Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Γ. Αμανατίδης: «Οι συνομιλίες μπορεί να τερματίστηκαν, ωστόσο δεν τερματίζονται οι προσπάθειες για λύση του Κυπριακού»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Αμανατίδης: «Οι συνομιλίες μπορεί να τερματίστηκαν, ωστόσο δεν τερματίζονται οι προσπάθειες για λύση του Κυπριακού»

«Οι συνομιλίες μπορεί να τερματίστηκαν, ωστόσο δεν τερματίζονται οι προσπάθειες» για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό 24/7.

Ερωτηθείς για την έκβαση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, ο κ. Αμανατίδης απάντησε ότι «η διεθνής κοινότητα δεν είναι δυνατόν να δεχτεί μία παράνομη κατοχή, η οποία αντίκειται σε όλους τους διεθνείς κανόνες» και πρόσθεσε ότι «έγινε κατανοητό ποιο είναι το πρόβλημα, δηλαδή οι εγγυήσεις, η εμμονή της Τουρκίας στη διατήρηση αυτών που θεωρεί ως "παρεμβατικά δικαιώματα" και η αδιάλλακτη στάση της. Αυτό δηλαδή που αναδείχθηκε μέσα από τις συνομιλίες και αναγκάστηκε και η ίδια η Τουρκία να παραδεχθεί στο τελευταίο γεύμα, παρουσία του γγ ΟΗΕ, κ. Γκουτέρες».

Κληθείς να σχολιάσει τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης σχετικά με την εξέλιξη του ζητήματος, ο κ. Αμανατίδης ανέφερε ότι επικρατεί «αναστοχασμός» και συμπλήρωσε ότι «αυτήν την περίοδο και από την Κυπριακή Δημοκρατία και από την Ελλάδα γίνεται εκτίμηση των αποτελεσμάτων και σχεδιασμός του πώς θα βαδίσουμε εφεξής. Η περίοδος αναστοχασμού πρέπει να οδηγήσει ακόμη περισσότερο στην ένταση των προσπαθειών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού».

Ο υφυπουγός Εξωτερικών επισήμανε την ιδιαίτερη σημασία που έχει το γεγονός «ότι η  διεθνής κοινότητα κατάλαβε τι ακριβώς γίνεται», καθώς «από τα λόγια του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, παρουσία και του γγ του ΟΗΕ, τελικά αποκαλύφθηκε ότι οι Τούρκοι δεν θέλουν να αφήσουν τα επεμβατικά "δικαιώματα" που θεωρούν πως έχουν στην Κύπρο. Αυτό έγινε φανερό στη διεθνή κοινότητα».

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση να μη συγχέεται το εθνικό θέμα της Κύπρου με «μικροπολιτικά συμφέροντα» και αναφορικά με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή υπογράμμισε ότι «ναι μεν υπάρχει μία συνολική συμφωνία και αυτό είναι πολύ θετικό, αλλά η (Νέα Δημοκρατία) προσπάθησε να μεταφέρει τη συζήτηση σε άλλο θέμα πέραν του Κυπριακού, για να δημιουργήσει πόλωση».

Στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων του υφυπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Μάικλ Ροτ, o κ. Αμανατίδης εξήγησε πως «υπήρξε άμεση απάντηση από το υπουργείο Εξωτερικών. Ζητήσαμε να σέβεται τις πολιτικές ευαισθησίες», ενώ σε ερώτηση για το ονοματολογικό ζήτημα των Σκοπίων ξεκαθάρισε ότι «εφόσον τεθεί αυτό, με την ίδια υπεύθυνη στάση που σταθήκαμε στο Κυπριακ,ό έχουμε την εμπειρία να σταθούμε και σε αυτό. Υλοποιούνται τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία είναι πάρα πολύ σημαντικά». «Είδατε σε επίπεδο ρητορικής μία μικρή αλλαγή στάσης στη FYROM», σημείωσε για να προσθέσει «έχουν γνώση οι φύλακες. Εφόσον θέλουν κάτι παραπάνω, θα πρέπει να κάνουν κάτι παραπάνω».

Τέλος, ενόψει της έναρξης των γεωτρήσεων σε οικόπεδο της Κυπριακής ΑΟΖ, ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «αυτήν τη στιγμή, η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως αυτά απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Αυτά θα πρέπει να γίνουν από όλους απολύτως σεβαστά».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL