Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C18.2°C
4 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C15.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.2°C14.4°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 58%
Ν.Κοτζιάς: Αναγκαία η συνέχιση της συζήτησης για την Ευρώπη που θέλουμε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν.Κοτζιάς: Αναγκαία η συνέχιση της συζήτησης για την Ευρώπη που θέλουμε

«Η Ελλάδα σκέφτεται και ονειρεύεται μια Ευρώπη που θα είναι πιο κοινωνική, που θα ανταποκρίνεται στα αισθήματα των ανθρώπων και πολιτών της, που θα λαμβάνει υπόψη της τις ανάγκες των εθνικών κρατών και ταυτόχρονα η ίδια θα δυναμώνει», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση των ΥΠΕΞ των χωρών Visegrad στη Βουδαπέστη.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα στηρίζει την διεύρυνση της ΕΕ με τις υπόλοιπες χώρες της Βαλκανικής που δεν έχουν ακόμα ενταχθεί σε αυτήν», ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «πρέπει στην ΕΕ να ανοίξουμε με θάρρος μια ανοιχτή, ειλικρινή και δημιουργική συζήτηση για το μέλλον της Ένωσης. Ποια θέλουμε να είναι αυτή η Ένωση στον 21ο αιώνα».

Τέλος, ο Ν.Κοτζιάς προσθέτοντας ότι «είναι αναγκαίο να συνεχίσουμε την κουβέντα μας για το μέλλον της Ευρώπης», δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «την εποχή που αλλάζουν οι διεθνείς συσχετισμοί, που το παγκόσμιο κέντρο δύναμης μετατοπίζεται προς την νοτιανατολική Ασία και είναι αναγκαίο να ενισχύσουμε τους θεσμούς μας για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τους πολίτες».

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργεού Εξωτερικών

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και τη φιλοξενία. Όπως πάντοτε, ήταν μια καλά οργανωμένη συνάντηση από την πλευρά της Ουγγαρίας.

Είναι χιλιάδες χρόνια πίσω που ο θεός Δίας απήγαγε την όμορφη Ευρώπη από την Λιβύη για να οδηγηθούμε σήμερα στη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της περαιτέρω διεύρυνσής της.

Η Ελλάδα στηρίζει την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις υπόλοιπες χώρες της Βαλκανικής που δεν έχουν ακόμα ενταχθεί σε αυτήν. Στηρίζει, επίσης, μια πολιτική ενεργειακής ασφάλειας για την Ευρώπη και γι΄ αυτό αποφασίσαμε να εντείνουμε την συνεργασία των δέκα κρατών και να φτιάξουμε μια ομάδα ειδικών που θα παρακολουθεί τα ενεργειακά ζητήματα.

Επίσης, η Ελλάδα σκέφτεται και ονειρεύεται μια Ευρώπη που θα είναι πιο κοινωνική, που θα ανταποκρίνεται στα αισθήματα των ανθρώπων και πολιτών της, που θα λαμβάνει υπόψη της τις ανάγκες των εθνικών κρατών και ταυτόχρονα η ίδια θα δυναμώνει. Πιστεύουμε ότι πρέπει στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση να ανοίξουμε με θάρρος μια ανοιχτή, ειλικρινή και δημιουργική συζήτηση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης: ποια θέλουμε να είναι αυτή η Ένωση στον 21ο αιώνα; την εποχή που αλλάζουν οι διεθνείς συσχετισμοί, που το παγκόσμιο κέντρο δύναμης μετατοπίζεται προς την νοτιανατολική Ασία και που είναι αναγκαίο να ενισχύσουμε τους θεσμούς μας για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τους πολίτες μας.

Αυτά τα θέματα, με αυτά τα κριτήρια, συζητήσαμε σήμερα και συμφωνήσαμε ότι είναι αναγκαίο να συνεχίσουμε την κουβέντα μας για το μέλλον της Ευρώπης, για τα όνειρά μας, τις αξίες μας, και για το τι ακριβώς πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει στην ήπειρό μας, για τον διεθνή ρόλο της Ευρώπης σε ένα παγκόσμιο στερέωμα που αλλάζει, σε μια εποχή μεγάλων αναταραχών, για τον ρόλο που έχει να παίξει η Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη σταθερότητα των περιοχών που γειτονεύουν μαζί της και για την παγκόσμια ειρήνη.

Νομίζω ότι σήμερα ήταν μια καλή και τυχερή ημέρα για εμένα που βρέθηκα εδώ στην όμορφη Βουδαπέστη, μαζί με τους συναδέλφους μας, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Péter Szijjártó.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL