Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.6°C
2 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
2 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.6°C19.0°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
23.8°C26.8°C
6 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 100%
Προς συνάντηση Κοτζιά - Τσαβούσογλου εφ' όλης της ύλης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προς συνάντηση Κοτζιά - Τσαβούσογλου εφ' όλης της ύλης

Οι ελληνοτουρκικές -αλλά και οι ευρωτουρκικές- σχέσεις, ο βαθμός εφαρμογής της συμφωνίας Άγκυρας-Βρυξελλών για το προσφυγικό, αλλά και η “επόμενη μέρα” στις συζητήσεις για το Κυπριακό μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά, θα τεθούν επί τάπητος στην συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά με τον Τούρκο ομόλογό του, η οποία, κατά πάσα πιθανότητα, αναμένεται να διεξαχθεί στις 24 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αργά τη νύχτα της Δευτέρας, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών παρέλαβε ρηματική διακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία ο Μ. Τσαβούσογλου καλούσε τον Έλληνα ομόλογό του στην Τουρκία, στις 24 Οκτωβρίου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το πιθανότερο είναι να γίνει δεκτή η πρόσκληση από τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, καθώς αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ν. Κοτζιάς είχε πολλάκις επιδιώξει να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του: και πριν τη “Γενεύη 1” (Ιανουάριος του 2017), αλλά και πριν τις συζητήσεις στο Κραν Μοντανά τον περασμένο Ιούνιο. Ωστόσο, οι προσκλήσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας έμεναν αναπάντητες, με διπλωματικές πηγές να λένε τότε πως, ειδικά σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, η έλλειψη συνεννόησης και επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας συνετέλεσε αποφασιστικά στο ναυάγιο της διάσκεψης στο ελβετικό θέρετρο.

Βούληση για λύση

Εν τω μεταξύ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ συνεχίζονται οι διεργασίες εφ’ όλης της ύλης και για όλα τα ανοιχτά θέματα εξωτερικής πολιτικής. Κατά πληροφορίες, στη μεθαυριανή συνάντηση που θα έχει ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες αναμένεται να επαναλάβει τη βούληση και την ετοιμότητα της Λευκωσίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων επίλυσης του Κυπριακού. Ωστόσο, όπως είχε δηλώσει και αναχωρώντας από την Κύπρο, ο Ν. Αναστασιάδης θα καταστήσει σαφές στον Αντ. Γκουτέρες πως θέτει ως προϋπόθεση η επανέναρξη των συζητήσεων να εντάσσεται στις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών.

Επίσης, σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επανέλαβε την αναφορά του ΟΗΕ στην ανάγκη για “τερματισμό των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων και τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος για απόσυρση του τουρκικού στρατού”, δείχνοντας και τις κυπριακές “κόκκινες γραμμές”. Επίσης, με δεδομένη τη σημασία να διατηρηθεί το κεκτημένο του εγγράφου που κατατέθηκε στο δείπνο της 6ης Ιουλίου από τον Αντ. Γκουτέρες για την κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και για τις εγγυήσεις, ο Ν. Αναστασιάδης έκανε λόγο για “ουσιαστική παρέμβαση” εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα, υπενθύμισε πως “από ελληνοκυπριακής πλευράς υποβλήθηκαν γραπτώς θέσεις και για τα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης”, υπό την προϋπόθεση, ασφαλώς, πως “θα γίνονταν δεκτές οι παράμετροι του γ.γ. του ΟΗΕ". Τέλος, ο Ν. Αναστασιάδης επανέλαβε πως εκφράζει τις δικές του θέσεις και την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει τον διάλογο, “στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, πάντα με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL