Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Δ.Βίτσας: Κακώς άνοιξε το θέμα για τα Σκόπια (Video)

Eurokinissi

«Πρέπει να λήξουμε τα ζητήματα του αλυτρωτισμού και να αποκτήσει η γειτονική χώρα μια ονομασία για όλες τις χρήσεις που να μην προσβάλλει τις γειτονικές χώρες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας τονίζοντας ότι η Ελλάδα θέλει μια γείτονα φίλη-χώρα

Στην ρητορική που ακολουθεί η Άγκυρα απέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δ.Βίτσας την στρατιωτική άσκηση της Τουρκίας κοντά στο οικόπεδο όπου θα ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις στην Κύπρο.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε ότι με βάση την ενημέρωση που είχε στις 08:00 το πρωί, υπήρχε ηρεμία και συμπλήρωσε πως «το γεωτρύπανο και το αντίστοιχο πλοίο είναι εκεί και φαντάζομαι ότι θα ξεκινήσουν σήμερα οι δοκιμές όπως έχει ανακοινωθεί».

Για την τουρκική άσκηση εξήγησε πως είναι χωρίς πραγματικά πυρά.

Ο ίδιος, εκτίμησε πως το κυπριακό «δεν έχει λήξει» καθώς «πετύχαμε να βάλουμε τα ουσιαστικά ζητήματα με τα στρατεύματα και το σύστημα των εγγυήσεων μπροστά σε όλο τον κόσμο».

Ακόμα είπε πως λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην περιοχή ως παράγοντας σταθερότητας σημειώνοντας πως απαιτούνται συνολικότερα πρωτοβουλίες και όχι πυροσβεστικές κινήσεις.

Ο ΑΝΥΕΘΑ πρόσθεσε ότι «η πολιτική μου εκτίμηση είναι ότι είχαμε περάσει περιόδους με μεγαλύτερη ένταση με την Τουρκία που πολλές φορές δεν είχαν μεγάλη επικοινωνιακή κάλυψη... Εμείς καλούμε πάντα την άλλη πλευρά να κατανοήσει και να ηρεμήσει. Αντιμετωπίζουμε το θέμα με ηρεμία, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Ούτε πρόκειται να μπούμε σε παγίδες όπως οι εξοπλισμοί».

Σε ότι αφορά το ζήτημα των Σκοπίων εκτίμησε ότι οι δηλώσεις του Γερμανού υφυπουργού Εξωτερικών δεν εκφράζουν το σύνολο της πολιτικής του Βερολίνου επαναλαμβάνοντας ότι θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός για θέματα που δεν γνωρίζει.

Τέλος, ο Δημήτρης Βίτσας κατηγόρησε τη ΝΔ ότι κατασκεύασε με κορώνες ένα θέμα στη Βουλή θέτοντας ζήτημα δεδηλωμένης για τον υπουργό Άμυνας, σημειώνοντας ότι «κακώς άνοιξε το θέμα για τα Σκόπια».

Παράλληλα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει ενιαία γραμμή, υπογραμμίζοντας πως το θέμα με τα Σκόπια δεν είναι ιστορικό αλλά έχει στοιχεία αλυτρωτισμού και άλλα ζητήματα.

«Πρέπει να λήξουμε τα ζητήματα του αλυτρωτισμού και να αποκτήσει η γειτονική χώρα μια ονομασία για όλες τις χρήσεις που να μην προσβάλλει τις γειτονικές χώρες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος τονίζοντας ότι η Ελλάδα θέλει μια γείτονα φίλη - χώρα και προσθέτοντας πως τα Σκόπια αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα από άλλες χώρες της περιοχής και όχι από την Ελλάδα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια