Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ν.Κοτζιάς: Καινούργιο και μεγάλο «άνοιγμα» για την ανάπτυξη των σχέσεών μας το ταξίδι στην Ασία

Ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι μετά από τη στρατηγική σχέση που αναπτύχθηκε με την Κίνα, «τώρα που είμαστε σε πορεία ανάκαμψης, έπρεπε να ξαναπιάσουμε το νήμα με την Ινδία. Η Ρωσία είναι το "βενζινάδικο" του κόσμου, η Κίνα το "εργοστάσιο" και η Ινδία το "τεχνολογικό γραφείο"»

Ως μία «επίπονη δουλειά» και «ένα καινούργιο μεγάλο άνοιγμα για την ανάπτυξη των σχέσεών μας», χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς την περιοδεία σε τρεις σημαντικές χώρες της Ασίας, Ινδία, Σιγκαπούρη και N.Κορέα. Μια περιοδεία «προγραμματισμένη εδώ και πάνω από ένα χρόνο», όπως είπε εκφράζοντας την απορία του «που κάποιοι λένε ότι σηκώθηκα κι έφυγα απ' την Ελλάδα έχοντας υποχρεώσεις ως υπουργός Εξωτερικών οι οποίες προηγούνται από κάθε τι άλλο».

Μιλώντας από τη Σεούλ στο ραδιόφωνο του Alpha, διευκρίνισε ότι «την προηγούμενη Πέμπτη ήταν να απαντήσω στη Βουλή σε ερωτήσεις της αντιπολίτευσης, του κ. Λοβέρδου συγκεκριμένα, ο οποίος, ενώ ήξερε ότι είμαι στην Αθήνα και θα λείπω αυτή την εβδομάδα και την επομένη, προτίμησε να σηκωθεί να φύγει για ένα ταξίδι στο εξωτερικό χωρίς μεγάλη ουσία. Ωστόσο, με κατηγορεί γιατί κάνω ένα ταξίδι που φέρνει την Ελλάδα πραγματικά σε άμεση επαφή και παραπέρα ανάπτυξη σχέσεων, με τα κέντρα των μεγάλων τεχνολογιών, Σιγκαπούρη και Κορέα και με μια αναδυόμενη δύναμη».

Ερωτηθείς αναφορικά με την επίσκεψή του στην Ινδία, ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι μετά από τη στρατηγική σχέση που αναπτύχθηκε με την Κίνα, τόσο σε επίπεδο οικονομικών σχέσεων όσο και υπερασπιζόμενοι αμφότεροι τα συμφέροντά μας από κοινού στη διεθνή σκηνή, «τώρα που είμαστε σε μια πορεία ανάκαμψης, έπρεπε να ξαναπιάσουμε το νήμα που είχε χαθεί με την Ινδία».

Παράλληλα, ανέφερε ότι πήγε «με ολοκληρωμένη πρόταση στρατηγικής που αφορά συνεργασία πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, ιδιαίτερα των κεντρικών και νοτίων περιοχών της Ινδίας στις οποίες έχει συγκεντρωθεί η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών όπως επίσης και συνεργασία σε τομείς πολιτισμού και σε άλλους».

«Εάν ήθελε να χαρακτηρίσει κανείς τον σημερινό κόσμο και τις μεγάλες δυνάμεις που αναδύονται εκ νέου, θα έλεγε ότι η Ρωσία με μια έννοια είναι το "βενζινάδικο" του κόσμου, η Κίνα είναι το "εργοστάσιο" και η Ινδία είναι το "τεχνολογικό γραφείο" του κόσμου. Άρα έπρεπε να πάμε στην Ινδία να ξανανοίξουμε τις σχέσεις μας».

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταποδοτική επίσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιήσει το καλοκαίρι στην Αθήνα η Ινδή ομόλογός του, αλλά κυρίως για τη συμμετοχή τής Ινδίας -η οποία, όπως είπε «διατηρούσε επιφυλλάξεις στην αρχή»- «στη μεγάλη ελληνική πρωτοβουλία, το Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών» που έχουν επίκαιρο και σημαντικό ρόλο σήμερα, και τώρα συμφώνησε ότι θα είναι παρούσα στην επόμενη συνάντηση, την άνοιξη του 2018, στη Βολιβία.

Ερωτηθείς σχετικά με τον τουρισμό ο κ. Κοτζιάς είπε ότι η παρούσα ανάπτυξη είναι μικρή -20.000 με 30.000- με κύριο λόγο, ότι δεν έχουμε απευθείας πτήσεις, γι' αυτό και έγινε «μια προκαταρκτική συζήτηση που θα καταλήξει και σε μια συμφωνία, για την απευθείας αεροπορική σύνδεση της Ελλάδας με μια-δυο βασικές πόλεις της Ινδίας».

Γεγονός όπως δήλωσε ο Ν.Κοτζιάς, που «προωθεί και τον τουρισμό και την επαφή των κοινωνιών. Πρέπει να δούμε αυτές τις δυνάμεις, όπως είναι η Ινδία, στη στρατηγική τους προοπτική. Η Ινδία θα είναι το 2040 η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου. Η Ινδία θα έχει μια μεσαία τάξη γύρω στα 300 με 400 εκατομμύρια. Σήμερα είναι ήδη 200 εκ. Το 1% απ΄ αυτά, είναι 2 εκ. πλούσιοι τουρίστες. Είναι ολοφάνερη η ανάγκη και απ΄ αυτή τη σκοπιά ν΄ αναπτύξουμε τις σχέσεις μας».

Αναφορικά με τη Σιγκαπούρη, ο Ν.Κοτζιάς είπε ότι είναι η πιο γρήγορα αναδυόμενη δύναμη μικρού κράτους στον κόσμο -με μέγεθος κάτι παραπάνω από αυτό της Ρόδου αλλά με 6 εκ. πληθυσμό-, η οποία έχει καταφέρει να γίνει μια χώρα με το μέσο κατά κεφαλή εισόδημα να φτάνει σχεδόν τα 50.000 δολάρια το χρόνο.

Παράλληλα, τη χαρακτήρισε ως «τη Γένοβα και τη Βενετία του 21ου αιώνα» και «παγκόσμιο παράδειγμα» με καταπληκτική επιτυχία στην εφαρμογή των νέων τεχνολογιών, στη ρύθμιση πολλών σχέσεων με τρόπο που να προστατεύουν τα δεδομένα ανθρώπων και οικονομιών.

«Επισκεφθήκαμε τα κέντρα τεχνολογίας και τα κέντρα εφαρμογής των τεχνολογιών, και συμφωνήσαμε να έρθει στις αρχές του επόμενου χρόνου στη Σιγκαπούρη μια αντιπροσωπεία από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης υπό την Όλγα Γεροβασίλη, αλλά και να έρθουν και εκείνοι στην Ελλάδα, ώστε να κάνουμε ανταλλαγή γνώσεων για τις νέες τεχνολογίες».

Στόχος να υιοθετήσουμε και να εφαρμόσουμε νέες τεχνολογίες, σημείωσε ενώ συνέχισε: «Στη Σιγκαπούρη και στην Ινδία, συμφωνήσαμε να υπάρξουν ανταλλαγές forum επιχειρηματιών, τόσο να έρθουν εκείνοι στην Ελλάδα και να δουν τις δυνατότητες συνεργασίας και ανάπτυξης, όσο και να πάνε στη Σιγκαπούρη και Ινδία, Έλληνες επιχειρηματίες», τόνισε ο κ. Κοτζιάς.

Ερωτηθείς σχετικά με το «παρκαρισμένο μαύρο χρήμα Ελλήνων» εκεί, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «στη Σιγκαπούρη ανοίγουμε πρεσβεία στις αρχές του 2018, έχουν ήδη πάει δύο διπλωματικοί μας κι ένας εμπορικός υπάλληλος και στα καθήκοντά τους θα είναι η δικαστική κατ΄ αρχάς συνεργασία».

Συμπλήρωσε δε ότι «πρέπει πρώτα να κάνουμε δικαστικές συμφωνίες ώστε να λύσουμε πολλά απ' τα προβλήματα που έχουν προκύψει και από το παρκαρισμένο ελληνικό μαύρο χρήμα αλλά και από ορισμένες εταιρείες που κάνανε μαύρες δουλειές μέσω Σιγκαπούρης».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια