Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.4°C17.6°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.1°C14.9°C
1 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.9°C10.7°C
0 BF 81%
Ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές για το όνομα της ΠΓΔΜ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές για το όνομα της ΠΓΔΜ

Ολοένα και πληθαίνουν -ένθεν κακείθεν- οι ενδείξεις καλής διάθεσης και αποφασιστικότητας για την επίλυση του Μακεδονικού εν όψει της επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για λύση υπογράμμισε χθες, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 (Ν. Χατζηνικολάου) και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, μερικές μόλις ώρες αφότου ο Αλ. Τσίπρας είχε επαναλάβει, στο υπουργικό συμβούλιο, όσα είχε πει από προχθές στην εφημερίδα “Νέα Σελίδα” σχετικά με το “παράθυρο ευκαιρίας για λύση” που εμφανίζεται στο ονοματολογικό.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας επανέλαβε χθες βράδυ, για ακόμη μία φορά, ότι η κυβέρνηση συζητεί “σύνθετη ονομασία ενιαία για όλες τις χρήσεις”, ενώ, ερωτηθείς σχετικά, επανέλαβε την πάγια εθνική γραμμή πως “δεν θα ενταχθεί η γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ χωρίς λύση στο ονοματολογικό”.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τη Ν.Δ. “να αφήσει την υπεύθυνη κυβέρνηση να λύσει τα προβλήματα”, υπενθυμίζοντας ότι η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση κληροδότησε το άλυτο θέμα στην παρούσα κυβέρνηση. “Δεν ζητάμε προτάσεις, ούτε τίποτα άλλο” επισήμανε ο Ν. Κοτζιάς σχετικά, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του πως “πλειοψηφία θα υπάρξει στη Βουλή” εφόσον, βεβαίως, υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αθήνας - Σκοπίων και επιδειχθεί και από την άλλη πλευρά ειλικρίνεια και διάθεση συνεννόησης. Εξάλλου, απέρριψε για ακόμη μία φορά τη θεωρία πως το Μακεδονικό συνδέεται με το κατά πόσο έχει η κυβέρνηση τη δεδηλωμένη στη Βουλή, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για τα σχετικά δημοσιεύματα και καταλογίζοντάς της πως «προσπαθεί να ξαναβάλει το θέμα των εκλογών όταν δεν μπορεί να έχει θέση στα θέματα».

Έτοιμος για διάλογο ο Ζάεφ

Εν τω μεταξύ, προσδοκίες για λύση εντός των επόμενων μηνών -και πάντως πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο- καλλιέργησε και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ με προχθεσινή συνέντευξή του στον Alpha (Δ. Βερύκιος) αλλά και με συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα “Nezavisen”. «Εκτιμώ πως μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018 αυτό το ζήτημα μπορεί να κλείσει. Η αισιοδοξία μου αυτή βασίζεται στην ετοιμότητα των δύο πλευρών να συζητήσουν ανοιχτά και χωρίς προκαταλήψεις για όλα τα θέματα και για όλες τις λύσεις που οδηγούν στη βελτίωση των σχέσεων και είναι προς το συμφέρον των πολιτών των δύο χωρών” επισημαίνει ο Ζ. Ζάεφ, ο οποίος, μάλιστα, προχθές εμφανίστηκε διατεθειμένος να “υπερβεί” την λογική των “κόκκινων γραμμών”, ώστε να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εμφανίστηκε στον Alpha πεπεισμένος ότι μία τέτοια λύση “υπάρχει” και πρόσθεσε ότι το επόμενο βήμα είναι να ανακοινωθεί από τους δύο πρωθυπουργούς στους πολίτες των δύο χωρών. “Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για να μην καταστρέψω τη διαδικασία της επικείμενης διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά έχω πειστεί ότι η πραγματική επίλυση στο τέλος θα έρθει και είμαι σίγουρος ότι θα φτάσουμε σε αυτή” επισήμανε ο Ζ. Ζάεφ. Μάλιστα, ερωτηθείς αν σκέφτεται να προχωρήσει σε μετονομασία του αεροδρομίου Μέγας Αλέξανδρος της πρωτεύουσας της ΠΓΔΜ, ο Ζ. Ζάεφ εμφανίστηκε απολύτως πρόθυμος: «Με κάθε τρόπο θέλω να επιδείξω φιλία με τους γείτονές μου, τους πολίτες της Ελλάδας και υπό αυτό το πνεύμα, αν είναι τόσο μεγάλης σημασίας για την Ελλάδα, είμαι έτοιμος να συνομιλήσω και γι’ αυτό το θέμα».

Σήμερα ο Οσμάνι

Εν τω μεταξύ, οι επαφές μεταξύ των εκπροσώπων των δύο χωρών συνεχίζονται σήμερα, με την άφιξη του αναπληρωτή πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Μπ. Οσμάνι στην Αθήνα για συναντήσεις με τον Ν. Κοτζιά και τον Γ. Κατρούγκαλο. Ο Μπ. Οσμάνι, εν όψει της σημερινής επίσκεψής του, μίλησε χθες στο Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΙΒΝΑ) και χαρακτήρισε την εμπιστοσύνη ως “κλειδί” για την επίλυση του Μακεδονικού, ενώ παραδέχθηκε ότι για την πατρίδα του η εξεύρεση λύσης το επόμενο διάστημα είναι “ζήτημα ζωής και θανάτου”.

Παρέμβαση Μ. Θεοδωράκη

Στο θέμα παρενέβη χθες και ο Μ. Θεοδωράκης, τασσόμενος κατά της χρήσης της λέξης Μακεδονία και υπογραμμίζοντας την ανάγκη να τηρηθεί η εθνική γραμμή του 1992. “Τυχόν υποχώρηση από αυτή τη γραμμή θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για το μέλλον της χώρας μας, δεδομένου ότι μετά την οκταετή καταλήστευση του ελληνικού λαού, που μας οδήγησε στη σημερινή δραματική κατάσταση, το μόνο που μας απομένει είναι η διαφύλαξη της εθνικής μας ακεραιότητας” τόνισε στην προσωπική του ιστοσελίδα ο κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης, κατηγορώντας την κυβέρνηση της γείτονος χώρας ότι “απειλεί χωρίς προσχήματα την ακεραιότητα της πατρίδας μας”. «Με όχημα το όνομα 'Μακεδονία' και παραμορφώνοντας τα ιστορικά γεγονότα σε βαθμό γελοιότητας, επιδιώκει την επέκταση των συνόρων της εις βάρος των δικών μας για τη δημιουργία της λεγόμενης 'Μακεδονίας του Αιγαίου'» καταλήγει ο Μ. Θεοδωράκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL