Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Γ.Κατρούγκαλος: Νέες προοπτικές εμβάθυνσης της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας - αραβικού κόσμου

Eurokinissi

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως η Ελλάδα διαδραματίζει ένα σταθεροποιητικό ρόλο, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. «Με διπλωματικές πρωτοβουλίες, όπως η Διάσκεψη της Ρόδου, επιδιώκει να διαμορφώσει ένα σύστημα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή»

Την πεποίθησή του ότι έχουν δημιουργηθεί οι ιδανικές συνθήκες για την περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και των αραβικών χωρών, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στη δεύτερη Ευρω-Αραβική Διάσκεψη, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

«Ο προσανατολισμός της χώρας σε ένα παραγωγικό μοντέλο, βασισμένο στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, σε συνδυασμό με τη στρατηγική διαφοροποίησης της οικονομίας που ακολουθούν πολλές αραβικές χώρες, δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας με τον αραβικό κόσμο» ανέφερε ο αν. ΥΠΕΞ.

Σε σχέση με την πρώτη Ευρω-Αραβική Διάσκεψη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε πως σήμερα το γεωστρατηγικό περιβάλλον έχει βελτιωθεί, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν έχουν αντιμετωπιστεί πλήρως οι δομικές αιτίες των επάλληλων κρίσεων.

Ο ίδιος υπογράμμισε ακόμα πως στον αραβικό κόσμο το Ισλαμικό Κράτος έχει υποστεί συντριπτικές ήττες, αλλά δεν έχει νικηθεί οριστικά η τρομοκρατία και προσέθεσε πως μία από τις πληγές που αφήνει είναι το προσφυγικό ζήτημα.

Παράλληλα, ο Γ.Κατρούγκαλος έκανε ειδική αναφορά στην ΕΕ, προτάσσοντας ως διττό στόχο: Να γίνει δημοκρατικότερη η οικονομική διακυβέρνησή της και να ισορροπήσει η οικονομική με την κοινωνική διάστασή της. Τα θέματα αυτά, επισημανε, θα θέσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Γκέτεμποργκ.

Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε πως η Ελλάδα διαδραματίζει ένα σταθεροποιητικό ρόλο, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. «Με διπλωματικές πρωτοβουλίες, όπως η Διάσκεψη της Ρόδου, επιδιώκει να διαμορφώσει ένα σύστημα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή» κατέστησε σαφές.

Στο περιθώριο της Ευρωαραβικής Διάσκεψης ο κ. Κατρούγκαλος έχει διαδοχικές συναντήσεις με υπουργούς των αραβικών χωρών. Ειδικότερα, συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σουλτάν μπιν Σαΐντ Αλ Μανσούρι (Sultan bin Saeed Al-Mansouri) και τον υφυπουργό Εξωτερικών του Κατάρ Σουλτάν μπιν Σαάντ Αλ Μουρίκι (Soltan bin Saad Al-Muraikhi). 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Χθες το θυμήθηκε

Η Ντόρα Μπακογιάννη μας είπε χθες πόσο χάρηκε που από την εξαφάνιση των Σοσιαλδημοκρατών και τη μεγάλη πτώση της Δεξιάς στη Βαυαρία ευνοήθηκαν οι Πράσινοι και όχι η Ακροδεξιά.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο