Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.3°C
3 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.1°C16.6°C
2 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
30 °C
24.4°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
2 BF 94%
Γ. Κατρούγκαλος: Οι Γερμανοί ξέρουν ότι δεν μπορεί να τρέχει το όχημα της Ευρώπης μόνο με μία ρόδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Κατρούγκαλος: Οι Γερμανοί ξέρουν ότι δεν μπορεί να τρέχει το όχημα της Ευρώπης μόνο με μία ρόδα

Την ανάγκη ανάληψης σημαντικών τομών, όχι μόνο στο επίπεδο της οικονομίας, αλλά και της δημοκρατίας, για πιο δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη, για να διασωθεί το ίδιο το ευρωπαϊκό όνειρο, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών σχετικά με τις εξελίξεις στο χαρτοφυλάκιο ευθύνης του, στο μέτωπο των ευρωπαϊκών υποθέσεων και της οικονομικής διπλωματίας, ενόψει της άτυπης συνόδου κορυφής της ΕΕ στο Ταλίν, ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε, πως το μείζον ζήτημα των ημερών είναι η αναζωογόνηση της συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης, μετά την πρόσφατη ομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιούνκερ για την κατάσταση της Ένωσης και τη χθεσινή  ομιλία του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη Σορβόννη, που κινήθηκε στο πλαίσιο της σημαντικής ομιλίας του στην Πνύκα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κατρούγκαλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην «ελληνική συμβολή στη συζήτηση αυτή, όχι μόνο με τη στήριξη στις προτάσεις που συμφωνούμε, αλλά και στον πρωτότυπο χαρακτήρα που έχουν οι δικές μας προτάσεις ως προς την κοινωνική διάσταση» και σημείωσε πως αυτά θα θέσει εκ νέου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,   υπόψη των άλλων Ευρωπαίων αρχηγών, στην άτυπη σύνοδο του Ταλίν της Εσθονίας, που θα γίνει την Πέμπτη και την Παρασκευή. Την  Πέμπτη θα συζητηθούν τα θέματα του μέλλοντος της Ευρώπης και την Παρασκευή  κυρίως τα θέματα της ψηφιακής τεχνολογίας.

«Η ομιλία Μακρόν προδιαγράφει ένα σύνολο προτάσεων προς το οποίο και εμείς είχαμε πριν από την έλευσή του στην εξουσία προσανατολιστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός και διευκρίνισε πως κατατείνουν στον εκδημοκρατισμό της οικονομικής διακυβέρνησης της, ειδικότερα της Ευρωζώνης, με την καθιέρωση υπουργού Οικονομικών και ενός ξεχωριστού προϋπολογισμού, όπως επίσης και ενός Ευρωκοινοβουλίου.

Στο σημείο αυτό, έθεσε εκ νέου την ελληνική πρόταση για την ανάγκη σύστασης θέσης υπουργού Κοινωνικής Συνοχής, επικεφαλής ενός Eurogroup των υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας.

Επίσης, εξέφρασε την άποψη, πως «παρά τις δυσκολίες που οι πρόσφατες γερμανικές εκλογές φαίνεται να φέρνουν σε αυτό το εγχείρημα, ο γερμανικός-γαλλικός άξονας, που πάντοτε αποτελούσε το μοτέρ της ευρωπαϊκής ενοποίησης, θα λειτουργήσει και τώρα. Σε κάθε περίπτωση, και η Γερμανία ακόμα, παρά τις επιφυλάξεις που μπορεί να έχει σε μέρος αυτών των προτάσεων, αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να τρέχει το όχημα της Ευρώπης μόνο με μία ρόδα, ακόμα κι αν αυτή είναι γερμανικής κατασκευής» σημείωσε.  

Συνεχίζοντας την ενημέρωση για τις εξελίξεις στον έτερο τομέα του χαρτοφυλακίου του, την οικονομική διπλωματία, χαρακτήρισε ως σημαντικό γεγονός τη 12η Μεικτή Σύνοδο Υπουργών Ελλάδας και Κίνας και εξήγησε πως «προωθήθηκαν μια σειρά από θέματα που πολύ καιρό ήταν στο επίκεντρο του δικού μας ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα η προώθηση των αγροτικών προϊόντων στην Κίνα με την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης και ελέγχου».

Χαρακτηριστικό του σημαντικού βάρους που και οι δύο πλευρές δίνουν στην εξέλιξη της συνεργασίας αυτής, συμπλήρωσε, είναι ότι θα υπάρχει ένας δεύτερος γύρος της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής το α' εξάμηνο της επόμενης χρονιάς στην Κίνα.

Επίσης, ειδική αναφορά έκανε στη μεικτή διυπουργική επιτροπή Ρωσίας και Ελλάδας, που πρόκειται να λάβει χώρα στη Μόσχα, στις 6 και 7 Νοεμβρίου και στην 2η ελληνοαραβική σύνοδο κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου και σημείωσε πως «προωθούμε στο πλαίσιο της γενικότερης πολυδιάστατης πολιτικής που έχει η διπλωματία και την εμβάθυνση των οικονομικών μας σχέσεων  με τις χώρες αυτές».

Ανακοίνωσε μάλιστα, πως σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών συνάντηση εργασίας με τους υπουργούς Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου και τον υφυπουργό, αρμόδιο για τις επενδύσεις, Στ. Πιτσιόρλα, προκειμένου η χώρα μας να συντονίσει τις κινήσεις της ενόψει των επόμενων διυπουργικών και να έχουν και το στίγμα της κυβερνητικής προσπάθειας για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.   

 

Ανακοίνωσε ακόμα, πως θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, με στόχο την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας με όλες τις χώρες με τις οποίες η Ελλάδα διατηρεί καλό πλαίσιο πολιτικής συνεργασίας.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές οικονομικές σχέσεις, είπε πως η επικοινωνία μας για τα θέματα αυτά είναι πολύ καλή και γνωστοποίησε πως προγραμματίζει μαζί με τον υπουργό Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου, εντός του Νοεμβρίου, ανταλλαγή της επίσκεψης, σε συνέχεια της επίσκεψης του τουρκικού υπουργείου Οικονομίας στη χώρα μας. Στο πρίσμα αυτό, εκτίμησε πως «θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας με την τουρκική πλευρά στο οικονομικό επίπεδο» και τόνισε πως η Ελλάδα θέλει να κρατήσει ζωντανές τις ευρωπαϊκές προοπτικές της Τουρκίας.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη ανακοίνωση της καταριανής εταιρείας Al Rayyan ότι «τα σχέδια της για την Ελλάδα ναυάγησαν», διαμήνυσε πως οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται σε πολύ καλύτερο επίπεδο από αυτό που βρίσκονταν πριν και τόνισε πως η απόφαση της εταιρείας να αποχωρήσει από την Ελλάδα δεν συνδέεται με τη βελτίωση αυτού του κλίματος, αλλά ανάγεται σε προηγούμενο χρόνο.

«Αυτό που διέψευσα επανειλημμένα, είναι αυτή η διαστρεβλωμένη εκδοχή της πραγματικότητας, ότι το Κατάρ φεύγει από την Ελλάδα. Εμφανίστηκε με δύο εκδοχές, η μία στο εντελώς επίπεδο Fake News, ότι το Κατάρ φεύγει από την Ελλάδα, και ότι η εταιρεία που ανακοίνωσε την αποχώρησή της από δύο επενδυτικά σχέδια είναι κρατική εταιρεία του Κατάρ ή ο επενδυτικός μηχανισμός του Κατάρ. Δεν συμβαίνει για κάτι τέτοιο.

Πρόκειται για μια εταιρεία που έχει κεφάλαια από το Κατάρ, αλλά δεν είναι κρατική εταιρεία και η δραστηριοποίησή της στην Ελλάδα έγκειται σε δύο σχέδια real estate, που ξεκίνησαν επί προηγούμενων κυβερνήσεων: το ένα αφορούσε στο νησί Οξυά, που είναι Natura, και δεν μπορεί να είναι αντικείμενο περαιτέρω αξιοποίησης και το άλλο σχέδιό της αφορούσε τη Ζάκυνθο, όπου υπάρχει μια δικαστική διαμάχη σε εξέλιξη, όπου προφανώς δεν μπορεί να επέμβει η ελληνική κυβέρνηση.

Επειδή θέλουμε να εξασφαλίσουμε για κάθε χώρα, και για το Κατάρ, που είναι ένας σημαντικός οικονομικά εταίρος, το καλύτερο δυνατό κλίμα για επενδύσεις. Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, σε συνεργασία με την πρεσβεία του Κατάρ, προσπαθήσουμε να πάρουμε μέτρα για την ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση των οικονομικών σχέσεων. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, επισκέφτηκα το Κατάρ» σημείωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL