Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αναβαθμίζονται οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Λετονίας - Επαφές Ν. Κοτζιά στη Ρίγα

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στη λετονική πρωτεύουσα αναχώρησε για το Ταλλίν προκειμένου να συμμετάσχει αύριο και μεθαύριο στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών -μελών της ΕΕ

Σε τροχιά ταχείας αναβάθμισης εισέρχονται οι σχέσεις Ελλάδας-Λετονίας μετά τις επαφές μου είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Ρίγα. Τη βούληση των κυβερνήσεών τους για εμβάθυνση των διμερών σχέσεων υπογράμμισαν τόσο ο Ν. Κοτζιάς όσο και ο Λετονός ομόλογός του, Έντγκαρ Ρίνκεβιτς κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά τη συνάντησή τους.

Οι δύο υπουργοί διαπίστωσαν, όπως είπαν, ότι τα κοινά ενδιαφέροντα είναι πολλά και σε πολλούς τομείς και συμφώνησαν ότι στο άμεσο διάστημα θα δρομολογηθεί πρόγραμμα κοινών διαβουλεύσεων για την ανταλλαγή απόψεων, τόσο σε πολιτικό όσο και σε υπηρεσιακό επίπεδο, σχετικά με θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στα Δυτικά Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, τις σχέσεις ΕΕ -Τουρκίας αλλά και την περιοχή της ανατολικής και της νότιας γειτονίας της ΕΕ.

Επιπλέον οι δύο πλευρές, αμφότερες ευρισκόμενες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, συζήτησαν για το προσφυγικό και την ανάγκη να τηρούν τις συναφείς δεσμεύσεις τους τα κράτη-μέλη. Επ’ αυτού ο Ν. Κοτζιάς εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η Λετονία έχει ήδη δεχτεί σημαντικό αριθμό προσφύγων από την Ελλάδα.

Οι προοπτικές στενής συνεργασίας, όπως τονίστηκε από αμφότερες τις πλευρές, είναι εξαιρετικές, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, των μεταφορών, της ενέργειας και του τουρισμού, ενώ ιδιαίτερα γόνιμο κρίθηκε και το πεδίο του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.

Οι συνομιλίες εστιάσθηκαν επίσης στο μέλλον της Ευρώπης, στη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, σε θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ένωσης (ΚΕΠΠΑ), με έμφαση στην Παγκόσμια Στρατηγική της ΕΕ, στις επιπτώσεις της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ καθώς και στην κατάσταση στην Ουκρανία.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να επαναλάβει τη θέση της χώρας μας υπέρ του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας, επισημαίνοντας την ανάγκη εφαρμογής της Συμφωνίας του Μινσκ. Ακόμη, επανέλαβε την ανάγκη η ΕΕ να μην αντιμετωπίζει ανάλογες περιπτώσεις παράνομης κατοχής εδαφών κυρίαρχων κρατών από τρίτες χώρες με δύο μέτρα και δύο σταθμά, τονίζοντας ότι ενώ η Ουκρανία παραμένει, ορθώς, στην ημερήσια διάταξη της ΕΕ, το θέμα της Κύπρου, η οποία είναι μάλιστα μέλος της ΕΕ και έδαφός της παραμένει υπό τουρκική κατοχή για περισσότερο από 40 χρόνια, δεν προκαλεί αντίστοιχο ενδιαφέρον.

Ο κ. Κοτζιάς ενημέρωσε επίσης τον ομόλογό του, όπως και όλους τους υπόλοιπους συνομιλητές του, για τις εξελίξεις αναφορικά με το ονοματολογικό, υπό το φως της πρόσφατης επίσκεψής του στα Σκόπια, καθώς και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τόνισε τη διαρκή υποστήριξη της χώρας μας στην ευρωατλαντική προοπτική των Σκοπίων, επισημαίνοντας την ανάγκη να εγκαταλείψουν τα Σκόπια τον αλυτρωτισμό, να συμφωνήσουν σε μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος και να εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις και τα προαπαιτούμενα για την ένταξή τους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Ως προς την Τουρκία, ο Ν. Κοτζιάς αναφέρθηκε εκτενώς στην προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας που παραβιάζει καθημερινά τον ελληνικό εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα, υπονομεύοντας τις σχέσεις με την Ελλάδα, η οποία παραμένει προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο και τον σεβασμό των κανόνων καλής γειτονίας. «Επιθυμούμε μια ευρωπαϊκή Τουρκία, αλλά θα πρέπει να το επιθυμεί και η ίδια», τόνισε ο Ν. Κοτζιάς στους Λετονούς συνομιλητές του.

Το ενδιαφέρον της λετονικής κυβέρνησης να εμβαθύνει τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα εξέφρασε και ο πρωθυπουργός της χώρας, Μάρις Κουσίνσκις, στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών κατά τη συνάντηση που είχε προηγουμένως μαζί του, ενώ ο κ. Κοτζιάς τού απηύθυνε πρόσκληση εκ μέρους του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί την Αθήνα.

Το ίδιο εποικοδομητική ήταν και η συνάντηση του κ. Κοτζιά με την αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου της Λετονίας Ινέζε Λίμπινα Εγκνέρε, με την οποία συζήτησαν την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, μεταφέροντας μάλιστα πρόσκληση του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Νίκου Βούτση προς τον Λετονό ομόλογό του, αλλά και προς την ίδια, να επισκεφθούν την Ελλάδα, ώστε να διερευνήσουν τα περιθώρια της συνεργασίας αυτής. Η πρόσκληση έγινε αποδεκτή, ενώ η κα Εγκνέρε ανταπέδωσε, προσκαλώντας τον κ. Βούτση να επισκεφθεί τη Ρίγα το 2018, με αφορμή και τη συμπλήρωση 100 χρόνων του κράτους της Λετονίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στη λετονική πρωτεύουσα αναχώρησε για το Ταλλίν προκειμένου να συμμετάσχει, αύριο και μεθαύριο, στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών -μελών της ΕΕ, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εσθονικής Προεδρίας της Ένωσης.

Μία συνάντηση ιδιαίτερα σημαντική, κατά την οποία οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, εκτός από τα τρέχοντα θέματα, θα εξετάσουν τις εξελίξεις στην κορεατική χερσόνησο μετά την πρόσφατη πυρηνική δοκιμή από το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ, η οποία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Στο τραπέζι των συνομιλιών θα βρίσκονται, επίσης, θέματα όπως η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, οι μέθοδοι εργασίας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕE.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια