Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Έχουμε καταδικάσει απερίφραστα την Πιονγκγιάνγκ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έχουμε καταδικάσει απερίφραστα την Πιονγκγιάνγκ

Κύριε Διευθυντά,

Στην έκδοση της «Αυγής» της 20ής Σεπτεμβρίου φιλοξενήθηκε στη στήλη «Απόψεις» άρθρο του Συντονιστή του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πάνου Τριγάζη, υπό τον τίτλο «Το ΥΠΕΞ δεν ανησυχεί για την πυρηνική απειλή;», όπου καταγγέλλεται «ως αδιανόητο το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο δεν έχουν λάβει θέση ευθέως (όχι μέσω Ε.Ε.)» ως προς την κλιμάκωση της κατάστασης στην περιοχή της ΒΑ Ασίας που προκαλούν οι πυρηνικές και βαλλιστικές δοκιμές της Λ.Δ. της Κορέας.

Δεδομένου ότι τα ανωτέρω συνιστούν προφανείς ανακρίβειες, επιτρέψτε μου να θέσω υπ’ όψιν σας τα εξής:

Το υπουργείο Εξωτερικών έχει, σε πολλές περιπτώσεις (07.03.17 και δύο φορές το 2016), αλλά και μόλις προ ολίγων ημερών με σχετική ανακοίνωσή του ανήμερα (15.9.17) της πιο πρόσφατης βαλλιστικής δοκιμής, «καταδικάσει απερίφραστα και με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο» τη συμπεριφορά του βορειο-κορεατικού καθεστώτος, «καλώντας την Πιονγκγιάνγκ να προσέλθει σε ουσιαστικό διάλογο με τη διεθνή κοινότητα, προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

Ως γνωστόν, οι ανακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών και οι δηλώσεις του υπουργού συνιστούν επίσημη έκφραση των θέσεων της χώρας και της κυβέρνησης. Ως εκ τούτου, παραμένουν αναρτημένες στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών και είναι διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή για όποιον ενδιαφερόμενο. Προκαλεί εύλογη απορία, λοιπόν, γιατί ο έμπειρος κ. Τριγάζης, αμέλησε να επισκεφθεί την επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου, ή ακόμη και άλλες ανοικτές πηγές, πριν εκτεθεί δημοσίως.

Προφανώς, το κλειδί της λύσης του βορειο-κορεατικού ζητήματος δεν βρίσκεται στο χέρι της ελληνικής πλευράς. Ωστόσο, η χώρα μας, τηρώντας υπεύθυνη στάση τόσο πρωτοβούλως, όσο και σε πολυμερές πλαίσιο, δεν παραμένει θεατής των εξελίξεων, αλλά συνδράμει με συνέπεια τη διεθνή κοινότητα προς την κατεύθυνση της ειρηνικής επίλυσης του ζητήματος. Προς επίρρωση των ανωτέρω, θα ήθελα να επισημάνω την έκφραση ικανοποίησης προς τον Έλληνα ΥΠΕΞ από τον Κορεάτη ομόλογό του, κατά την τελευταία συνάντησή τους. Επιπρόσθετα, σας θυμίζω ότι στις 8 Σεπτεμβρίου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κάλεσε δημοσίως την Ε.Ε. να μην αρκεσθεί σε απλή καταγγελία του προγράμματος της Βορείου Κορέας, αλλά να κατονομάσει, επιπλέον, και τις χώρες που την τροφοδοτούν με πυρηνική τεχνογνωσία και υλικά.

Τέλος, αναφορικά με τη Σύμβαση για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων, που υιοθετήθηκε στις 7 Ιουλίου 2017, η στάση της χώρας μας προσδιορίζεται από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή μας σε σχετικούς οργανισμούς και συνθήκες. Ως μέλος της Συνθήκης μη Διασποράς των Πυρηνικών Όπλων (NPT), η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του οικοδομήματος του πυρηνικού αφοπλισμού, η Ελλάδα υποστηρίζει μια αποτελεσματική, σταδιακή και επαληθεύσιμη προσέγγιση για την επίτευξη του πυρηνικού αφοπλισμού, όπως ορίζει το Άρθρο 6 της Συνθήκης, στην οποία θα πρέπει να συμμετέχουν ενεργά και οι πυρηνικές δυνάμεις.

Το γραφείο Τύπου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL