Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Θέμα ημερών η μετάβαση του Ν. Κοτζιά στα Σκόπια

Στις βαλίτσες του το "σύμφωνο" με το πλαίσιο των ελληνικών προτάσεων - Μετά την αποξήλωση του αγάλματος του "Μεγάλου Αλεξάνδρου" από το αεροδρόμιο, το οποίο ήδη μετονομάστηκε

Ανοίγει ο δρόμος για το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στα Σκόπια, μετά την απομάκρυνση και του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου που υπήρχε στο αεροδρόμιο της πόλης, το οποίο άλλαξε όνομα.

Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έφιππου στον Βουκεφάλα, απομακρύνθηκε αργά τη νύχτα της Τετάρτης από την αίθουσα αφίξεων του αεροδρομίου, που πλέον ονομάζεται “Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων” αντί της παλιάς ονομασίας “Αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος”. Εξάλλου, οι πινακίδες με την ονομασία του αερολιμένα έχουν ήδη αντικατασταθεί, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις πινακίδες της ονομασίας της εθνικής οδού της χώρας που οδηγεί στα σύνορα με την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά το άγαλμα του αεροδρομίου, ύψους 1,5 μέτρου, είχε τοποθετηθεί το 2011 κατόπιν δωρεάς της τουρκικών συμφερόντων εταιρείας “TAV”, που διαχειρίζεται από το 2010 το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της γειτονικής χώρας.

Με το “σύμφωνο”

Σε κάθε περίπτωση, μπορεί η απομάκρυνση όλων των πινακίδων και των αγαλμάτων που παραπέμπουν σε αλυτρωτικά στοιχεία να ανοίγει τον δρόμο για την άφιξη του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στα Σκόπια, ωστόσο διπλωματικές πηγές δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το μπαράζ δημόσιων εμφανίσεων του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζ. Ζάεφ τις τελευταίες ημέρες, με τις οποίες αποκλείει το ενδεχόμενο να αποδεχθεί συνταγματική αναθεώρηση. Σε κάθε περίπτωση, ο Ν. Κοτζιάς θα μεταβεί στα Σκόπια με το “σύμφωνο”, ήτοι με το πλαίσιο των ελληνικών προτάσεων για την επίλυση του "Μακεδονικού".

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η διπλή σημασία των ευρωεκλογών

Στο ερώτημα αν οι ευρωεκλογές έχουν ευρωπαϊκό ή εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα δεν υπάρχει καθαρή απάντηση. Όλες οι εκλογές έχουν εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα, πόσο μάλλον οι ευρωεκλογές, που διεξάγονται με απλή αναλογική σε ενιαία πανελλαδική περιφέρεια.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο