Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Στα Σκόπια την Πέμπτη ο Ν. Κοτζιάς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στα Σκόπια την Πέμπτη ο Ν. Κοτζιάς

Επίσκεψη στα Σκόπια θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα τεθούν η περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας μετα των δύο χωρών στην πορεία εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης και με έμφαση στην εφαρμογή και την επέκταση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, καθώς και οι τελευταίες περιφερειακές εξελίξεις

Ως προς το θέμα της ονομασίας, και μάλιστα σε συνέχεια της συνάντησης πριν από ενάμιση μήνα στις Βρυξέλλες του Ν. Κοτζιά με τον απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ για το θέμα, Μάθιου Νίμιτς, η επίσκεψη συνιστά ευκαιρία για μια πρώτη συζήτηση διερεύνησης προθέσεων, αν και από πλευράς της πΓΔΜ, μέχρι τώρα, δεν έχει γίνει καμία κίνηση επί του πρακτέου πέραν των διακηρύξεων περί καλών προθέσεων από την κυβέρνηση Ζάεβ, ούτε έχει κατατεθεί κάποια σχετική πρόταση ή σκέψη.

Ο κ. Κοτζιάς, όπως και πέρυσι, θα επισκεφθεί τα Σκόπια, οδικώς από τη Θεσσαλονίκη, αυθημερόν, και θα έχει εκεί συνομιλίες με τον ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ, ενώ θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβανώφ, τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό αρμόδιο για τις σχέσεις με την ΕΕ Μπουγιάρ Οσμάνι, καθώς και με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται υπό τη σκιά συνεχιζόμενων αλυτρωτικών συμπεριφορών από πλευράς ΠΓΔΜ που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, με πλέον πρόσφατο περιστατικό τη συμμετοχή του γενικού προξένου της χώρας στον Καναδά- τώρα τον Αύγουστο- σε αλυτρωτική εκδήλωση κατά την οποία απηύθυνε χαιρετισμό σε εξέδρα με φόντο αλυτρωτικά σύμβολα και χάρτη της ΠΓΔΜ, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται ελληνικά εδάφη.

Νωρίτερα, τον περασμένο Ιούνιο ο γενικός πρόξενος στη Νέα Υόρκη ανήρτησε σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία του μπροστά από τον Ήλιο της Βεργίνας και χάρτες της «Μεγάλης Μακεδονίας».

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι χθες πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συνάντηση μεταξύ των εμπειρογνωμόνων των ΥΠΕΞ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ με θέμα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL