Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
Τις επόμενες ημέρες το "επόμενο βήμα" / Στα χέρια Κοτζιά - Ντιμιτρόφ περνά η διαπραγμάτευση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τις επόμενες ημέρες το "επόμενο βήμα" / Στα χέρια Κοτζιά - Ντιμιτρόφ περνά η διαπραγμάτευση

Η διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων ονομασίας που κατέθεσε προχθές στη Νέα Υόρκη ο Μ. Νίμιτς έχει ήδη ξεκινήσει στην Αθήνα και τα Σκόπια, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνει το «επόμενο βήμα» με συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, επικεφαλής ομάδων εργασίας που θα εξετάσουν όλες τις πλευρές της συμφωνίας και τα επόμενα βήματα. Την ίδια στιγμή, σαφή μηνύματα πως χωρίς επίλυση του ονοματολογικού η ΠΓΔΜ δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ έστειλε χθες ο γ.γ. της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια και τις συναντήσεις που είχε με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της γειτονικής χώρας.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζ. Ζάεφ, πάντως, διαβεβαίωσε και χθες για τη βούλησή του να βρεθεί λύση στο Μακεδονικό, στον απόηχο και της διχοστασίας που εκδηλώθηκε στη γειτονική χώρα έπειτα από τις εμπρηστικές δηλώσεις του διαπραγματευτή της Β. Ναουμόφσκι. Συγκεκριμένα ο Β. Ναουμόφσκι, που εκπροσώπησε την ΠΓΔΜ στη συνάντηση του Μ. Νίμιτς με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών, έσπευσε ήδη από προχθές το βράδυ να προεξοφλήσει ότι οι προτάσεις του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ «απέχουν πολύ από μία αξιοπρεπή λύση». Επίσης, δείχνοντας πως δεν έχει καμία διάθεση για λύση, υπογράμμισε ότι «η χώρα του έχει όνομα».

Μαθήματα... διπλωματίας από τα Σκόπια

Έτσι, τα ξημερώματα της Πέμπτης, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ εξέδωσε ανακοίνωση σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, «αδειάζοντας» επί της ουσίας τον διαπραγματευτή της. «Στον ΟΗΕ δημιουργούνται προϋποθέσεις για να προχωρήσει μπροστά η διαδικασία, η έκβαση θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό» υπογράμμισε η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας προσθέτοντας ότι «αφήνει καλή εντύπωση η ανανεωμένη επικοινωνία, που δημιουργεί περιθώριο για φιλική προσέγγιση και οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

«Μετά από προσεκτική ανάλυση του πλαισίου που παρουσίασε σήμερα ο κ. Νίμιτς στους διαπραγματευτές των δύο χωρών στη Νέα Υόρκη και με βάση τη σημασία που έχει το ζήτημα για τα κρατικά συμφέροντα, θα συνεχιστεί η διαδικασία για οικοδόμηση μιας όσο το δυνατόν ευρύτερης και χωρίς αποκλεισμούς θέσης εκ μέρους της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» κατέληξε η κυβέρνηση.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ έδειξε τη δυσφορία και την ενόχλησή του για τις δηλώσεις του Β. Ναουμόφσκι, καθώς διπλωματικές πηγές της γείτονος απηύθυναν δημοσίως, μέσω του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων ΜΙΑ, μαθήματα… διπλωματίας στον διαπραγματευτή.

«Σύμφωνα με τις πρακτικές της διπλωματίας, οι ιδέες του μεσολαβητή Νίμιτς δεν πρέπει να σχολιάζονται δημόσια πριν γίνει διεξοδική ανάλυση και πριν οικοδομηθεί θέση της κρατικής ηγεσίας» έλεγαν οι εν λόγω διπλωματικές πηγές υπενθυμίζοντας στον πρέσβη Ναουμόφσκι -που θεωρείται ότι ανήκει στη σφαίρα πολιτικής επιρροής του τέως πρωθυπουργού Ν. Γκρούεφσκι και του Προέδρου της χώρας Γκ. Ιβανόφ- πως η υπέρβαση της διαφοράς γύρω από το όνομα «απαιτεί υψηλού βαθμού επαγγελματισμό και υπευθυνότητα».

Δημοσιεύματα για προτάσεις Νίμιτς

Εν τω μεταξύ ΜΜΕ της γειτονική χώρας -και, συγκεκριμένα, η ιστοσελίδα mkd.mk δημοσιοποίησαν πληροφορίες σχετικά με τις πέντε προτάσεις για ονόματα που φέρεται να κατέθεσε στη συνάντηση της Νέας Υόρκης ο Μ. Νίμιτς. Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, που η Αθήνα ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει, οι προτάσεις Νίμιτς φέρονται να είναι οι εξής: «Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)», «Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)», «Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)», «Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)», «Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]».

Μήνυμα ΝΑΤΟ: «Πρώτα λύση, μετά ένταξη»

Την ίδια στιγμή το μήνυμα ότι, αν δεν επιλυθεί το "Μακεδονικό", δεν πρόκειται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ η ΠΓΔΜ έστειλε ο γ.γ. της Συμμαχίας Γ. Στόλτενμπεργκ μιλώντας στη Βουλή στα Σκόπια, αλλά και σε κοινές δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό της γείτονος Ζ. Ζάεφ. «Το ΝΑΤΟ βασίζεται στη συναίνεση. Μια απόφαση βασίζεται στη στήριξη όλων των συμμάχων. Δεν θα ήμουν ειλικρινής εάν σας έλεγα ότι υπάρχει τρόπος να παρακάμψουμε αυτό το πρόβλημα» επισήμανε εξηγώντας πως το ΝΑΤΟ λαμβάνει αποφάσεις με βάση τη συναίνεση των μελών του, προσθέτοντας χαρακτηριστικά "Δεν υπάρχει 'σχέδιο Β' για να μπει η χώρα στο ΝΑΤΟ".

«Εάν μία χώρα διαφωνεί, τότε δεν υπάρχει απόφαση. Δεν υπάρχει τρόπος να παρακάμψουμε αυτό το πρόβλημα» είπε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος νωρίτερα είχε προτρέψει την ΠΓΔΜ να δείξει εποικοδομητική διάθεση για την επίλυση του "Μακεδονικού".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL