Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Ν.Κοτζιάς: Η Κύπρος πρέπει να γίνει ένα κανονικό κράτος χωρίς ξένα στρατεύματα κι εγγυήσεις (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν.Κοτζιάς: Η Κύπρος πρέπει να γίνει ένα κανονικό κράτος χωρίς ξένα στρατεύματα κι εγγυήσεις (Video)

«Να δυναμώσουμε το μέτωπο των δυνάμεων που επιδιώκει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό» κάλεσε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, ο οποίος τόνισε ότι για πρώτη φορά έγινε αποδεκτή από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες η θέση ότι η Κύπρος «πρέπει να γίνει ένα κανονικό κράτος», χωρίς ξένα στρατεύματα κι εγγυήσεις. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «είμαστε στην εποχή ότι πλην Τούρκων κανείς δεν θεωρεί αυτονόητο» ότι στην Κύπρος θα παραμείνει ο κατοχικός στρατός και θα διατηρηθεί το δικαίωμα επέμβασης από τις εγγυήτριες δυνάμεις.https://www.youtube.com/embed/nttyHvUsOKw?rel=0

Ο Ν. Κοτζιάς σχολίασε ότι η αποδοχή των προτάσεων της ελληνικής πλευράς από τον Α. Γκουτέρες είχε ως αποτέλεσμα να εκτεθεί η «υποκρισία και διγλωσσία» της Τουρκίας, η οποία είχε υποσχεθεί να δεχτεί συμβιβαστικές λύσεις στα επίμαχα ζητήματα, αλλά τελικά τις αρνήθηκε όταν ο γγ του ΟΗΕ κατέγραψε αυτές τις συμβιβαστικές λύσεις στο χαρτί.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ακόμα την σημασία της υιοθέτησης από την μεριά του ΟΗΕ της πρότασης για ένα Σύμφωνο Φιλίας ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία, καθώς και την υποστήριξη και των Βρετανών στις ελληνικές θέσεις.

Παράλληλα, ο Νίκος Κοτζιάς ευχαρίστησε τα πολιτικά κόμματα για την υποστήριξή τους, ενώ απέρριψε τα περί απουσίας της Ε.Ε. από τις διαπραγματεύσεις σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά συμμετείχε σε αυτές ως παρατηρητής, ενώ εκφράστηκε κι η γνώμη της ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί παρεμβατικά δικαιώματα σε έδαφος κράτους-μέλους τους.

Η εσωτερική πτυχή του Κυπριακού δεν αφορά την Ελλάδα

Την ίδια ώρα, ο Ν. Κοτζιάς προειδοποίησε ότι η εσωτερική πτυχή του Κυπριακού δεν αφορά την Ελλάδα παρατηρώντας ότι «δεν είναι δουλειά της χώρας μας να αξιολογεί» τις διαπραγματεύσεις σε αυτό το ζήτημα και προσθέτοντας ότι η Ελλάδα κράτησε αυτήν την στάση ώστε να αποτρέψει και την Τουρκία από την ανάμειξή της στην εσωτερική πτυχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL