Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.8°C21.4°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
15.3°C22.1°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
13.0°C18.8°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C18.6°C
3 BF 43%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C18.5°C
0 BF 77%
Σε αναζήτηση αξιοπρεπών συμβιβασμών - Θετικό κλίμα στο ταξίδι Κοτζιά στα Σκόπια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε αναζήτηση αξιοπρεπών συμβιβασμών - Θετικό κλίμα στο ταξίδι Κοτζιά στα Σκόπια

Με το χρόνο να μετράει αντίστροφα για τη νατοϊκή σύνοδο κορυφής στα τέλη Ιουνίου, η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στα Σκόπια και οι συνομιλίες με την κυβέρνηση του Ζ. Ζάεφ σηματοδοτούν την επιθυμία και των δυο πλευρών για την επίτευξη προόδου και τη σύγκλιση στην κατεύθυνση λύσης του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στη συμμαχία και στην Ε.Ε.

Το κλίμα αυτό αποτυπώθηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου των ΥΠΕΞ, Κοτζιά και Ντιμιτρόφ, μετά από τις σημερινές συνομιλίες που διήρκεσαν σχεδόν δυο ώρες, (δηλαδή διπλάσιο χρόνο από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί) ενώ προηγήθηκε  τρίωρη συνάντησή τους χθες το βράδυ. Για δημιουργική συζήτηση έκανε λόγο ο Έλληνας ΥΠΕΞ ενώ ο ομόλογός του της ΠΓΔΜ παρομοίασε την όλη διαδικασία με την λεπτή δουλειά αργυροχρυσοχόων.  Ήταν σαφής η προσπάθεια και των δυο πλευρών να καλλιεργήσουν και δημόσια ένα θετικό κλίμα μετά από την αποστολή σχεδίων από τη μια κυβέρνηση στην άλλη, με τον Έλληνα υπουργό να σημειώνει ότι τα κείμενα είναι υποβοηθητικά της διαπραγμάτευσης. Εξάλλου αυτό καθ αυτό το ταξίδι Κοτζιά στα Σκόπια και η προσγείωση ελληνικού αεροσκάφους για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια στο διεθνές αεροδρόμιο -από όπου έχει απομακρυνθεί η ταμπέλα  με την ονομασία Μ. Αλέξανδρος -ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την ανάγκη ορατών, ουσιαστικών βημάτων.

Κάναμε βήματα, οφείλουμε να λύσουμε τα προβλήματα που δεν δημιουργήσαμε αλλά τα βρήκαμε μπροστά μας, οι δυο κυβερνήσεις και οι δυο συνονόματοι ΥΠΕΞ, είπε ο κ. Κοτζιάς, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει σε έναν έντιμο συμβιβασμό από τον οποίο θα κερδίσουν και οι δυο πλευρές, όχι σε έναν σάπιο, όπως είπε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ χαρακτήρισε καλές τις συνομιλίες, σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμα προκαταλήψεις αλλά και αληθινή επιθυμία για να ξεπεραστεί το θέμα της ονομασίας, χωρίς να υποβιβαστεί και να υποτιμηθεί κανείς, όπως είπε, παραπέμποντας στη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας στη Βιέννη με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Για όνομα και Σύνταγμα

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα δεχόταν η χώρα του την σλαβική ονομασία Γκόρναμακεντόνιγια αμετάφραστη, ο κ. Ντιμιτρόφ υποστήριξε ότι σε μια σύνθετη ονομασία σε μια λέξη χάνεται η λέξη Μακεντόνιγια, ειδικά αν την προφέρει κάποιος γρήγορα, όπως είπε, σημειώνοντας ότι δεν θα μπορούσε να παρουσιάσει μια τέτοια λύση στο λαό του. Αλλά, πρόσθεσε, είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε για μια αξιοπρεπή λύση. Από την πλευρά του ο Έλληνας ΥΠΕΞ απαντώντας σε ερώτηση ντόπιου δημοσιογράφου για το τι εννοεί όταν μιλά για έντιμη λύση και γιατί η Ελλάδα επιμένει για αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, δήλωσε ότι τίμια, δίκαιη και σωστή είναι μια συμφωνία που λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντας κάθε πλευράς, σημείωσε όμως ότι οι συνταγματικές αλλαγές εν γένει δεν είναι κάτι άτιμο καθώς η ίδια  χώρα έχει κάνει στο παρελθόν μεγάλες και μικρές συνταγματικές αλλαγές. Χρειαζόμαστε μια δίκαιη, ορθολογική λύση, όχι μόνο για τα προβλήματα του παρελθόντος, θέλουμε μια σταθερή λύση που να μην αναπαράγει προβλήματα στο μέλλον, είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ. Και επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να λάβει υπόψη την παράδοση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις αποφάσεις συνταγματικών δικαστηρίων π.χ της Γερμανίας που θέτουν το εθνικό δίκαιο υπεράνω του κοινοτικού δικαίου.

Μετά από τις συνομιλίες των δυο ΥΠΕΞ ο Έλληνας υπουργός είχε συνάντηση (και θερμό ασπασμό)  με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, χωρίς να ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν σε θετικό κλίμα συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι, τον πρόεδρο του αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι καθώς και με τον πρόεδρο του αντιπολιτευόμενου VMRO Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Η ελληνική αποστολή ολοκληρώθηκε χωρίς άλλες δηλώσεις και αναχώρησε από το αεροδρόμιο το βράδυ της Παρασκευής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL