Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.8°C25.8°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.5°C23.8°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.1°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
23 °C
21.5°C23.8°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.1°C24.1°C
2 BF 43%
Σε ρυθμό... καταιγίδας / Επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων με στόχο τη λύση του "Μακεδονικού"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε ρυθμό... καταιγίδας / Επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων με στόχο τη λύση του "Μακεδονικού"

Κάθε μέρα και μία εξέλιξη: ρυθμό... καταιγίδας έχουν πάρει πλέον οι εξελίξεις στο "Μακεδονικό", καθώς η διαπραγμάτευση Ελλάδας - ΠΓΔΜ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών είναι σχεδόν καθημερινή, ενώ οι εξελίξεις που οδηγούν στη λύση διαδέχονται η μία την άλλη.

Έμπειροι διπλωμάτες με σταθερή άποψη υπέρ της επίλυσης του "Μακεδονικού" δεν κρύβουν τη θετική έκπληξή τους για τις εξελίξεις, καθώς από τη συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ στο Νταβός και εξής οι συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν αποκτήσει ρυθμό που δεν συνηθίζεται στη διπλωματία. Αρκεί να αναφερθεί πως μόνο την περασμένη εβδομάδα, μέσα σε μόλις ένα πενθήμερο, οι επικεφαλής της διπλωματίας των δύο χωρών συναντήθηκαν... τρεις φορές: δύο στην έδρα του ΟΗΕ στη Βιέννη (τη μία με την συμμετοχή του ειδικού διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το "Μακεδονικό" Μάθιου Νίμιτς) και μία στη Σόφια. Ν. Κοτζιάς και Ν. Ντιμιτρόφ ανταλλάσσουν διαρκώς ιδέες και προτάσεις και επιχειρούν να βάλουν στο τραπέζι όλα τα κομμάτια του παζλ της λύσης, συνθέτοντας την κοινή συνισταμένη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

Χειροπιαστή πρόοδος

Βεβαίως, διπλωματικές πηγές των Αθηνών κρατούν χαμηλούς τόνους, καθώς είναι γνωστό και "αν δεν έχουν συμφωνηθεί όλα, δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα", όπως χαρακτηριστικά λένε. Άλλωστε, όσο η ελληνική κυβέρνηση δείχνει την πολιτική βούληση -αλλά και αντοχή...- να επωμιστεί το πολιτικό κόστος που της αναλογεί στο εσωτερικό της χώρας, δεν μπορούν να υποτιμηθούν τα προβλήματα που, αντιθέτως, έχουν ανακύψει στη γειτονική χώρα: η πλειοψηφία της κυβέρνησης Ζάεφ στη Βουλή είναι σχεδόν οριακή και δεν επαρκεί για αναθεώρηση του συντάγματος. Βεβαίως, είναι αρκετή για την έγκριση μίας διεθνούς συμφωνίας που μπορεί να έχει ισχύ μεγαλύτερη του συντάγματος, αλλά πριν φτάσουμε εκεί, θα πρέπει να έχει λυθεί η ενδοκυβερνητική διαφωνία στην ΠΓΔΜ αναφορικά με το αν η όποια λύση θα περάσει από δημοψήφισμα ή από τη Βουλή των Σκοπίων: ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επανέλαβε, την περασμένη εβδομάδα, την πρόθεσή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπ. Οσμάνι, που ανήκει στο αλβανόφωνο κόμμα DUI, συνεχίζει να θεωρεί "μη απαραίτητο" το δημοψήφισμα.

Πάντως, ενόσω στην Αθήνα ουδείς μετρά πόσα "βήματα" έχουν συμφωνηθεί και πόσα ακόμη εκκρεμούν, ο Ζ. Ζάεφ την περασμένη εβδομάδα ανέφερε πως από τα επτά θέματα της διαπραγμάτευσης που συγκροτούν το "Μακεδονικό", "έχουν απομείνει μόνο τέσσερα" - υπονοώντας, μ’ άλλα λόγια, πως έχει συνομολογηθεί συμφωνία στα τρία από τα επτά.

Βήμα - βήμα

Σημειωτέον πάντως ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές επιβεβαιώνουν, ως γενική αίσθηση τουλάχιστον, πως έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος - πριν καν η ελληνική πλευρά παρουσιάσει το περίφημο "σύμφωνο", δηλαδή ένα πλέγμα ελληνικών προτάσεων που δυνητικά θα συγκροτούν βάση διαπραγμάτευσης. Σε κάθε περίπτωση, διπλωματικές πηγές επιμένουν πως ώς τα τέλη του μήνα, το "σύμφωνο" θα είναι έτοιμο και θα αποσταλεί από την Αθήνα στα Σκόπια. Παραλλήλως, βήματα γίνονται και από την άλλη πλευρά: η μετονομασία της εθνικής οδού και του αεροδρομίου των Σκοπίων έχουν ήδη δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της ΠΓΔΜ και αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει το "ξήλωμα" των σχετικών πινακίδων και η αντικατάστασή τους από την "Εθνική Οδό Φιλίας" και το "Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL