Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Γ. Αμανατίδης: Στόχος της ελληνικής διπλωματίας η αποτροπή της εθνοτικής και θρησκευτικής βίας στη Μ. Ανατολή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Αμανατίδης: Στόχος της ελληνικής διπλωματίας η αποτροπή της εθνοτικής και θρησκευτικής βίας στη Μ. Ανατολή

Το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τις χριστιανικές κοινότητες και τα ελληνορθόδοξα πατριαρχεία στη Μέση Ανατολή, όπως της Αντιόχειας, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης κατά τη «Διάσκεψη για τα θύματα της εθνοτικής και θρησκευτικής βίας στη Μέση Ανατολή», που πραγματοποιείται στη Μαδρίτη.

O κ. Αμανατίδης επισήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις ακραίες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι θρησκευτικές και εθνοτικές κοινότητες στη Μέση Ανατολή και υπογράμμισε πως η ελληνική διπλωματία έχει ως πρωταρχικό στόχο την αποκατάσταση των συνθηκών στις ζώνες σύγκρουσης ώστε οι πρόσφυγες κάθε θρησκείας και εθνότητας να επιστρέψουν στις εστίες τους με ασφάλεια, αξιοπρεπώς και με προοπτικές ευημερίας». Μάλιστα, ανέδειξε πως το υπουργείο Εξωτερικών καταβάλλει συντονισμένες προσπάθειες σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου να καταδειχθεί το μέγεθος και το εύρος των διώξεων και της ανθρωπιστικής κρίσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Αμανατίδης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα, με πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργού Νίκου Κοτζιά, διοργάνωσε στην Αθήνα τον Οκτώβριο 2015 την πρώτη Διεθνή Διάσκεψη για τον θρησκευτικό και πολιτιστικό πλουραλισμό και την ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή, όπου προσήλθαν σημαντικοί θρησκευτικοί ηγέτες και αξιωματούχοι από χώρες της Μ. Ανατολής και της Ευρώπης και συμμετείχαν 70 ομιλητές από 45 οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς. Το μήνυμα της Διάσκεψης, όπως σημείωσε, ήταν η ειρηνική συνύπαρξη των διαφορετικών δογμάτων στην περιοχή.

Επίσης, υπογράμμισε ότι κατά τη Διάσκεψη του Οκτωβρίου 2015 και σε συνέχεια ελληνικής πρότασης, συστάθηκε το «Κέντρο για τον Θρησκευτικό Πλουραλισμό στη Μέση Ανατολή», με έδρα την Αθήνα, το οποίο έκτοτε, όπως προσέθεσε, συμβάλλει στον αποτελεσματικό διάλογο των κοινοτήτων της περιοχής και στην καταγραφή των εγκλημάτων σε βάρος θρησκειών και πολιτισμών με σκοπό την αποτροπή τους. Καταληκτικά διαμήνυσε πως «η Ελλάδα παραμένει δραστήρια στο καίριο αυτό ζήτημα», επισημαίνοντας ότι πρόκειται να φιλοξενήσει τη δεύτερη Διεθνή Διάσκεψη πάνω στο ίδιο θέμα τον Νοέμβριο 2017 στην Αθήνα.

Μετά την ολοκλήρωση της υπουργικής «Διάσκεψης για τα θύματα της εθνοτικής και θρησκευτικής βίας στη Μέση Ανατολή», που διοργανώνεται από το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών της Ιορδανίας και του Ιράκ, της γενικής διευθύντριας της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα, καθώς και εκπροσώπων των κοινοτήτων της Μέσης Ανατολής, ο κ. Αμανατίδης θα μεταβεί στη Μάλαγα, προκειμένου να μετάσχει στη διήμερη Διάσκεψη Νέων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), με θέμα: «Συνεργασία με τη Νεολαία για τη Νεολαία: Ενίσχυση της ασφάλειας και της συνεργασίας στο διαδίκτυο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL