Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Η Κομισιόν προειδοποιεί την Τουρκία για την ΑΟΖ - Το Μπαρμπαρός στη Κύπρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Κομισιόν προειδοποιεί την Τουρκία για την ΑΟΖ - Το Μπαρμπαρός στη Κύπρο

Την ανάγκη να αποφεύγονται οι κινήσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να παραμείνουν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας υπογράμμισε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Μάγια Κοτσίγιαντσιτς ερωτηθείσα αναφορικά με τις τουρκικές απειλές στο ζήτημα της Κυπριακής ΑΟΖ.

«Η πάγια θέση μας είναι ότι παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Είναι σημαντικό να παραμείνουν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας. Όλες οι πλευρές γνωρίζουν ότι κάθε πηγή τριβών που βλάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας θα πρέπει να αποφεύγεται» σημείωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Το Μπαρμπαρός στην Κύπρο

Στην περιοχή της Κύπρου βρίσκεται το τουρκικό σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός», που ξεκίνησε από το λιμάνι της Σινίφκης, ελάχιστες ώρες μετά τις δηλώσεις τούρκου αξιωματούχου, ότι θα διενεργήσουν έρευνες στον Κόλπο Μόρφου, ως αντίδραση στην γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ, σημειώνει η εφημερίδα Φιλελεύθερος της Κύπρου.

Την ίδια ώρα ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ μιλώντας στους οικονομικούς διευθυντές των τουρκικών εφημερίδων, είχε δηλώσει πως η επόμενη αποστολή του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Μπαρμπαρός είναι η Μόρφου και επικαλέστηκε τα "εγγυητικά δικαιώματα" της Τουρκίας προβαίνοντας σε νέες απειλές σε σχέση με τις έρευνες για φυσικό αέριο από την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Στην Αμμόχωστο έχουμε ολοκληρώσει τις έρευνες. Μακάρι το επόμενο μας βήμα να είναι η Μόρφου. Η περιοχή της Μόρφου για μας είναι σημαντική. Εμείς το επόμενο μας βήμα θα το κάνουμε στην Μόρφου», δήλωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL