Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Δ.Βίτσας: Δεν θα εντάξουμε τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχειρηματικά συμφέροντα

«Το σημαντικό είναι πως όλοι οι υπολογισμοί μας έχουν γίνει εντός δημοσιονομικού πλαισίου», επανέλαβε αν. υπουργός Εθνικής Άμυνας και σημείωσε ότι «τα χρήματα είναι περί τα 0,5 δισ. ευρώ το χρόνο. Το ΥΠΕΘΑ δεν ζητά ούτε ένα ευρώ παραπάνω»

«Δεν θα εντάξουμε τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Ό,τι σχετίζεται με την ορθή εκτέλεση του προγράμματος, θα γίνει. Ό,τι δεν σχετίζεται, ακόμη και αν είναι αναγκαίο για άλλο όπλο ή πρόγραμμα, θα απαλειφθεί», ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, αναφερόμενος στο θέμα των αντισταθμιστικών στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16.

«Το τονίζω», συνέχισε σε συνέντευξή του στην «Ελευθερία του Τύπου», «και γιατί βλέπω μια "κινητικότητα" και μάλιστα ανταγωνιστική στον επιχειρηματικό χώρο, που φτάνει ως τα όρια "να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα" αν είναι εγώ να μην συμμετέχω. Βλέπω, ακόμη, πονηρά άρθρα και αρθρίδια σ' αυτή την κατεύθυνση, όπως και να αυξάνει ο δημόσιος λόγος των ειδικών για όλα».

«Εμείς ακούμε τους πάντες, αλλά έχουμε πρώτη εμπιστοσύνη στους εν ενεργεία αξιωματικούς μας. Συγχρόνως, έχουμε όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε ενέργεια και την απόφαση να κοιμόμαστε με ήσυχη συνείδηση. ‘Η αλλιώς "καλή η εμπιστοσύνη, καλή και η επαγρύπνηση"», υπογράμμισε ο Δ.Βίτσας.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16, ο ίδιος επισήμανε: «Τα μαχητικά μας αεροπλάνα είναι κατά κύριο λόγο F-16 και Mirage. Στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε τα 123 (από τα 154) F-16, εκ των οποίων περισσότερα από τα 2/3 σε Viper, ένα τύπο μαχητικού που δεν διαθέτει καμία άλλη χώρα στην περιοχή. Και αυτό θα κάνουμε. Ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι της αναβάθμισης θα γίνει στην Ελλάδα και από ελληνικές εταιρείες προεξαρχούσης της ΕΑΒ», επανέλαβε.

Σχετικά με το κόστος του προγράμματος παρατήρησε ότι «τη στιγμή που γίνονται διαπραγματεύσεις για το κόστος και τον χρόνο αποπληρωμής, δεν θεωρώ πως είναι σκόπιμο και "έξυπνο" να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα. Το σημαντικό είναι πως όλοι οι υπολογισμοί μας έχουν γίνει εντός δημοσιονομικού πλαισίου», επανέλαβε και σημείωσε ότι «τα χρήματα θα δοθούν από τον προϋπολογισμό των εξοπλιστικών προγραμμάτων, είναι περί τα 0,5 δισ. ευρώ το χρόνο. Το ΥΠΕΘΑ δεν ζητά ούτε ένα ευρώ παραπάνω».

Περαιτέρω σχολίασε ότι «οι αποφάσεις και η συνολική δουλειά είναι συλλογική, κακώς συνδέεται η όλη διαδικασία με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Η επιλογή της ημερομηνίας ανακοίνωσης αφορά την κυβέρνηση των ΗΠΑ για δικούς της λόγους. Το ΚΥΣΕΑ θα αποφασίσει και η Βουλή θα γνωρίζει αναλυτικά και θα εκφραστεί», τόνισε.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας απέκλεισε «στις σημερινές συνθήκες» το ενδεχόμενο μείωσης ή αύξησης της στρατιωτικής θητείας.

«Στις σημερινές συνθήκες η στρατιωτική θητεία δεν συζητάμε να μειωθεί παραπέρα, αλλά δεν υπάρχει λόγος και να αυξηθεί. Αυτό που προσπαθούμε είναι να αποκτά η θητεία όλο και περισσότερο ουσιαστικό περιεχόμενο, τόσο για τις Ένοπλες Δυνάμεις, όσο και για τον ίδιο τον νέο που καταθέτει ένα κομμάτι της ζωής του στην υπηρεσία της πατρίδας. Δεν συζητάμε τίποτε άλλο», κατέληξε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η πρωτοβουλία στα χέρια της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση, που για τρεισήμισι χρόνια πορεύτηκε με δεμένα τα χέρια, τώρα έχει έναν καθαρό δρόμο μπροστά της. Η προώθηση ώριμων προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και ένα σχέδιο εξωστρεφούς δράσης θα ενισχύουν ακόμα περισσότερο τη δυναμική της.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο