Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Ελλάδα - ΠΓΔΜ ανοίγουν τα χαρτιά τους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελλάδα - ΠΓΔΜ ανοίγουν τα χαρτιά τους

Η πλέον καθοριστική -ώς τώρα- εβδομάδα στις διαπραγματεύσεις για το "Μακεδονικό" ξεκινά σήμερα, καθώς την προσεχή Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς μεταβαίνει στα Σκόπια προκειμένου να επανεκκινήσει η συζήτηση - και αυτές οι επαφές θα συνιστούν την “ώρα της αλήθειας”, αφού όλα τα ακανθώδη θέματα θα τεθούν στο τραπέζι.

Η μετάβαση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στα Σκόπια της ΠΓΔΜ έχει εκ των πραγμάτων ιστορικά χαρακτηριστικά, αφού θα πρόκειται για την πρώτη απευθείας πτήση μεταξύ των δύο πρωτευουσών έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες διακοπής. Εξάλλου, ο Ν. Κοτζιάς είχε εξαρχής διαμηνύσει πως αμέσως μόλις μετακινούνταν οι πινακίδες της παλιάς ονομασίας του αεροδρομίου (που μετονομάστηκε από “Αλέξανδρος ο Μέγας” σε "Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων") και το σχετικό άγαλμα στην αίθουσα υποδοχής, θα μπορούσε να προσγειωθεί σ’ αυτό το ελληνικό κυβερνητικό αεροσκάφος.

Τα “αγκάθια” επί τάπητος

Η συγκεκριμένη προσγείωση, λοιπόν, θα λάβει χώρα την προσεχή Πέμπτη και η απογείωση μία ημέρα αργότερα. Θα έχουν μεσολαβήσει συναντήσεις του Ν. Κοτζιά με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας και με τον ομόλογό του Ν. Ντιμιτρόφ, αλλά και η παράδοση στην άλλη πλευρά του “συμφώνου” - ήτοι, του πλέγματος των ελληνικών προτάσεων που θα συγκροτούν μία “συμφωνία - πακέτο” για την επίλυση του "Μακεδονικού". Επί της ουσίας, όταν ο Ν. Κοτζιάς θα φύγει από την πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ, θα γνωρίζει πόσες πιθανότητες υπάρχουν να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία και κατά πόσον η κυβέρνηση Ζάεφ είναι διατεθειμένη να αποδείξει με ουσιώδεις πράξεις -πέραν των μετονομασιών δρόμων και δημοσίων κτηρίων- ότι είναι έτοιμη για συμβιβασμό.

Τα περασμένα 24ωρα, πάντως, καλά ενημερωμένοι διπλωματικοί παράγοντες κρατούσαν μικρό καλάθι, όταν τουλάχιστον πληροφορήθηκαν ότι ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Ν. Ντιμιτρόφ, σε επαφές που είχε με Ευρωπαίους ομολόγους του, χαρακτήριζε ορισμένες από τις αξιώσεις της Ελλάδας ως “παράλογες”. Οι ίδιοι παράγοντες, λοιπόν, δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους για τις συνθήκες που καλλιεργούνται ενόψει της ουσιαστικής διαπραγμάτευσης, καθώς χαρακτηρισμοί τέτοιου τύπου προφανώς δεν συμβάλλουν στη δημιουργία... καλού κλίματος.

Σε κάθε περίπτωση, πρόθεση του Ν. Κοτζιά είναι να ανοίξει όλα τα θέματα - κυρίως αυτά που υπερβαίνουν το ονοματολογικό καθεαυτό και αγγίζουν το μαλακό υπογάστριο των ευαισθησιών της κάθε πλευράς: Αφενός, μένει να φανεί κατά πόσον η κυβέρνηση Ζάεφ μπορεί να κατανοήσει ότι αν δεν αναληφθούν δεσμεύσεις για αλλαγή του συντάγματος στο πλαίσιο μιας διεθνούς συμφωνίας με την Ελλάδα, τότε το “erga omnes” δεν θα ισχύει εν τοις πράγμασι και η συνομολόγηση κάποιας συμφωνίας θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Αφετέρου, κατά πόσον η Ελλάδα θα πάψει να διεκδικεί δάφνες κοινωνικού ανθρωπολόγου και να έχει λόγο στον εθνοτικό αυτοπροσδιορισμό των πολιτών της γειτονικής της χώρας και στον προσδιορισμό της γλώσσας τους...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL