνηση "Μητσοτάκη" και επιχείρησε να επιτεθεί στην κυβέρνηση για το Μακεδονικό, κάνοντας λόγο για "μυστικές διαπραγματεύσεις". "Ύστερα από τρεις μήνες μυστικών διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται, παρότι οι εκπρόσωποι της ΠΓΔΜ αρνούνται να αναθεωρήσουν το σύνταγμά τους, η κυβέρνηση αποφάσισε ξαφνικά να 'ενημερώσει' τα κόμματα. Η Ν.Δ. εξυπακούεται ότι θα ενημερωθεί στο επίπεδο που όρισε η κυβέρνηση" επισήμανε το γραφείο Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξαγγέλλοντας πως δεν έχει αλλάξει η απόφαση να συναντηθεί με τον Ν. Κοτζιά ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος.

"Θα προτείναμε, ωστόσο, στους κυρίους Τσίπρα και Κοτζιά να ξεκινήσουν την 'ενημέρωση' από τον κ. Καμμένο, μήπως καταλάβουν, επιτέλους, ότι είναι τραγέλαφος μια κυβέρνηση σκορποχώρι να αναζητά συνενόχους στην αντιπολίτευση για τη διαφαινόμενη διπλωματική αποτυχία της", κατέληξε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνοντας άλλη μία επίδειξη φθηνού πολιτικαντισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL