Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C20.2°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.9°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.5°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.1°C
0 BF 51%
Συλλαλητήριο στη Μελβούρνη για το "Μακεδονικό"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συλλαλητήριο στη Μελβούρνη για το "Μακεδονικό"

Ένα ακόμα ηχηρό αλλά και αποφασιστικό μήνυμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα έστειλαν οι ομογενείς της Αυστραλίας με αφορμή τις εξελίξεις στο «Μακεδονικό» και τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με τη γειτονική χώρα. Χιλιάδες Έλληνες κάθε ηλικίας, με πανό, σημαίες και συνθήματα, πλημμύρισαν τους δρόμους της Μελβούρνης σε ένα μαζικό, μαχητικό συλλαλητήριο υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας και των ελληνικών θέσεων στη διένεξη με την ΠΓΔΜ.

Στο πλευρό της ομογένειας και υπέρ των ελληνικών θέσεων τάχθηκε για μια ακόμα φορά η πολιτειακή κυβέρνηση της Βικτώρια. Την εκπροσώπησε στο συλλαλητήριο ο ομογενής βουλευτής των Εργατικών Στιβ Δημόπουλος, ο οποίος επανέλαβε προηγούμενες δηλώσεις του πρωθυπουργού της Πολιτείας Ντάνιελ Άντριους ότι «η Μακεδονία είναι ελληνική όσο και η Ακρόπολη». Ανάλογα μηνύματα εστάλησαν και από άλλους βουλευτές και έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό από τους συγκεντρωμένους. Ωστόσο η διαρκής στήριξη προς την Ελλάδα από τις αυστραλιανές αρχές φαίνεται ότι έχει ενοχλήσει την παροικία των Σκοπιανών στην Αυστραλία, οι οποίοι κατέφυγαν σε ανθελληνικές ακρότητες και προκλήσεις κατά τη διάρκεια των δικών τους συγκεντρώσεων στη Μελβούρνη και στο Σίδνεϊ στις 4 Μαρτίου.

Μιλώντας στο συλλαλητήριο της ομογένειας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Μελβούρνης Βασίλης Παπαστεργιάδης ζήτησε να ακουστεί η φωνή των Ελλήνων της διασποράς. «Είμαστε και εμείς η Ελλάδα, οι άνθρωποι και όχι τα κτήρια και τα χωράφια», υπογράμμισε ο ηγέτης της ομογένειας στη Μελβούρνη και πρόσθεσε: «Είναι καθήκον όλων μας να ακουστεί η φωνή μας. Είναι θέμα δικαιοσύνης. Είναι θέμα δικαιοσύνης, αγωνιζόμαστε για το δίκαιο και για την ιστορία μας. Απαιτούμε σεβασμό στο παρελθόν μας. Σεβασμό στην ιστορία. Η Μακεδονία ήταν, είναι και θα παραμείνει ελληνική», κατέληξε ο Β. Παπαστεργιάδης.

Στις ομιλίες τους, κορυφαίοι παράγοντες της ομογένειας εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη χρήση του ονόματος της «Μακεδονίας» από την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία, απαίτησαν την εξάλειψη κάθε είδους αλυτρωτισμού από το σύνταγμα, τα βιβλία και τα μουσεία των Σκοπίων ως προϋπόθεση για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, ενώ ζήτησαν να στηθούν κάλπες και στην ομογένεια στην περίπτωση δημοψηφίσματος για ενδεχόμενη συμφωνία με τη γείτονα χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL