Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.2°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.0°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.8°C
4 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.8°C24.1°C
4 BF 30%
Επίσκεψη Ερντογάν με καλές προϋποθέσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επίσκεψη Ερντογάν με καλές προϋποθέσεις

Για μια επίσκεψη που, αν μη τι άλλο, έχει... καλές προϋποθέσεις προετοιμάζονται Αθήνα και Άγκυρα. Ο λόγος για την παρουσία του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα στις 7 και 8 Δεκεμβρίου, που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία εξαιτίας της ιδιαίτερης συγκυρίας όχι μόνο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και ευρύτερα στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας θα έχει συναντήσεις με τον Έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και την πολιτική ηγεσία της χώρας, ενώ εκτός από την Αθήνα θα επισκεφθεί και τη Θράκη. Ως προς αυτό το τελευταίο, είναι προφανές ότι τα βλέμματα όλων θα είναι στραμμένα στο πού θα πάει και τι θα πει στην Θράκη ο Τ. Ερντογάν, αν και ήδη από προχθές ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε υπογραμμίσει (ρ/σ Alpha) πως ο πρόεδρος της Τουρκίας “θα πάει (σ.σ.: στη Θράκη) με τρόπο που να μην βλάπτει τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας”, προσθέτοντας, μάλιστα, ότι “το εξήγησε και του ίδιου”.

Ιδανική ευκαιρία

Εξάλλου, η συγκυρία είναι τέτοια και η σημασία της επίσκεψης τόσο μεγάλη, που εκτιμάται πως ο Τ. Ερντογάν πολύ δύσκολα θα κλοτσούσε την καρδάρα με το γάλα για να καταγραφεί μία “προκλητική” δήλωσή του στη Θράκη. Και, αν συνυπολογίσει κανείς ότι τις τελευταίες 25 ημέρες έχουν γίνει ελάχιστες παραβιάσεις στο Αιγαίο, ενώ το τελευταίο δεκαήμερο ούτε μία, κάτι που έχει να γίνει πολλά χρόνια, όπως παρατήρησε ο Ν. Κοτζιάς, όλα δείχνουν πως ο Τ. Ερντογάν έρχεται για να δώσει έμφαση στη “θετική ατζέντα”. Άλλωστε, η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μία φάση που οι γερμανο-τουρκικές σχέσεις έχουν επιδεινωθεί, οι ευρω-τουρκικές είναι “παγωμένες”, το Συριακό “χωρίζει” την Τουρκία με τις ΗΠΑ, ενώ η πρόσκληση που έφτασε προχθές στο Προεδρικό Μέγαρο της Άγκυρας από το Προεδρικό Μέγαρο της Ηρώδου Αττικού ήταν μόλις η δεύτερη από κράτος της Ε.Ε. έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα του καλοκαιριού του 2016. Ο Τ. Ερντογάν, λοιπόν, εκτιμάται πως έρχεται στην Αθήνα προκειμένου να βγει από την “απομόνωση” και να δείξει ότι ανήκει στην “κανονικότητα” -ήτοι, ότι συνομιλεί με τη Δύση.

Αυτή την “ανάγκη” του Τούρκου Προέδρου προφανώς και θα αξιοποιήσει η ελληνική πλευρά, που επιδιώκει να διεξάγεται συζήτηση για όλα, ώστε “να λύνονται τα προβλήματα”, κάτι που διαμηνύει διαρκώς ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς. Άλλωστε, πέραν των ελληνοτουρκικών σχέσεων, κατά την επίσκεψη Ερντογάν θα συζητηθούν θέματα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, το μεταναστευτικό, η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, όλες οι περιφερειακές εξελίξεις αλλά και η οικονομική συνεργασία των δύο χωρών. Με άλλα λόγια, η ατζέντα είναι “βαριά”, τα θέματα πολλά και οι προϋποθέσεις θετικές. Τα υπόλοιπα, επί της οθόνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL