Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Αποσπάσματα πρακτικών της διάσκεψης για το Κυπριακό δίνει στη δημοσιότητα ο Ν. Αναστασιάδης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποσπάσματα πρακτικών της διάσκεψης για το Κυπριακό δίνει στη δημοσιότητα ο Ν. Αναστασιάδης

Αποσπάσματα του κρίσιμου δείπνου της 6ης Ιουλίου, στο ελβετικό θέρετρο Κραν Μοντανά, θα δώσει, όπως ανακοινώθηκε, σήμερα στην δημοσιότητα ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Τη δημοσιοποίηση των πρακτικών προανήγγειλε προχθές ο ίδιος ο Κύπριος πρόεδρος, δηλώνοντας ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα «τόσο τα δικά μας όσο και τα δικά τους (Ηνωμένων Εθνών) πρακτικά, με πάσα λεπτομέρεια, για να αποκαλυφθεί επιτέλους ποιος λέει την αλήθεια».

Ωστόσο, ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, αποσαφήνισε στο ΡΙΚ ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα αποσπάσματα των πρακτικών, τα οποία ο ίδιος κράτησε. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προχωρεί "ελαφρά την καρδία" στη δημοσιοποίηση πρακτικών από το δείπνο της 6ης Ιουλίου, αλλά γιατί είναι υποχρεωμένος να το πράξει» δήλωσε ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής.

Έίπε ότι μόνο αυτός συνόδευσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο δείπνο και πρόσθεσε ότι κρατούσε πρακτικά, σχεδόν κατά λέξη, όπως συνηθίζει κάθε φορά, «χωρίς ποτέ να τον αμφισβητήσει κάποιος». Ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ότι η πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς κατατέθηκε από το προηγούμενο βράδυ και ο πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν «ανοικτό χαρτί». Εκείνο που έμενε να διευκρινιστεί, είπε, ήταν οι θέσεις της τουρκικής πλευράς.

Επίσης, σημείωσε ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διέδιδε συνεχώς ότι υπέβαλε προτάσεις και ότι η τουρκική πλευρά είναι ένα βήμα μπροστά. Ωστόσο, πρόσθεσε, «η κάθαρση ήρθε στο δεύτερο μέρος του δείπνου, όταν τόνισε (σ.σ. ο Τσαβούσογλου) πως οι θέσεις του δεν αλλάζουν και ότι παραμένουν η Συνθήκη Εγγυήσεως και το επεμβατικό δικαίωμα».

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, ο οποίος μίλησε, μετά τον κ. Μαυρογιάννη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το μόνο που θα επιτευχθεί με την αποσπασματική δημοσιοποίηση των πρακτικών της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να προκληθεί η έντονη οργή των Ηνωμένων Εθνών». Πρόκειται, είπε, για κάτι πρωτόγνωρο και πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά ήταν εμπιστευτικές και «έπρεπε να ληφθεί η συγκατάθεση όλων των πλευρών για δημοσιοποίηση των πρακτικών». Ο κ. Κυπριανού υποστήριξε ότι σημασία δεν έχει τι λέει η ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά τι θα καταγραφεί από τα Ηνωμένα Έθνη για τα διαδραματισθέντα.

Εξάλλου, διερωτήθηκε, εφόσον τα πράγματα ήταν τόσο καθαρά, όπως υποστηρίζει το «κυβερνητικό στρατόπεδο», γιατί δεν απάντησε η Φεντερίκα Μογκερίνι, όταν προκλήθηκε χθες από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο κ. Κυπριανού απέδωσε «φλυαρία» στον κ. Μαυρογιάννη και είπε ότι θα είχε ενδιαφέρον να αναφέρει ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής ποιο ήταν το αποτέλεσμα της πρόσφατης μετάβασής του στη Νέα Υόρκη και τι κλίμα επικρατούσε στις συναντήσεις του με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL